Fincentrum Hypoindex: Sazby hypoték dále klesají, zájem o úvěry roste

TNBiz, 20.10.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Úrokové sazby hypoték pokračují v poklesu, v září umazaly 0,23 procentního bodu a hodnota ukazatele Fincentrum Hypoindex se přiblížila k hranici 4,5 procenta. Banky poskytly v září 4800 hypoték za více než osm miliard korun, uvedl ve středu server hypoindex.cz.

Největší pokles zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, které meziměsíčně zlevnily o více než čtvrt procentního bodu. O více než 20 bazických bodů spadly i sazby standardních variant hypoték s pevně stanovenou úrokovou sazbou, přičemž největší pokles zaznamenaly stále populárnější pětileté hypotéky, u nichž průměrná úroková sazba poskytnutých úvěrů klesla na 4,51 procenta.

V meziročním porovnání klesly průměrné úrokové sazby hypoték o více než jeden procentní bod. To znamená, že klient, který si letos zažádá o dvoumilionovou hypotéku se splatností na 20 let, bude mít nyní měsíční splátku o 1188 korun nižší než klient, který úvěrovou smlouvu podepsal vloni v září, kdy průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték činila 5,63 procenta.

"K poklesu sazeb došlo napříč spektrem fixací, přičemž banky nadále těží z nízké ceny zdrojů. Nedá se říci, že není kam klesat, protože i přes výrazné snižování sazeb se u jednotlivých fixací průměrný rozdíl sazeb hypotečních úvěrů a ceny peněz na mezibankovním trhu pohybuje okolo tří procent, " řekl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Poptávka po hypotečních úvěrech prudce roste. Za tím je třeba hledat nejen klesající sazby, ale i stabilizované ceny nemovitostí, oslabenou pozici stavebních spořitelen, příznivě se vyvíjející ekonomickou situaci v ČR, a konečně i nízkou srovnávací základnu loňského roku.

Banky v uplynulém měsíci poskytly 4800 hypoték v celkové hodnotě 8,011 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku, kdy bylo poskytnuto 3265 hypoték za 5,4 miliardy korun, tyto výsledky značí nárůst objemu o 48,3 procenta. Pouze letos v červnu banky uzavřely více obchodních případů.

V celkovém letošním úhrnu již hypoteční banky poskytly za uplynulá tři čtvrtletí úvěry za 58,9 miliardy korun, čímž téměř o dvě miliardy překonaly své loňské výsledky (57 mld.) A ačkoliv z většího odstupu se nejedná o nijak závratná čísla - v letech 20062008 evidovaly banky ve svých knihách touto dobou uzavřené obchody za 70 a více miliard korun jedná se o jasný signál oživování hypotečního, ale i realitního trhu, uvedl server.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

Doplnění redakce:
Podle Miroslava Lebla, finančního analytika společnosti Ekonomické stavby, v měsíci říjnu bude prolomena hranice 4,5% (velmi pravděpodobně bude sazba pod úrovní 4,4%), tedy sazba, kterou jsme zaznamenali naposledy před více než 3 roky!

Nejvíce snížení hypoindexu ovlivnily hypotéky s variabilní úrokovouvou sazbou a také klasické hypotéky s 5-ti letým fixem, u variabilní je průměrná sazba na úrovni 3,61%, 5-ti leté fixy jsou těsně nad hranicí 4,5%, přesně na úrovni 4,51%. Stále platí, že nejdražší jsou hypotéky s roční fixací, které mají průměrnou sazbu přesně na hranici 5%.

Největší podíl na hypotéčním trhu si stále drží hypotéky s 3 a 5-ti letou fixací, a to poměrem 40 a 47%. O zbytek se dělí roční fixy, dlouhodobější fixace a variabilní sazby - všechny v poměru 4-5% z celkového objemu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality