Ekozahrada současný trend v zahradách

Petr Hanisch, 31.8.2010

Rozhovor se zahradní architektkou ing. Kateřinou Trefilovou kontakt

1. Jak hojně je v Čechách využíváno služeb zahradního architekta ? V době před sametovou revoluci platilo, že co Čech to zahrádkář. Mám dojem, že každý si svou zahradu udělá raději sám, než aby spoléhal a platil odborníka nebo se pletu ?
Mám pocit, že se to čím dál víc mění. Lidé častěji a častěji vyhledávají odborné služby zahradního architekta. Hodně dělá i osvěta, byť tedy u nás za moc nestojí, ale pojem zahradní architekt už je už všeobecně znám. Ještě před 10 lety to tak nebylo.
Co Čech, to zahrádkář – to platí, občas se setkám s tím, že každý, kdo měl jedno rajče na parapetu za oknem, tak tomu rozumí ze všeho nejvíc. Ale všeobecně bych řekla, že se to zlepšuje. Klienti si čtou, shánějí si informace. Mají svoje představy.

2. Předpokládám, že v době kdy nastal v Čechách stavební boom, že se najednou objevilo spousta lidí, kteří oslovují zahradní architekty a žádají úpravu svého pozemku nebo minimálně hledají nějakou radu, konzultaci.
Nechat si udělat zahradu na klíč není žádná levná záležitost a spousta lidí šetří jak na domě, tak na zahradě, nemluvě o tom, že zahrada je vždy až ta druhá věc. Moje zkušenost je taková, že náklady na dům se v 90% překračují a pak na zahradu už vlastně nejsou peníze. Takže se to dělá tak všelijak. Když si to lidi mohou dovolit, tak si rádi zaplatí, protože dělat zahradu je pěkná dřina a ne každému se do toho chce.


3. Když bych měl pozemku a chtěl tam vysadit nějaké keře, hezký trávník, kolik to může klienta stát?
To se nedá říct. Ale někdo to vyčíslil na částku 500 – 2.500,- CZK za m2. Ale je to tak široký rozsah, že to dohromady k ničemu není. Nedává to smysl, je to totiž strašně individuální věc, že se to nedá definovat.


4. Nemůžu si pomoct, ale většina nových zahrad, které na oko vypadají velice pěkně, na mě působí tak nějak uměle. Rovně střižený trávník, po krajích spousta hezkých rostlin vypadá to hezky, ale přesto to působí jako by tomu něco chybělo. Možná je to tím, že stromy jsou příliš nízké, zahrada je tak bez jediného stínu. Starší zahrady jsou naproti tomu živější, rozmanitější ?!
Do značné míry je to tím, že stavební boom je intenzivní a ve staré výstavbě se zahrady nerealizují. Většina zahrad se zakládá na zelené louce v satelitech, a tam žádné vzrostlé stromy nejsou. Ale počkáme tak 20 let a bude to vypadat stejně jako v té staré zástavbě, stromy vyrostou a najednou tam to kouzlo bude, ale teď je to strašně rychlé.
Druhá věc je taková, že klienti si ty zahrady zakládají sami, šetří tak na špatném místě. A já si myslím, že na zahradě je důležité mít kosterní rostliny velké. Je dobré mít rostliny velké už při výsadbě, protože to jsou ty rostliny, které rostou nejpomaleji a tu zahradu tvoří. Já bych nešetřila na stromech. Vysadit strom, který má 1,5 m je holý nesmysl. Opravdu je lepší koupit pořádný strom se založenou korunou, který při výsadbě na té zahradě už udělá nějakou hmotu, nějaký vertikální prvek. Doporučovala bych stromy tak 4m vysoké, keré se běžně dají koupit. Bez založené koruny bych vůbec nedoporučovala kupovat strom. Protože běžný laik nedovede zapěstovat pořádnou korunu u stromu, neví jak takový strom má stříhat a pak z toho vznikají různé paskvily.

U keřů to tak podstatné není, protože ta hmota doroste, není to nic náročného, u trvalek už vůbec ne, ale na ty stromy kladu důraz a potom bych kladla důraz ještě na zachránění stromů na pozemku při stavbě. Opravdu se vyplatí, když se při stavbě zachovají stromy na pozemku, pokud tam tedy nějaké jsou. Nebo při rekonstrukci starších domů, kdy se předělává i zahrada, takové rekonstrukce jsou vždy moc krásné. Navíc vzrostlé staré stromy v zahradě jsou velkou devizou, zahrada má již svou tvář a přináší např. přirozený stín. Takže staré stromy jednoznačně zachraňovat.


5. Proč je v současné době zahrada spíše jen okrasným parkem a neslouží více jako užitková ?
To souvisí s naším životním stylem. Před 30 lety, co si člověk nevypěstoval, to neměl, dnes lidé chtějí na zahradě relaxovat, vést společenský a rodinný život. Okopávání záhonů je už příliš neláká. Ale v poslední době vnímám takový pomalý obrat a znovu se objevuje návrat k pěstování zeleniny. To je trend, který teď přichází z Německa, různé biofarmy, ekozahrady atd, kdy lidé chtějí dobrou chutnou zeleninu ze své vlastní zahrady. Je to trend návratu k zdravému způsobu života.


6. Dětské prvky v zahradě. Každý kdo má malé děti řeší i tyto prvky, jak ovlivňuje přítomnost těchto doplňků realizaci ?
Prvky pro děti jsou báječná věc, které by v zahradě měly být, pokud jí tedy budou užívat i děti. Je důležité zamyslet se nad tím, kolik děti a jak staré jsou a zvlášť to, že je to věc dočasná. Děti si budou na té zahradě hrát max. do 10 let. Je třeba vytipovat, najít správné místo, s tím, že až děti dorostou, tak se vše zase vrátí do původního stavu, zaseje trávník, osází rostlinami atd.

Je dobré u hrací plochy mít vysoké stromy z důvodu stínění, to bych určitě doporučovala. A dále bych doporučovala, aby hrací plochy byly co nejblíže k domu, především kvůli bezpečnosti, aby rodiče měly výhled na děti z domu, z terasy.

Takže dětské prvky určitě ano, ale je třeba dobře promyslet ideální místo.


7. Exotické rostliny v českých zahradách – patří vůbec exotické rostliny do českých zahrad ?
To záleží, v jakém stylu zahrada a dům je. Zahrada by měla navazovat na dům. To tvoří celek.
Pokud je dům postaven v nějkém avandgardním stylu, tak si na zahradě může dovolit vysázet třeba i nějakou exotickou rostlinu, ale u takových zahrad majitel musí vždy brát v potaz, že tyto rostliny jsou náročné, především na zazimování.


8. Viděl jsem spoustu japonských zahrad. Lze si postavit běžný dům a k tomu japonskou zahradu?
To moc nelze. Maximálně doporučuji vymezit koutek zahrady, který bude v tomto stylu, ale nebude nijak propojený se zahradou, bude opticky oddělen. A pokud tedy japonské zahrady, tak spíše k moderním stavbám a i tam je to posunuto spíše do takového minimalistického stylu, inspirovného Japonskem
Objevují se zahrady ve stylu feng-shui. V současné době hodně oblíbený styl, který je spíše filosofickým pohledem na uspořádání prostoru.


9. Jak zajistit, aby trávník byl zelený i v obdobi parného a suchého léta? Stačí jen zalévat a zalévat ?
Zejména zalévat, to je základ hezkého trávníku. V parném létě pak zalévat určitě 2x denně. V období té nejrychlější vegetace pak pro zdárný růst jednou za 14 dní hnojit.
Kvalitní trávník je časově velmi náročná věc, pokud není automatické závlaha. Pokud se díky nedostatečné závlaze objeví na trávníku žluté fleky, suchá místa, tak když se pak znovu začne řádně zalévat, tak se trávník znovu vzpamatuje, zmátoří se. Trávník má totiž velmi dobré regenerační schopnosti.

Mulčovací sekačka – další mýtus, je to nejhorší s čím člověk může sekat. Urcitě nedoporučuji. Vracet zpátky posekanou trávu zpátky na trávník je špatně, podporuje to tvorbu plísní. Posekanou trávu sbírat pryč. Trávou se dá mulčovat, v jemné vrstvě, kolem záhonů, kolem plotů. Raději doporučím dvakrát ročně vertikutovat, trávníku to prospěje daleko více.


10. Existuje něco jako trendy zahradní styl ? Něco co by podléhalo módním trendům ? Výběr rostlin nebo okrasné předměty v zahradě ?
Ekozahrada je právě jedna z takových těch trendy záležitostí součastnosti a často ji realizujeme. Potom pak minimalistický styl, který sluší především těm moderním stavbám. Všeobecně bych řekla, že mainstream je zahrada, která je trošku pro děti, pro relax, trošku ovocná a spíše bych řekla že v těch organických křivkách, pravidelná zahrada se objevuje minimálně.
Hodně je moderní kámen v zahradě, je dobré když se ten kámen objeví po celeé zahradě, nejen jako solitér. Navíc bych doporučovala kámen, který nějakým způsobem vystihuje lokalitu, kde se zahrada nachází, nejsem úplně zastáncem dovážení exotických kamenů. Do českých zahrad se příliš nehodí.

Včasné oslovení zahradního architekta může ušetřit spoustu peněz a starostí aneb I. část rozhovoru



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada