Nejúčinnější ohřev vody? Vrstvený zásobník, snižuje spotřebu plynu a šetří místo

Propojení vrstveného zásobníku a kondenzačního kotle představuje nejefektivnější způsob ohřevu vody. Mnoho lidí se domnívá, že účinnost topného systému je pouze záležitostí kotle. Stejně důležitým prvkem otopné soustavy je ale i zásobník teplé vody, který má na komfort ohřevu zásadní vliv. Čím větší je jeho objem, tím více teplé vody má uživatel k dispozici. Velký zásobník však trvale zabírá velké množství místa a není tedy vhodný pro všechny uživatele. Řešení pro ně ale existuje.

 

Je jím takzvaný vrstvený zásobník, který nabízí nejlepší poměr své velikosti a množství teplé vody, jež je schopný produkovat. Jak vysvětluje Martin Pavlata z firmy Junkers, která patří ke špičce vývoje plynových topných zařízení: „Díky efektivnímu ohřevu vody nemusí moderní zásobníky disponovat tak velkým objemem. Například vrstvený zásobník s objemem 75 litrů nabízí stejný komfort přípravy teplé vody jako běžný zásobník o objemu 150 litrů.“

Menší objem navíc umožňuje prostorově nenáročná řešení. Ve stacionárním provedení CerapurModul-Smart zabírá celá sestava vrstveného zásobníku a kotle jen 0,2 m2 plochy, což je méně než velikost průměrné ledničky či pračky. V provedení CerapurAcu lze dokonce vrstvený zásobník zavěsit na zeď i s kotlem. „Obě varianty nabízejí velký komfort ohřevu teplé vody, je tedy na zákazníkovi, která varianta mu více vyhovuje.“ dodává Pavlata.

 

Když je 42 litrů více než 75

Nízká spotřeba plynu a malé rozměry ale neznamenají ztrátu komfortu teplé vody. Naopak. Například kondenzační kotel CerapurAcu s vestavěným vrstveným zásobníkem o objemu 42 litrů nabízí více teplé vody v porovnání s klasickým zásobníkem vybaveným topnou spirálou a objemem 75 litrů. Při odběru většího množství vody kotel automaticky dohřívá teplou vodu průtokovým způsobem, takže je schopen nepřetržitě dodávat až 13 litrů vody za minutu. 

Další výhodou vrstveného zásobníku je skutečnost, že teplá voda je tak k dispozici prakticky okamžitě po zapnutí kotle. Uživatel nemusí čekat, až se ohřeje celý zásobník. Samozřejmostí je také možnost zapojení cirkulačního ohřevu, kdy je teplá voda dostupná okamžitě po otočení kohoutku nebo páky baterie. Tato funkce dnes nemusí být zvlášť energeticky náročná. Moderní řídící jednotky umí naprogramovat cirkulační okruh přesně podle přání uživatele.

Kondenzační kotle jsou nejúčinnějším způsobem ohřevu teplé vody, protože využívají téměř všechno teplo vzniklé spalováním plynu. Největší tepelnou ztrátu při provozu klasického kotle představují horké spaliny (kolem 130 °C), které doslova vyletí komínem a s nimi až 11 % tepelné energie vzniklé při spalování. V případě použití kondenzačního kotle, který má speciálně upravený tepelný výměník, předají spaliny většinu tepla otopné vodě. Teplota spalin z kondenzačního kotle není vyšší než 50 °C.

 

Vrstvený zásobník snižuje spotřebu plynu

Pokud je kondenzační kotel připojen ke klasickému zásobníku se spirálou, nemůže využívat principu kondenzace vždy. K tomu by bylo zapotřebí, aby otopná voda, která se vrací do kotle, měla teplotu pod takzvaným rosným bodem, tedy přibližně 57 °C. Při použití klasického zásobníku teplé vody to však není možné, protože topná spirála nezajišťuje dostatečnou výměnu tepla. Řešením je použití vrstveného zásobníku, který umožňuje využití tepla obsaženého ve spalinách po celou dobu přípravy a odběru teplé vody a tím snížení spotřeby plynu na minimum. Ve vrstveném zásobníku nemá voda stejnou teplotu. Do spodní části přitéká studená voda, která je čerpána do vysoce výkonného lamelového výměníku, kde je ohřáta na požadovanou teplotu a do zásobníku se vrací shora. Samotný vrstvený zásobník je v porovnání s konvenčním typem účinnější až o 17 %.

Další výhodou vrstvených zásobníků Junkers je, že díky funkci Eco si sám uživatel může zvolit, jak velké množství teplé vody bude mít k dispozici. Neohřívat více vody, než kolik pokryje Vaši spotřebu, je totiž jedna ze základních rad jak ušetřit. Jestliže například u solární varianty kotle CerapurModul-Solar je vrstvený zásobník připojen na solární systém, příznivý vliv funkce Eco na spotřebu plynu je ještě větší, protože se zvyšuje objem studené vody, která může být ohřátá sluncem. 

 

Více na www.junkers.cz, www.bosch.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy