Důvěra amerických stavitelů domů v srpnu nepřetržitě klesá třetí měsíc

Důvěra mezi americkými staviteli rodinných domů zaznamenala v srpnu třetí pokles v řadě až na nejnižší hladinu od loňského března. Odráží zhoršenou spotřebitelskou důvěru poté, co nedochází k očekávanému oživení na pracovním trhu. Na trhu jsou stále příznivé ceny domů i nejnižší úrokové sazby úvěrů na bydlení v historii. Stavitelé stále doufají, že k obratu dojde v druhém pololetí letošního roku. Negativní faktory zastupují vysoký počet vyvlastnění, neochota bank půjčovat a nedostatek zdrojů při financování projektů.

Srpnová zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů NAHB a Wells Fargo uvedla, že realitní tržní index klesl o 1 bod na 13 bodů. Většinový konsenzus čekal 14 bodů. V květnu HMI přitom dosahoval 22 bodů a atakoval nejvyšší hodnotu od srpna 2007. Na historické minimum 8 bodů ukazatel klesl v lednu 2009.

Hladina 50 odděluje expanzi od poklesu, statistika se začala měřit v lednu 1985. V době svého vrcholu, v roce 2005 HMI osciloval okolo hranice 70 bodů. Indikátor současné tržní situace se v srpnu snížil o 1 bod na 14 bodů. Ukazatel očekávaných prodejů ztratil 3 body na 18 bodů, indikátor zájmu zákazníků stagnoval na hladině 10 bodů. Negativní výhled mají zejména stavitelé na americkém západu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality