E15: Největší realitní obchod letos udělala Generali PPF

TNBiz, 17.6.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kancelářskou budovu podnikatele Milana Janků City Empiria na pražské Pankráci koupila firma ze skupiny PPF. Jak informuje páteční vydání deníku E15, jde o největší letošní investiční transakci na tuzemském realitním trhu.

„Budovu City Empiria koupila jedna z firem spadajících do struktury Generali PPF Holdingu jako součást svého investičního portfolia,“ potvrdil deníku E15 mluvčí holdingu Richard Kapsa.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera má v holdingu s třetí největší evropskou pojišťovnou 49procentní podíl. Generali PPF Holding působí ve 13 zemích střední a východní Evropy a v Kazachstánu.

Nákup výškové budovy City Empiria a přilehlého konferenčního centra City Forum za 1,8 miliardy korun nechce nový majitel dál komentovat. Developerská firma ECM Real Estate Investments, kterou kontroluje Janků, z prodeje po odečtení závazků získala jen zhruba 310 milionů korun. Developer, který se potýká s problémy, postupně ořezává části svého pankráckého portfolia.

ECM kromě budov City Empiria a Forum prodal letos na jaře plánovaný kancelářský projekt City Court. Téměř za 200 milionů korun ho koupila společnost Skanska. Na konci loňského roku se ECM zbavila věžáku City Tower, který získal za 3,4 miliardy korun tuzemský investor napojený na firmu J&T.

ECM prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 154 milionů korun oproti 23 milionům korun ve stejném období loňska. V květnu developerovi hrozilo, že držitelé obligací budou požadovat jejich předčasné splacení, a to kvůli vyššímu zadlužení firmy, než jaké povolují smluvní podmínky dluhopisů. I přes prodej některých nemovitostí chystá ECM v Praze na Pankráci vlastní projekty za 3,5 miliardy korun. Například výšková budova City Epoque má nabídnout luxusní byty, zatímco City Deco bude dalším kancelářským komplexem. Kromě Česka společnost podniká také v Rusku a Číně.

Libor Popela, popela@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality