Péče o zahradu IV. díl - Zpracování zahradního odpadu

Většina lidí dává shrabané listí na kompost - např. listí z ovocných stromů je ke kompostování velmi vhodné (později z něj vznikne kvalitní humus). Do kompostu dále patří tráva (nakrátko posečená), bioodpad z kuchyně, rostliny ze zahrádky, rozdrcené větvičky, plevel nebo i králičí či drůbeží trus. Není snad nutné připomínat, že plast a sklo není v kompostu žádoucí, stejně jako rostliny, které trpěly nemocí nebo kamení. Ideální je všechen odpad řádně promíchat. Pomoci vám může drtič nebo štěpkovač, kdy zároveň kompost provzdušníte.

Nemáte-li kompost a chystáte-li se ho teprve založit, oddělte jej od záhonů a trávníku keři nebo plotem. Utvořte si kolem kompostu prostor, abyste ho mohli občas promíchat či přehodit. Jestli jste založili kompost správně, poznáte podle zahřívání, které začne během pár dní (a potrvá třeba i jeden nebo dva měsíce). Vyzrálý a výživný kompost se vytvoří během roku. Kompost nesmí být suchý, ale zároveň z něj nesmí odtékat voda. Udržujte vlhkost „tak akorát“ a prohazujte ho, aby se nezapařil.


Čtete také
Péče o zahradu III.díl - Zasaďte si svůj strom
Péče o zahradu II.díl - Záhony, skalka a truhlíky
Péče o zahradu - I. díl 

Kompostér – skvělá náhrada přírodního kompostu

Nemáte-li na zahradě nebo za domem místo pro přírodní kompost, využijte kompostéry. Nejsou tolik náročné na prostor, jsou provzdušněné a výsledný kompost můžete obírat ze všech stran. Mohou být jak z plastu, tak ze dřeva nebo z kovu.

Zbyly vám větve z ořezávání stromů a nevíte co s nimi? Drtič si s nimi poradí. Můžete si vybrat mezi nožovým drtičem a válcovým nožovým drtičem. Nožový drtič uplatníte zejména na malých zahradách k drcení zeleného a měkkého materiálu, zbytků různých rostlin a větví. Válcový nožový drtič Už je stavěný i na větší větve. Drť, kterou utvoříte, můžete také přidat na kompost.

Ovoce a zelenina z vaší zahrádky

Není nic krásnějšího než sklidit plody své práce. Zahrada se vám tak odmění za celoroční péči. Je už na vás, jak se zeleninou a ovocem naložíte. Pomoci vám mohou přepravky na ovoce (kde můžete např. jablka po pečlivém přebrání případně nechat), díky kterým přenesete ovoce do sklepa nebo podobného chladného místa. Pokud vám ale začne sklep „praskat ve švech“, mrazák bude přetékat a do spíže už se také nic nevejde, zavařujte. Zavařené potraviny vydrží dlouho (v chladnějším prostředí, které není vystavené přímému slunci, několik měsíců až let) a uchovají si stále svěží chuť. Zavařovat lze jak ovoce, tak i zeleninu. Znamená to uchovat potraviny sterilizací, tedy teplem. Potraviny, které chcete zavařovat, vložíte do sklenic určené k tomuto účelu a ohřejete je na teplotu cca 85°C nebo i vyšší (podle druhu ovoce a zeleniny). Potraviny se uvaří a zároveň pasterizují (jsou tak chráněny před zkažením a mikroorganizmy). Víčko sklenice drží díky ochladlému a stlačenému vzduchu. Nic vám nebrání si podzimní ovoce vychutnat za dlouhých zimních večerů.

Zahradní pohoda v sychravých dnech

Je krásné podzimní počasí a nechce se vám ještě úplně všechny večery trávit uvnitř domu? Nemusíte. K venkovní pohodě za chladnějších (ale příjemných) večerů vám dopomůžou venkovní ohřívače. Terasový ohřívač slouží jak do pergol, tak do přístřešků a altánků. Setkat se s ním můžete také například na zahrádkách restauračních zařízení. Funguje většinou na bázi propan-butanové lahve a je zajištěn zapalovací pojistkou. Přes jeho stabilitu je i vysoce mobilní, tudíž si zahradní pohody můžete užívat každý den na jiném místě vaší zahrady.

Na co nezapomenout na závěr

Pokud jste všechny práce úspěšně zvládli, rostliny zazimovali a už jen čekáte na zimu, nezapomeňte se náležitě postarat i o nástroje, s nimiž jste pracovali. Ale kam s nimi? Díky štědrosti vaší zahrady budete mít sklepy plné uskladněného a zavařeného ovoce (nebo zeleniny). V takovém případě využijte zahradních domečků a kůlen – budete mít tak speciální prostor, který je určený výhradně pro zahradní nástroje - snadno a rychle pak všechno objevíte. V hobby marketu OBI si vyberete jak dřevěné, tak kovové domky, pro které na vaší zahradě jistě místo najdete. Lišit se mohou ve velikosti – menší domky se zaplní snadno menšími nástroji (zahradnické nůžky, lopaty, rýče, pilky, květináče, konve, atd.). I zahradní sekačka by v nich své místo měla najít. Máte-li velkou zahradu, o kterou pečujete pomocí zahradního traktoru, zvolte domek větší, aby pro něj zároveň sloužil jako „garáž“. I do něj se vám vejde mnoho dalších věcí a přidělat si tam můžete i poličky a regály, popřípadě další úložné prostory.

Před zimou očistěte ruční nářadí (pily, srpy, kosy), nože přebruste a dejte do sucha, aby jim mráz neublížil. Pokud jste některý nástroj poškodili, opravte ho ještě letos, nenechávejte to na jaro – přes zimu na to zapomenete a na jaře si přichystáte nemilé překvapení.  Bedýnky, kbelíky, košíky a podobné předměty byste měli očistit od hlíny a trávy, aby na nich zbytečně neuschla a neztvrdla a při pozdějším odstraňování byste vynaložili dvakrát tolik úsilí. Veškeré pomocné vozíky a kárky uzamkněte, aby nelákaly zloděje. I o sekačku se náležitě postarejte – je nutné ji umýt (ale voda nesmí přijít do čističe vzduchu nebo v případě elektrické sekačky do elektrické instalace). Neméně důležitá je i kontrola a vyčištění filtru, případně i výměna (podle instrukcí výrobce). V případě benzínové sekačky odčerpejte i zbytek benzínu, který jste nespotřebovali. Než sekačku uložíte k zimnímu spánku, měli byste vyšroubovat i zapalovací svíčku a otvorem do válce kápnout trochu oleje. Motor protočte naprázdno, aby tak olej pronikl do všech míst válce a jeho „žebra“ očistěte technickým benzínem. Nože sekačky opatřete malou vrstvou konzervačního oleje, aby i oni byly po zimě znovu spolehlivě použitelné. Máte-li řetězovou pilu, řetěz sundejte, nabruste (nebo odvezte odborníkovi k nabroušení) a uložte také do oleje. A hurá za kamna!

Zdroj:  OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada