Rozpočtový výbor sněmovny schválil zdanění příspěvku na stavební spoření

TNBiz, 2.11.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny na svém úterním jednání schválil zdanění státního příspěvku na stavební spoření 50procentní srážkovou daní. Zákon nyní projednají zákonodárci na současné schůzi dolní parlamentní komory.

První bod zákona se týká zdanění již vyplacené podpory 50procentní daní. To se dotkne pouze těch, kterým nárok na podporu vznikl v letošním roce a jimž bude poskytnuta z rozpočtu na rok 2011. Na státní podporu, na niž účastnící spoření získají nárok v následujících letech, se již daň vztahovat nebude, protože bude vyplácena nižší podpora.

Druhou částí zákona je snížení maximální podpory na 2000 korun ze současných 3000 nebo 4500 podle data uzavření smlouvy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž navrhuje snížit podporu z dnešních 15 procent vloženého základu na deset, přičemž zachovává maximální vyměřovací základ na současných 20 000 korunách. Aby však mohla tato úprava fungovat, musí zákon začít platit nejpozději prvního ledna příštího roku. Ministerstvo financí proto navrhuje zkrácené projednávání ve sněmovně, díky němuž by zákon mohl být přijat už v prvním čtení.

Třetím opatřením je odstranění výjimky, podle které úroky ze stavebního spoření nepodléhají dani.

Podle propočtů ministerstva by stát tímto způsobem mohl v příštím roce ušetřit až šest miliard korun a v roce 2012 částku 6,5 až 8,5 miliardy korun.

Zákon vychází z programového prohlášení vlády a odvolává se na to, že tato forma podpory bydlení je neefektivní. "Pro většinu účastníků je spíše výhodným, státem podporovaným spořícím produktem, kdy po splnění minimální doby spoření (5 či 6 let) je možné využít úspory k jakémukoli účelu," stojí v předkládací zprávě zákona s dodatkem, že takováto forma podpory pouze odčerpává peníze všech daňových poplatníků ve prospěch těch, kteří si stavební spoření sjednali.

Poslanci zákon projednávají z časových důvodů ve stavu legislativní nouze, aby mohl začít platit od začátku příštího roku. Ministerstvo financí totiž se zákonem počítalo, když sestavovalo rozpočet na příští rok.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika