Péče o zahradu - I. díl - Podzim a zahradnické práce

Podzim je ideálním obdobím pro zahradnické práce – a to i tehdy, pokud se k založení zahrady teprve chystáte. V tomto období se sice zahrada pomalu chystá ke spánku, ale vy byste zaspat rozhodně neměli! Je před vámi spousta práce. Přestože si některé rostliny poradí bez vaší asistence, jiné ji naopak vyžadují. Zahrada se tak stává obrázkem vašeho vkusu a povahy. Věnujete-li jí na podzim dostatek péče, na jaře vám to vrátí svou krásou.

Měli byste mít na paměti, že není vhodné veškeré podzimní práce udělat za jeden víkend. Rozčleňte si své aktivity do jednotlivých měsíců – ulehčíte tak sobě a vaše zahrada dostane v pravou chvíli to, co si žádá.

Září

Září, kdy končí léto a pomalu začíná podzim, je ideální pro výsadbu a přesazování jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. I cibuloviny vysazujte hned po konci léta, pokud chcete mít další rok krásně rozkvetlou jarní zahradu. Nezapomínejte ani na zastřihování a vysazování trvalek a dřevin, odstraňování posklizňových zbytků a lehké zrytí záhonů, případně přihnojení. Těšit se můžete ze sklizně zeleniny, kterou vás zahrada za uplynulé období obdařila.


Čtěte také
Péče o zahradu IV. díl - Zpracování zahradního odpadu
Péče o zahradu III.díl - Zasaďte si svůj strom
Péče o zahradu II.díl - Záhony, skalka a truhlíky

Říjen

Zatímco září je „jen“ přelom dvou ročních období, říjen už je podzim v pravém slova smyslu. Nejen, že si příroda hraje s barvami listů stromů a keřů, ale dozrávají i nejrůznější plody. Říjen je měsícem hojnosti - sklízí se ovoce, hrozny, ořechy a zelenina, které vám zaplní nejen vaše sklepy, ale i spíže. V tomto období byste měli rovněž zazimovat ovocné dřeviny, skleníky a pařeniště, zlikvidovat zahradní odpad, vysadit okrasné a ovocné dřeviny a postarat se náležitě o trávník.

Listopad

Listopad je už téměř ve znamení zimy a mrazivého období. Rostliny přestávají růst a uchylují se k hlubokému odpočinku. Pečlivě si naplánujte hnojení a proveďte poslední úpravy trávníku. I v listopadu stále můžete vysadit a přihnojovat ovocné dřeviny, cibuloviny a maliníky. Pro ptactvo můžete na vhodné místo umístit krmítka, kterými jim pomůžete přežít studenou zimu a vám poslouží jako dekorace podzimní a zimní zahrady. Nezapomeňte ani na pečlivý úklid a případnou opravu veškerých nástrojů, se kterými jste dosud pracovali! 

 Trávník

Trávník je vizitkou vaší péče o zahradu a dům, to však vyžaduje celoroční péči. Jen v hustém a dobře pěstěném trávníku vyniknou další rostliny a květy, které zkrášlují okolí vašeho domu. Jelikož na podzim už trávník moc neroste, čeká vás poslední sekání v tomto roce. Poté, co trávník posečete, je dobré použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku kvůli lepšímu snášení mrazivých teplot, které zanedlouho přijdou. Je-li ale trávník hodně zanedbaný, doporučuje se použít i vertikutátor, který „navrátí trávníku život“. Je-li poškozený více než z poloviny, je jednodušší a efektivnější založit trávník nový.

Sekačky, vertikutátory a travní frézy

Chcete-li mít krásně upravený trávník na zahradě a kolem domu, určitě už v dnešní době nepoužijete kosu, ideálně ani tu motorovou. Efektivnější a méně náročná varianta je pořídit si sekačku. Na výběr máte elektrickou nebo benzínovou.

Elektrická sekačka

Elektrická sekačka se lépe ovládá, není náročná na údržbu, není hlučná, ale je závislá na zdroji energie. Po celou dobu sekání za sebou táhnete kabel, takže není vhodné si elektrickou sekačku kupovat, máte-li velkou zahradu nebo louku.

Benzínová sekačka

Benzínová sekačka je výkonnější a silnější než elektrická. Velkou výhodou je nezávislost na zdroji elektrické energie. Přesto, že údržba je už náročnější, na velkých a hustě travnatých plochách vám bude nejlepším pomocníkem.

Travní fréza

Kompletní péči o trávník vám poskytne travní fréza, která může jak frézovat, tak provzdušňovat. Snadno a sami vyměníte frézovací válec za válec provzdušňovací a dopřejete tak vašemu trávníku dokonalou péči jediným přístrojem. Hloubku provzdušňování si nastavíte na stroji zcela sami. Po použití travní frézy bude váš trávník opět dýchat a budou se k němu dostávat živiny, kterým bránil mech, plevele a jiné nečistoty. Například hobby market OBI nabízí travní frézu Combi Care, která skrývá všechny tyto výhody.

Nový trávník

Před tím, než začnete trávník vysévat, je důležité si uvědomit, jestli trávník bude užitkový, volně rostoucí nebo reprezentativní. Neméně důležitá je i zátěž, kterou trávníku podstoupíte – tzn. pro sportovní účely, pro okrasu, pro kvalitní zelené krmivo apod. Na začátku si musíte také uvědomit, kolik času budete věnovat jeho sečení, hnojení, zavlažování a provzdušňování, protože každý druh trávníku vyžaduje jiný přístup. Nejžádanějšími typy trávníků jsou dekorativní, zátěžový a volně rostoucí (louky).

Dekorativní trávník: Žádán hlavně kvůli estetické funkci; je náročný na půdu, plochu osevu a péči; udržuje se ve svěží barvě a nízko střižený.

Zátěžový trávník: Má také estetickou funkci, která je doplněna možností běžného využití a zatěžování (např. pěším provozem).

Volně rostoucí trávník: Pro místa, která není příliš snadné udržovat a sekat; hodí se i na velké sady; pro pozvolný růst ho můžete sekat pouze dvakrát nebo třikrát za rok; do trávníku jsou přimíchány další kvetoucí byliny; nemusíte ho zavlažovat nebo odplevelovat.

Nevyhovují-li vám uvedené standardní směsi, je možné oslovit odborníky, kteří vám „na míru“ vytvoří vámi požadovanou směs i podle typu půdy.

Příprava půdy pro setbu

Nejlepším startem pro výsev trávníku je vědět, jaký typ půdy vlastně máte – poté stačí přijít do hobby marketu, kde na základě této informace vám už poradí, jaký trávník je vhodný. Pokud typ půdy neznáte, riskujete, že vámi vybraná trávníková směs neporoste tak, jak jste si představovali. Ideálně ve vašem okolí vyhledejte odborného specialistu, který se rozbory půdy zabývá a poté vám už nic nebrání pustit se do nového trávníku. Plocha, která má být zatravněná, by měla být vyčištěna od kamenů a jiných nežádoucích předmětů. Pokud bude nutné zavlažování, zaveďte drenážní trubky nebo závlahu. Nezanedbejte ani odplevelení svrchních i spodních vrstev půdy. Půdu nakypřete a aplikujte hnojivo, které je vhodné pro daný typ půdy (pro nadměrně kyselou půdu je důležité vápno). Nejlepší půdou pro trávníky je středně těžká půda. Z lehké, či nadměrně těžké půdy můžete udělat ideální osevnou plochu přidáním písku (v případě těžké půdy) nebo rašeliny (v případě lehké půdy). Po nanesení tzv. vegetační vrstvy (10 – 20 cm) ji necháte „ležet ladem“ asi tři týdny. Po opětovném odplevelení, které za uplynulou dobu vzniklo, půdu uhrabte, lehce utužte a naneste hnojivo. Osivo, které jste si pro vaši půdu připravili, můžete rozsévat ručně nebo secím strojkem. Na závěr „nový trávník“ uhrábněte a uduste prkny. Než vám trávník vyroste, nepodceňte zalévání – dejte ovšem pozor, ať trávník nepřemokříte, rovnoměrné rozsetí trávníkové směsi by se tak mohlo sjednotit na několik malých ploch. Proti nežádoucímu rozrůstání trávníku na záhony a podobné plochy využijte travních hran nebo obrubníků, které tomu spolehlivě zabrání.

Druhy travních směsí

Existuje mnoho druhů travních směsí, aby plně vyhověly všem typům půdy. Také ale záleží na velikosti osévané plochy, na využití trávníku (pro sport, rekreaci, na okrasu) a na přístupu slunce (stinná nebo sluneční plocha). Pro travní směs je ideální teplota půdy nejméně 8°C, tedy i vyšší, takže můžete trávník vysévat od jara do podzimu.

Kdy sekat poprvé

Vyrostl vám úspěšně trávník přibližně na 10 cm? V tom případě můžete poprvé sekat zhruba na polovinu. Ale opatrně – trávník není ještě zcela zakořeněný. Je vhodné použít ostrý srp nebo ostrou kosu.

Když stromy shodí své listy

Správné hrábě ušetří práci

Chystáte-li se shrabat podzimní listí, které vám kolem domu a na zahradě napadalo, zvolte správný druh hrábí. Vyberete-li si špatné hrábě, budete mít dvakrát tolik práce. Na hrabání listí jsou nejvhodnější lehké hrábě s „doširoka rozevřenými prsty“ (tzv. švédské hrábě), aby mezi nimi neuvízly menší kameny nebo se nenabodávaly větvičky. Tyto hrábě naleznete v obchodech v plastové a kovové variantě. Výhodou plastových hrábí je jejich lehká manipulace a zároveň se nemusíte bát, že je zlomíte. Jsou z pevného plastu a odolné vůči mrazu. Kdo chce ale hrabat listí a zároveň uklízet po vertikutaci (odstraňování travní plsti, která brání pronikání vody a živin do půdy), měl by použít hrábě kovové. Ty využijete i při opracovávání vašich záhonků, které můžete rovněž kypřit a provzdušňovat.

Zábavný boj s listím

Chcete-li modernější variantu hrábí, pořiďte si vysavač/foukač listí. Ale musíte počítat s tím, že plnou funkci hrábí nenahradí – nedokáže prokypřit půdu nebo ji zbavit plsti a mechu. Určitě si s ním ale ušetříte namáhavou práci a navíc se dokonale zbavíte zahradního listí a drobného odpadu. Je využitelný i v zimě, a to na prachový sníh. Dnešní vysavače dokážou nejen listí „nafoukat“ na hromadu, kterou poté vysajete, ale rovněž odpad ve vaku drtí (tuto drť můžete použít jako kompost). Máte-li strach o drobné živočichy z vaší zahrady, které by vysavač také rozdrtil, dokupte si tzv. injektor, který ovšem není standardní výbavou. Díky němu drobní živočichové přežijí, neboť při vysávání neprolétnou do drtiče, ale rovnou do vaku. Podstatná je i regulace síly sání – vysoká rychlost rostlinám spíše ublíží, proto v blízkosti záhonů snižte výkon na nižší úroveň.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada