Hypotéky zlevňují, banky se snaží nalákat nové lidi

TNBiz, 17.8.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájemci o hypotéku se mohou opět dostat na úrokové sazby začínající trojkou. Česká spořitelna začala nabízet hypotéku s úrokem 3,59 procenta. Nabídka má řadu tvrdých podmínek, přesto úrokové sazby obecně začínají klesat. Píše o tom úterní Mladá fronta Dnes.

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, včera začala nabízet levnou hypotéku. Ačkoli dosud spořitelna patřila z hlediska sazeb mezi dražší banky, nově začala lákat klienty na úrokovou sazbu 3,59 procenta. Nabídka má sice množství omezení, přesto ukazuje, že se finanční ústavy snaží klienty povzbudit. Banky se začátkem krize omezily půjčování, teď zase příliš nemají zájem o hypotéky lidé: ti stále váhají, zda už je oživení ekonomiky dostatečně silné na tak dlouhé zadlužení.

To, že úrokové sazby už pomalu klesají, potvrzuje i "hypoindex", který sestavuje každý měsíc z průměrných úroků společnost Fincentrum. Už za červen se dostaly pětileté sazby pod pět procent, za červenec se očekává další pokles. Spořitelna není první, kdo v poslední době nabídl sazbu pod čtyři procenta. Tato sazba se však řídí aktuální výší úroků na mezibankovním trhu, v podstatě tedy nemá fixaci a může kdykoliv rychle vystřelit nahoru.

Fixované hypotéky s úroky pod čtyři procenta byly naposled nabízeny v letech 2005 až 2007, tedy v předkrizové době. Přesto spořitelna říká, že nezlevňuje na úkor svých marží. Uvedl to Martin Techman, šéf úseku rozvoje obchodu. Podle něj je nízká sazba možná například díky tomu, že klient musí mít u banky účet. Ta pak vybere zisk místo na úrocích třeba na bankovních poplatcích.

Ostatní finanční domy budou pravděpodobně na nabídku spořitelny reagovat. "Připravujeme adekvátní kroky k zatraktivnění hypoték," uvedla Ivana Bohatcová z ČSOB.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality