Vyhlídky US realitního trhu stále nejsou právě růžové, realitní trh zbrzdí růst HDP

Včerejší data o prodejích již existujících domů ukázaly, že situace amerického realitního trhu bez masivních státních pobídek není vůbec růžová. Připomeňme si proto jaké jsou všeobecné vyhlídky pro letošní rok.

Hypoteční duo Fannie May a Freddie Mac pro letošní 3Q očekávají propad kombinovaných prodejů nových a již existujících domů mezikvartálně o 12 respektive 7,1%.

Podle odhadů Mortgage Bankers Association letos ceny nemovitostí poklesnou v průměru o 3,6% oproti poklesu o 4,5% v lońském roce. Průměrná cena v červnu dosahovala úrovně 164 600 USD, což odpovídá hodnotě 8letého minima a rovněž to odpovídá propadu o 29% oproti maximu dosaženému v červnu 2006.

Podle analytika Moody´s Marka Zandiho počet závažný porušení podmínek splácení v tomto roce dosáhne úrovně 1,9 miliónu případů. V loňském roce to bylo rekordních 2 milióny případů.

Předpokládá se, že pokles cen nemovitostí spolu s poklesem jejich prodejů a pokles rezidenční výstavby negativně ovlivní úroveň spotřebitelské poptávky, což by mělo negativně ovlivnit celou ekonomiku USA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality