US - stavební výdaje v prosinci nečekaně poklesly

Stavební výdaje v USA v prosinci propadly o 2,5% na nejnižší hodnotu v poslední dekádě. Hodnota stavebních projektů v ročním vyjádření poklesla na 787,9 mld.USD, což je nejníže od července 2000. Trh přitom v průměru počítal s růstem stavebních výdajů o 0,1% při rozpětí odhadů od -1,3 do +0,5%.
Listopadové údaje byly revidovány z růstu o 0,4% na pokles o 0,2%.

V roce 2010 stavební výdaje meziročně poklesly o 10% oproti poklesu o 15% v roce 2009. Celkem se prostavělo v loňském roce za 814,2 mld.USD, což bylo nejméně od roku 2000.

Stavební aktivita v privátním sektoru poklesla v prosinci meziměsíčně o 2,2%, z toho rezidenční bydlení pokleslo o 4,1% a nerezidenční o 0,5%.

Stavební aktivita ve veřejném sektoru poklesla o 2,8%, což bylo nejvíce od ledna 2010. Stavby z federálních zdrojů poklesly o 12%, což je nejvíce od října 2004.

Předpokládá se, že pokles ve stavebnictví se projeví také ve vývoji HDP. Na poklesu stavební výroby se v prosinci s velkou pravděpodobností podepsaly především rozmary počasí. Poslední měsíc roku byl tentokrát sedmý v pořadí co se týče bohatosti sněhové nadílky za poslední století.
Důležitým faktorem je také přetlak volných nemovitostí na trhu způsobený vynucenými prodeji ze zabavených bankovních záruk, který tlačí na pokles cen na trhu.
Výrazným faktorem jsou také snahy regionálních vlád a federální administrativy snížit výrazné deficity formou utlumení nebo zastavení některých veřejných projektů.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality