Vybíráme obraz!

Oživit interiér a dodat mu nový „náboj“ je možné několika způsoby. Jednoduchým a nadčasovým řešením jsou bytové doplňky v podobě obrazů. Vybrat ten správný, ale může být problém. Pokud zamíříte do kamenných obchodů nebo obchodních řetězců s nábytkem, narazíte v nich zpravidla na velmi omezenou nabídku, výrobky navíc často strádají na kvalitě. V případě www.obrazynamiru.cz to ale neplatí. V databázi zahrnující téměř 20 000 obrazů si jistě vybere každý. Pomocnou rukou pro orientaci v tak široké nabídce je praktický navigátor, ale také rady designéra Davida Plouhara.

Námět

V první řadě je třeba vědět, do jaké místnosti obraz vybíráme a podle toho se řídit. Velmi jednoduše lze říci, že do místností jako je obývací pokoj, kuchyně a jídelna můžeme vybírat obrazy barevnější
a dramatičtější. Naopak do ložnice a dětských pokojů volíme náměty klidnější až neutrální (přírodní scenérie, zátiší, apod.). Svou roli hrají také barvy, o kterých se zmiňujeme níže.

 Velikost obrazu

Odvíjí se především od prostoru, který pro něj budeme mít k dispozici. Na velké plochy se skvěle hodí obrazy větších rozměrů. V žádném případě to ale neplatí pro úzké chodby, kde by velký obraz v malém a zúženém prostoru nemohl řádně vyniknout. Pokud chceme obraz pověsit na stěnu, kterou „narušuje“ přistavěný nábytek, volíme raději menší formát. Řešením je také více menších obrázků pohromadě, které nejlépe vyniknou vyrovnané na středové ose pod sebou nebo vedle sebe.

Pozor: Obrazy umístěné v řadě vedle sebe opticky snižují výšku zdi. Chcete-li mít pocit vyššího stropu, můžete zeď „prodloužit“ obrazy zavěšenými naopak v řadě nad sebou.

Svou roli při výběru velikosti obrazu hraje také jeho námět. Například takzvané makrofotografie (detailní záběry) nejlépe vynikne na plátně větších rozměrů (zhruba od 1 m na šířku a výšku). To samé dále platí pro panoramatické výjevy.

Aby se na obraz dobře koukalo, měli bychom jej vždy umístit do úrovně očí – to znamená spodní okraj nebo dolní polovinu obrazu ve výšce cca 160 cm nad zemí. Pokud se na obraz budeme dívat převážně ze sedačky, můžeme jej umístit níž.

Barva

Každá barva v člověku vyvolává určité pocity a vyvolává konkrétní duševní stavy. Pokud na vámi vybraném obraze převládá zelená, modrá nebo fialová, bude vás pohled na toto dílo spíš uklidňovat (samozřejmě také záleží na intenzitě barvy, např. křiklavá zelená může člověka i rozrušit). Obrazy s těmito takzvanými studenými barvami proto volíme do místností, které jsou určené k odpočinku
a relaxaci – ložnice, koupelna.

Teplé barvy - žlutá, oranžová, červená jsou naopak energické a mají povzbuzující účinek. Snímky, na kterých převládají, jsou skvělým bytovým doplňkem do společenských místností – kuchyně, obývacího pokoje, jídelny. Pokud si stále nevíte rady, můžete si na www.obrazynamiru.cz nechat pomocí navigátoru vybrat obrazy s náměty vhodnými právě do jednotlivých místností.

Pokud si chceme obrazem dotvořit prostředí pracovny nebo kanceláře, prokážou nám zde skvělou službu díla zbarvená dozelena (v případě stresujícího prostředí) nebo dožluta (stimulují k tvořivé práci). Vedle nešlápneme ani s neutrálními motivy v neutrální šedé nebo černobílé – např. černobílé fotografie architektury.

Pomocí barevných obrazů lze také napravit některé „chyby“. Například když jsme pokoj vymalovali studenou modrou a přejeme si jej trochu víc zútulnit, můžeme jej rozjasnit právě obrazem s akcenty teplé žluté, oranžové, červené, případě i hnědé. Kontrast barvy stěny a obrazu však nesmí být příliš velký, aby nepůsobil rušivě.

Zarámovat?

Co se týká interiérů, jsou dnes často zařizovány v minimalistickém stylu – ladné, hladké linie, hodně prostoru, směřuje se k jednoduchosti, velkým plochám. Přesně tomuto trendu odpovídá rámování obrazů tzv. blind rámy – minimalistickému řešení s velkým efektem. Jedná se o dřevěné vnitřní rámy. Protože nejsou vidět, nenarušují nijak plochu obrazu a dávají mu lépe vyniknout. Blind rámy jsou zároveň skvělou cestou, jak se vyhnout nehezkému a násilnému přechodu obrazu a stěny, ke kterému dochází v případě mnohých klasických rámů.

Na co dát pozor

Než obraz na stěnu definitivně pověsíte, zkuste si vyrobit jeho maketu (např. z novinového nebo barevného papíru) a zkoušejte, kde by se vám v místnosti nejvíce líbil. Při umisťování rovněž berte ohled na dopad světla do místnosti. Pokud obraz umístíte přímo na světlo, může vám rychle vyblednout.  Stejně tak snímkům mohou uškodit vlhké místnosti.

Na stránkách www.obrazynamiru.cz lze snímky vyhledávat dle různých kritérií, např. námětu, barvy, nálady, kterou má obraz vyvolávat, umístění (kde bude viset), atd. Aby byl požitek z obrazu pro zákazníky co největší, jsou tisknuty na kvalitní materiály za použití těch nejmodernějších technologií. Projekt nabízí tisk vybraných obrazů, jejich zarámování a dodání až domů. To vše do sedmi dnů od objednávky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry