Úspora v domácnosti? Stačí pár jednoduchých kroků!

 Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“. Japonské přísloví, na kterém rozhodně něco je. Jsou oblasti, ve kterých se vyplatí připlatit si zpočátku za kvalitu a vlastnosti kupované věci, než pak tzv. zplakat nad výdělkem.

 

Toto pravidlo platí obzvlášť pro výběr elektrospotřebičů, které by měly sloužit delší dobu a navíc jejich pořízení i provoz tvoří značnou výdajovou položku rodinných rozpočtů. Rozhodování při nákupu by měly ulehčit mimo jiné energetické štítky, které vyjadřují energetickou náročnost jejich provozu. Tu ale ovlivňují i další faktory – především chování uživatele.

 

Energetické štítky a výběr spotřebiče

Počáteční investice u energeticky úsporného spotřebiče bude zřejmě o něco vyšší, ale tyto náklady by se měly v průběhu užívání vrátit. Lze energetickým štítkům věřit a jak se podle nich orientovat?

Energetický štítek rozřazuje přístroje do kategorie A (A++) až G, přičemž A++ je z hlediska spotřeby nejúspornější. Povinnost poskytování stanovených informací spotřebiteli, tedy i povinnost uvádět energetickou třídu spotřebičů, na štítcích je stanovena zákony EU i České republiky. Údaje na nich uvedené jsou navíc průběžně kontrolovány Státní energetickou inspekcí ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí.

 

Trocha matematiky:

Chladnička a mraznička

Typ chladničky:

Chladnička ***

Objem chladicího boxu:

190 l

Objem mrazicího boxu:

44 l

Třída energetické účinnosti:

A++

A

Spotřeba za den

0.35 kWh

0.64 kWh

Cena za den

1.89

3.46

Spotřeba za rok

126.59 kWh

232.09 kWh

Cena za rok

684.58

1255.11

Roční úspora s chladničkou třídy A++ oproti chladničce třídy A: 571

 

Vybavenost domácími spotřebiči je v České republice vysoká. Chladničku má téměř 100 % domácností, pračku asi 90 %. Spotřebiče pořízené na počátku 90. let mají ale dvakrát vyšší spotřebu než současné spotřebiče těch nejúspornějších energetických tříd. U kombinovaných chladniček a mrazniček mají starší spotřebiče dokonce třikrát vyšší spotřebu než dnes nejúspornější třída A++.

 

Siemens KG39VX27

Chladnička s mrazákem bílá

Elegantní kombinace chladničky a mrazáku od společnosti Siemens. Spotřebič patří do třídy spotřeby energie A++. Při porovnání s průměrnou spotřebou všech chladniček a mrazniček spotřebují chladničky třídy A++maximálně 30 % běžné spotřeby. Díky funkci AntiBacteria chladnička zabezpečí dokonale zdravé prostředí pro potraviny.

  

Pozor na stand-by režim

Stand–by režim, neboli režim pohotovosti, tiše a nenápadně spotřebovává nezanedbatelné množství energie. U většiny domácností až kolem 5 – 10%. Je velmi pohodlné nemuset chodit k televizi a jen zmáčknout tlačítko na ovladači, ale již to není tak „pohodlné“ pro rodinný rozpočet. Stand by režim dokáže zkonzumovat tisíce ročně! „Až 75% energie spotřebované domácími spotřebiči je spotřebováno právě v režimu stand-by, “ vysvětluje Luděk Kováč, marketingový ředitel OKAY elektrospotřebiče.

 

Chvilka ekologie

Finance hrají samozřejmě při rozhodování, zda si připlatit za energeticky úspornější spotřebič, důležitou roli. Výdaje za energii tvoří často i 20% domácího rozpočtu. Za energeticky šetrnější spotřebič však bude vděčné také životní prostředí,“ říká Luděk Kováč.  Ačkoli se zdá jeden spotřebič opravdu nepatrným „znečišťovatelem“ ve světě obřích výrobních koncernů, není tomu tak. Přibližně třetinu celkového znečištění prostředí mají na svědomí právě domácnosti a soukromá automobilová doprava.

 

Vrácení starého spotřebiče

Vysloužilý spotřebič rozhodně nepatří do běžné popelnice! Existuje několik možností, jak starý spotřebič ekologicky zlikvidovat. Poradí si s tím v servisu nebo opravně elektrospotřebičů, ve sběrném dvoře, ve speciálních sběrných nádobách E-boxech (umístěny většinou na obecních úřadech) či ve stacionárních sběrných kontejnerech na elektroodpad. „Nejjednodušší cestou je odevzdání starého přístroje v prodejně při nákupu nového. Nemusí jít o stejnou prodejnu, kde byl spotřebič pořízen, ani o stejný typ přístroje. Tato služba je pro nás již samozřejmostí,“ říká Luděk Kováč z OKAY elektrospotřebiče.

 

Pár jednoduchých triků pro úsporu:

·        Přiměřená velikost spotřebičů

Při výběru spotřebiče, především chladničky a pračky, je dobré si předem rozmyslet, jak velký spotřebič domácnost potřebuje. U chladniček se počítá přibližně s 50 – 70 litry prostoru na osobu. Prostor chladničky by měl být využit alespoň ze 70%.

·        Velikost bubnu

Stejně tak je tomu i u praček. Nakupující by měl zvážit, jak často pere a jaké množství prádla. Energetické štítky počítají spotřebu při úplném naplnění bubnu pračky. Pro jednočlennou domácnost obvykle stačí buben na 3 kg prádla. Pokud si kupující není jist, zda mu menší pračka postačí nebo plánuje ve středním časovém horizontu nárůst počtu členů domácnosti, měl by volit alespoň spotřebič s úspornými programy. Pračky jsou schopny podle náplně samy optimalizovat spotřebu vody a energie i čas praní.

·        Lednička nepatří do tepla a vlhka

Není vhodné umístění chladničky na přímém slunci, vedle sporáku nebo trouby. Každý stupeň tepla navíc znamená o 3 až 4 % vyšší spotřebu energie. Svou roli hraje také vlhkost. Vysokou vlhkostí vzroste spotřeba energie až o 4 %. Do ledničky rozhodně nepatří teplé ani horké potraviny!

·        Pravidelné odmrazování

Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %! Proto je důležité pravidelné odmrazování. Vzniku námrazy přispívají nezakryté tekutiny v ledničce či mrazničce.

·        Vaření

Značné množství energie umí ušetřit použití poklic a pokliček. Vaření v otevřených nádobách je o 150 až 300 % náročnější na spotřebu energie. Také využití zbytečně velkého množství vody prodlužuje dobu vaření a tím zvyšuje spotřebu. Odpovídající by měla být i velikost plotýnky velikosti hrnce, aby teplo zbytečně neunikalo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky