WC: trendy a praxe

Toaleta je nejintimnější částí bytu, a i když tam všichni několikrát za den musíme, nehodí se, aby byla umístěna v centru dění. V některých rodinách tu však najdeme malou knihovnu nebo archiv časopisů, neklamné znamení, že tady se nespěchá. K základním otázkám patří, jestli pořídit toaletu stojací, nebo závěsnou, jakou má spotřebu vody a jestli její úklid bude rychlý a snadný. To ale není vše, chceme samozřejmě, aby i náš záchod byl krásný a elegantní, zkrátka – in.

Závěsný nebo stojací?

Při výběru mezi klozetem stojacím a závěsným se zvažují zejména hlediska estetická a praktická, a to cena výrobku, náročnost instalace a následná údržba. Nejméně poslední dvě desetiletí jasně vítězí závěsné klozety, které jednak zvyšují hygienickou a estetickou stránku prostoru a opticky zvětšují prostor, protože se zpravidla instalační modul, na který se klozet zavěšuje, obezdívá do výšky 120 cm a nad tím je volný prostor pro případné umístění dekorace nebo poličky, ale zejména výrazně usnadňují údržbu prostoru WC, neboť podlaha pod závěsnou mísou se snadno setře a nedrží se zde nečistoty, jako tomu bývá u stojacího klozetu.

 

Z hlediska ceny stále ještě vítězí kombinační klozet, který se pohybuje v ceně od 3.500 . Rozdíl se však snižuje a například komplet závěsného klozetu s potřebným instalačním klozetem a ovládacím tlačítkem vyjde nyní na částku okolo 5.500 . Záleží jakou kvalitu, značku a technické vychytávky zvolíte, cena WC mísy se může vyšplhat i přes 20 000 . Mohou to však být dobře investované peníze, které Vám zpříjemní život  a za několik let používání se Vám vrátí!

 

Šetřit je in

Úspory vody a ekologicky zodpovědné chování je a nepřestane být trendem v koupelně ani v ostatních oblastech lidského žití. Splachovací záchod se ve spotřebě vody v domácnosti umístil na pomyslné druhé příčce, hned  , těsně  za osobní hygienou, která tvoří až 50 procent celkové denní spotřeby. Na jedno spláchnutí plné nádržky spotřebujete šest a více litrů vody. Při osmi návštěvách WC denně je to asi 50 litrů na osobu, tedy asi 3,50 denně, necelých 1 300 korun za rok. 

 

V současnosti nejúspornější splachovací systém nabízí společnost Villeroy & Boch. Jmenuje se Omnia GreenGain (řada Omnia architektura) - první na stěnu montované WC, které spotřebuje pouhých 3,5 litrů vody na jedno spláchnutí. To představuje snížení o 2,5 litrů vody na jedno spláchnutí oproti běžnému objemu při splachování, a tudíž odpovídá úsporám ve výši 40 %. Pokud je při používání dvojitého splachovacího systému vybrán nižší objem vody (tzv. malé spláchnutí), WC spotřebuje pouhé 2 litry na jedno spláchnutí.Vodní přítoky jsou navrženy tak, že vodní proud v přední části teče obzvláště silným proudem a tím zajišťuje dokonalé spláchnutí do odpadu. Element (GreenGain) pro závěsné WC pořídíte za 14.350 bez DPH. Na první pohled se jedná o vysokou částku, spočítejte si, kolikrát za den ve vaší domácnosti spláchnete vy?

  

Pohodlí a čistota je in

Důležitá  je samozřejmě co nejsnadnější údržba a maximální hygiena sanitární keramiky. Všeobecně důležitým faktorem při udržování koupelnových povrchů je jejich pórovitost. Čím pórovitější (hrubší) povrch, tím víc nečistot a bakterií má tendenci se v těchto pórech zachytávat. Jako důkaz poslouží jednoduchý test – když na něj vylijete vodu, nezachytává se na něm, vytvoří malinké kuličky, které přirozeně sklouznou po povrchu spolu s částečkami nečistot. Většina značek opatřuje výrobky dodatečným nátěrem nebo nástřikem, který odpuzuje vodu a tedy i nečistoty, prodávají se i nejrůznější přípravky, kterým si můžete koupelnu vlastnoručně ošetřit. Špičkový výrobci sanity však nabízí extrémně hladký typ sanitární keramiky s označením Ceramicplus, Cplus nebo Eplus (např. Gustavsberg, Villeroy&Boch) velmi jednoduše udržovatelný – jednoduše otřením houbičkou. Takový úprava je jediná trvalá, poškodit ji můžete pouze sami, a to používáním brusných čistích prostředků (písků) nebo agresivními chemikáliemi.

 

Pro ještě snadnější úklid si pořiďte klozetové sedátko se systémem Quick-Release. Pomocí tohoto nového upevňovacího systému lze sedátko jedním pohybem kompletně odebrat a jednoduše znovu nasadit bez demontáže závěsů.

 

Už žádné hádky ohledně zvednutého prkýnka! Postačí již jen lehký dotyk, aby se spustil mechanismus automatického pomalého sklápění Soft close, do závěsů tu jsou integrovány tlumiče, které zajišťují velmi pomalé sklápění poklopu a sedátka. Při zvedání sedátka pak není odpor tlumičů vůbec cítit.

 

Bez zápachu

Patentovaná technologie odsávání PurAir WC pomáhá odstraňovat zápach hned tam, kde vzniká. Senzor citlivý na tlak, který je zabudován do klozetu, reaguje na tělesnou váhu a aktivuje technologii PurAir. Vznikající molekuly zápachu se svádějí pomocí speciálního vzdušného kanálku do vysoce výkonného filtru, který váže velké molekuly zápachu a propouští pouze menší molekuly čistého vzduchu. Všechny technické komponenty jsou začleněny do klozetu a harmonicky zapadají do celkového designu keramického prvku. V nabídce jsou četné designové modely od klasických až po puristicky moderní.

 

Správnávýška
Další předností závěsné instalace je možnost umístění klozetu do větší výšky. Standardně by měl být přední okraj mísy bez sedátka ve výšce 40 cm nad dokončenou podlahou. Pro osoby o výšce 180 cm a více se doporučuje, pro snadnější vstávání, klozet instalovat do výšky 42 až 43 cm, pro tělesně postižené, ale i starší osoby se doporučuje výška do 48 cm tak, aby sedací plocha včetně sedátka byla 50 cm nad podlahou.

Co ji drží
Závěsná klozetová mísa se vždy instaluje na instalační modul k tomu určený. Ten se zazdívá do zdi nebo u rekonstrukcí předezdívá před zeď, existuje odlišný modul do nosné zdi a jiný modul do odlehčených sádrokartonových konstrukcí. V případě takto provedené odborné instalace se nemusíte obávat, že se klozet utrhne, neboť výrobci instalačních modulů garantují nosnost 400 kg a výrobci klozetů 450 kg. Ve skutečnosti však snesou mnohem větší váhu.


Novinkou je patentovaný upevňovací systém SupraFix pro závěsné WC firmy  Villeroy & Boch díky němuž  je WC i toaletní prkénko připevněno během několika minut, v téměř nulovém čase. Instalační proces vyžaduje pouze jednoho instalatéra, tj. není zapotřebí žádný další pomocník. Nápad za SupraFix je stejně tak jednoduchý jako důmyslný: otvory v keramickém povrchu, které jsou používány pro instalaci WC, jsou použity také pro upevnění sedátka – inteligentní funkčnost dva v jednom. Osoba, která WC instaluje, musí utáhnout pouze šrouby sedátka a tím připevní ke stěně celé WC včetně sedátka. Navíc běžné otvory na upevnění již nejsou nutné, a tudíž i nepěkné plastové krytky šroubů jsou věcí minulosti: výsledek je ničím nerušený design, který také umožňuje snadné čištění.

 

Zajímavost na konec

 

Neviditelné WC

Když uvidíte a otevřete dřevěnou lavici City Life WC SmartBench poprvé, je to opravdové překvapení. Tento elegantní kus nábytku v sobě skrývá keramickou WC mísu s keramickým povrchem Ceramicplus pro snadnější údržbu, dřevěným sedátkem, úchytem na role toaletního papíru a štětkou. Více než záchod připomíná neviditelné WC dekorativní prvek a otevírá naprosto nové možnosti naplánování koupelny jako prostoru pro regeneraci a cvičení

 

Zešikma

 

 

Inteligentní série Oblic  od Villeroy & Boch je zcela novým průkopníkem v oblasti zařizování malých koupelen. Návrháři zvolili jako základní tvar úspornou elipsu s originálním a zároveň praktickým designem. Vedle běžného rovného provedení dodávají rovněž v šikmých variantách. Znamená to, že zadní část klozetu nebo pisoáru přiléhá ke zdi, tělo keramického dílu se však pod úhlem 15° ohýbá doprava nebo doleva. Optimálně ji lze využít rohů a šikmých ploch nebo dokonce i přímo za dveře, aniž by to bylo na úkor pohodlí! Toaletu a umyvadlo je možné pohodlně umístit i do koupelny s rozměrem 1m2.

 

Více na www.villeroy-boch.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna