Fincentrum: Průměrná hypoteční úroková sazba v červnu klesla na 4,92 procenta

TNBiz, 21.7.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně klesla o 0,2 procentního bodu na 4,92 procenta a téměř po třech letech se dostala pod pětiprocentní hranici. Vyplývá to z aktuálního Hypoindexu společnosti Fincentrum, zveřejněného ve středu.

Objem v červnu poskytnutých hypoték překročil hranici osmi miliard korun a překonal tak výsledky za stejné období roku 2009. V meziměsíčním srovnání nejvíce zlevnily hypotéky s fixací na pět let, jejichž průměrná úroková sazba poklesla o 13 bazických bodů na 4,95 %. Klesající tendenci ovšem vykazují všechny fixační varianty včetně hypoték s plovoucí úrokovou sazbou.

„Pokles Fincentrum Hypoindexu byl tažen především rostoucím zájmem o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. Variabilní sazby v současnosti prakticky vytlačují jednoleté fixace. Za červen činil objem hypoték s variabilní sazbou 6,6 % všech hypoték, což je více než objem hypotečních úvěrů s jednoletou fixací,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. „Z hlediska počtu úvěrů je pak podíl jednoletých fixací nepatrně vyšší, než podíl variabilních sazeb,“ dodal Rajdl.

Vzhledem k rostoucímu zájmu klientů o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, jejichž podíl stoupl v uplynulém měsíci na bezmála sedm procent celkového objemu poskytnutých úvěrů, rozšířila společnost Fincentrum svůj Hypoindex právě o tuto kategorii. Průměrná výše úrokové sazby hypoték bez fixace v červnu odstartovala na úrovni 3,78 %, přičemž průměrná částka úvěru činila 2 033 106 korun.

Poklesem úrokových sazeb hypoteční banky u klientů zabodovaly. Na jejich pobočky v červnu přišlo 4 830 klientů, kteří si sjednali hypotéky v celkové hodnotě 8,219 miliardy korun. Meziměsíčně tak vzrostla produkce bank o 13,6 % v počtu nově uzavřených úvěrů a o 15,4 % v jejich objemu. V porovnání se stejným obdobím loňského roku si banky podruhé za sebou polepšily, i když to bylo o pouhých 1,4 %.

V souhrnu za celé první pololetí roku 2010 banky uzavřely 22,5 tisíce hypoték za 37,6 miliardy korun a díky velice dobrým výsledkům v závěru pololetí se jim podařilo umazat počáteční ztrátu za stejným obdobím loňského roku. Meziroční ztráta necelých 2,5 miliardy korun znamená v meziročním porovnání pokles 6,2 %.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality