Intel potvrdil své původní predikce

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 8. června 2001

Spojené státy



Intel potvrdil své původní predikce - polovodičové tituly včera posílily.

Spojené státy

Po jednodenním odpočinku se akciové tituly vydaly opět vzhůru. Růstovým katalyzátorem byl především pozitivní komentář společnosti National Semiconductor, která během května zaznamenala zvýšení odbytu, a investoři tak čekali na obdobné pozitivně laděné zprávy od Intelu, jenž měl akcionáře seznámit s dosavadním vývojem po ukončení obchodování.

Technologický Nasdaq Composite zpevnil o více než 2 %, růst indexu DJI limitoval propad ceny akcií největší tabákové společnosti Philip Morris, jenž zřejmě bude muset vyplatit kuřákovi trpícímu rakovinou plic odškodné 3 mld. USD za poškození zdraví.

Vítězi včerejší obchodní seance byly jednoznačně výrobci polovodičů. Jedním z impulsů k nákupu akcií polovodičových firem byla firma National Semiconductor. Ta sice za uplynulé účetně 4Q01 dosáhla ve svém hospodaření ztráty a za běžné čtvrtletí očekává další pokles tržeb, ovšem podle managementu firma během května zaznamenala oživení v objednávkách odběratelů, což může naznačovat, že v průběhu nynějšího druhého čtvrtletí odvětví dosáhlo svého dna a že odběratelské firmy konečně odbouraly nadměrné zásoby. Pozitivní změny hlásí i další firmy jako Broadcom či Advanced Micro Devices. Akcie těchto společností rovněž reagovaly na zprávu Asociace polovodičového průmyslu, která na letošní rok očekává zhruba 14% propad tržeb celého odvětví a v letech 2002 a 2003 reakceleraci tempa růstu na úroveň 20 respektive 25 %.

Po uzavření trhu největší výrobce mikroprocesorů společnost Intel potvrdila, že se tržby za 2Q01 budou pohybovat v původně očekávaném rozpětí 6,2-6,8 mld. USD, nicméně v její dolní části. Na druhou polovinu roku společnost již očekává zlepšení. V rámci původních predikcí ze 17. dubna by měly zůstat i hrubé marže a provozní výdaje. Intel dodal, že situace u mikroprocesorů (hlavní aktivity Intelu) pro PC trh vykazuje známky stabilizace, hůře lze však odhadnout možný vývoj u čipů pro komunikační oblast, kde mezi dodavateli a odběrateli jsou stále vysoké stavy zásob. Potvrzení odhadů bylo pro investory dobrou zprávou a akcie na ně reagovaly dalším zpevněním v after bell obchodech až na cenu 32,20 USD.

Wal-Mart, největší retailová společnost, včera oznámil, že tržby u obchodů otevřených po dobu více než jednoho roku vzrostly o 3,8 %, což je spodní část cílového pásma 3-5 %. Celkové tržby v uplynulém měsíci posílily o 12,5 %. Podle Wal-Martu je příčinnou horšího vývoje příjmů deštivé a chladné počasí v USA, které může poškodit ziskové marže za celé druhé čtvrtletí. Uvedené tempo růstu tržeb 3-5 % společnost očekává i na červen. V porovnání s konkurenčními retailery však byl vývoj květnových tržeb Wal-Martu relativně lepší.

Z makroekonomického hlediska nevěstí pro americkou ekonomiku nic dobrého nejen oproti očekávání slabé maloobchodní tržby retailerů za květen, ale i velmi silný růst počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden, který dosáhl svého 8,5letého maxima.

Česká republika

Spotřebitelské ceny vzrostly v květnu meziměsíčně o 0,6 %, meziročně o 5,0 %. Květnový výsledek se pohybuje nad očekáváním trhu a je důsledkem jak růstu cen v části potraviny, tak v dopravě. Domníváme se, že léto nebude tak cenově poklidné jak se trh původně domníval (v červenci budou následovat deregulace, dolar zůstává silný apod.). Růst čisté inflace o 0,8 % naznačil, že ceny rostou především v běžných, neregulovaných segmentech. Vývoj v dalších měsících by měl více napovědět, zda se v druhé polovině roku po dlouhé době nedočkáme opětovného zvýšení úrokových sazeb ze strany centrální banky.

Nezaměstnanost klesla v květnu na 8,1 %, což je v souladu s očekáváním trhu. Důvodem poklesu jsou především sezónní vlivy.

Unipetrol včera oznámil auditované hospodářské výsledky za minulý rok dle IAS. Výsledky zhruba odpovídají předběžným číslům, které společnost zveřejnila již v závěru února, proto neočekáváme výraznější reakci na oznámená čísla. Unipterol v porovnání s ostatními středoevropskými konkurenty vychází podhodnocen (01 P/E Unipetrolu je 3,9), jeho nevýhodou je však poměrně komplikovaná holdingová struktura. Pravděpodobně v příštím týdnu by mohlo být rozhodnuto o privatizačním poradci společnosti, což by mohlo uspíšit privatizaci. Zda bude privatizace znamenat růstový signál pro akcie společnosti (odhadujeme, že nový majitel by mohl za akcii zaplatit zhruba 80 ), bude do značné míry určovat i kredibilita zájemce. Dokončení privatizace v roce 2001 považujeme za nereálné, nicméně v druhé polovině roku dojde jistě k jejímu postupu.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None