Důvěra amerických stavitelů domů v červenci opět klesla

Důvěra mezi americkými staviteli domů jednogeneračních domů v červenci opět klesla až na nejnižší hladinu od dubna 2009 poté, co skončila státní podpora pro nové zájemce o bydlení. Klíčovým faktorem je nadále trh práce, budoucí jistota a pozitivní spotřebitelská důvěra. Na trhu jsou stále příznivé ceny domů a nejnižší úrokové sazby úvěrů na bydlení v historii. Negativní faktory zastupuje vysoký počet vyvlastnění, neochota bank půjčovat i nedostatek zdrojů při financování projektů.

Červencová zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů NAHB a Wells Fargo uvedla, že realitní tržní index klesl z revidované hladiny 16 bodů na 14 bodů. V květnu přitom atakoval nejvyšší hodnotu od srpna 2007. Na historické minimum 8 bodů ukazatel klesl v lednu 2009.

Hladina 50 odděluje expanzi od poklesu, statistika se začala měřit v lednu 1985. V době svého vrcholu, v roce 2005 HMI osciloval okolo hranice 70 bodů. Indikátor současné tržní situace se v červenci snížil o 2 body na 15 bodů. Ukazatel očekávaných prodejů ztratil 1 bod na 21 bodů, indikátor zájmu zákazníků klesl o 3 body na 10 bodů. Negativní výhled mají zejména stavitelé na americkém jihu a západu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality