Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého odchodního týdne delší sazby vyskočily vzhůru o obrovských 24-27bp.

Daniel Kozel, 13.7.2001

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 13.7.2001

      Ve srovnání s koncem minulého odchodního týdne delší sazby vyskočily vzhůru o obrovských 24-27bp. IRS sazby vzrostly o 34- 27bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů se propadly. 15Y GB 6,95/16 poklesl ze 100 na 97,70 a vynáší 7,204% (+26bp). Devítiletý stát GB 6,4/10 klesl na 95,80 a vynáší 7,053% (+33bp). Na kratším konci výnosové křivky klesl GB 10,9/03 na 108,80 při výnosu 6,21% (+50bp).

      

       V pondělí zveřejněná inflace znamenala pro ceny dluhopisů pohromu a zhroucení cen. Vysoký růst cen způsobil panickou reakci na trh Fixed Income i přesto, že inflace není táhnuta poptávkou, ale spíše tlačena nabídkovým šokem vysokých cen zemědělských výrobců. Zveřejnění „minutes" centrální banky v úterý znamenalo pro ceny dluhopisů další výrazný zásah. Centrální bankéři totiž přerušili šňůru jednohlasných rozhodnutí. Na poslední zasedání hlasovali 4 členové bankovní rady pro zanechání sazeb, jeden hlas však byl pro zvýšení sazeb. Tato zpráva je o to významnější, že hlasování proběhlo před znalostí poslední inflace. Centrální banka konstatovala, že inflační rizika vzrostly, což „…..může vést k výraznému přehodnocení ekonomického výhledu". Jinými slovy centrální banka říká, že zvažuje možnost zvýšení sazeb.

      

       Nemalá část trhu předpokládá, že sazby budou zvýšeny již na nejbližším zasedání 26.7. Pro toto načasování hovoří fakt, že BR ČNB bude projednávat tzv. „velkou" neboli čtvrtletní Situační zprávu. Velká situační zpráva obsahuje zásadnější přehodnocení prognóz, které jsou připravována po zveřejnění HDP. Zároveň centrální bankéři dokončují Zprávu o inflaci, ve které poodhalují veřejnosti svůj pohled na ekonomiku. Vypracování těchto dokumentů je dobrou příležitostí pro změnu měnové politiky. Na druhé straně se domníváme, že centrální banka by ráda znala výsledek inflace za červenec (které obsahuje deregulace) před změnou měnové politiky. Nezanedbatelný je i fakt, že novela zákona o ČNB stále nebyla schválena Parlamentem ČR. Hlavními a velmi významnými faktory proč může centrální banka čekat se zvýšením sazeb je zpožděný vliv zpomalení v Evropě a protiinflačně apreciující koruna.

      

       Kromě domácích událostí byly sazby tlačeny vzhůru také turbulencemi na emerging market vyvolané ekonomickými problémy Argentiny, která se pohybuje na hranici neschopnosti platit své dluhy.

      

       Během dneška proběhne re-opening emise GB 6,4/10 v objemu 4mld.. Sentiment trhu je poměrně negativní a lze očekávat spíše negativní výsledek. I během uplynulého týdne docházelo k rozšiřování spreadů korporátů ke swapům na velmi atraktivní úrovně.

      

       Události uplynulého týdne změnily naše očekávání budoucího vývoje měnové politiky. Očekáváme, že ke zvýšení REPO sazby ČNB o 25bp dojde ve třetím čtvrtletí letošního roku.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None