Šetřete svou kapsu a životní prostředí i při práci na zahradě

I taková činnost jako je sekání trávníku sekačkou a obecně péče o zahradu se dá dělat s ohledem na životní prostředí i vaší peněženku. Věděli jste například, že pokud věnujete jednou ročně třicet minut péči o sekačku, zajistíte tím znatelně nižší emise po delší dobu? Že místo chemických postřiků a hnojiv stačí použít jednoduše vlastní bio hnojivo z kompostu? Nebo že když budete trávník stříhat pouze v jeho horní třetině, bude silnější a sám vytlačí plevel? Jednoduché tipy, které jsou úsporné a zároveň „zelené“, nám poskytl opět pan Radovan Bureš z českého zastoupení výrobce amerických motorů Briggs&Stratton.

 

1) Méně emisí = delší životnost i ochrana životního prostředí.  

Zdá se to možná samozřejmé, ale ne každý se touto radou řídí. „Pravidelná kontrola sekačky, výměna vzduchového filtru, oleje a svíček zajistí nejen delší životnost sekačky, ale i mnohem nižší emise po delší dobu, snažší startování a mimo to – nižší spotřebu“ jmenuje Bureš nesporné výhody kvalitní údržby. V této souvislosti se také vyplácí používat při doplňování paliva trychtýř. Nejenže zabráníte jeho rozlití (přelití) a úniku výparů, ale současně zabráníte přelití nádrže.

 

2) Správné sekání = zdravý trávník

Zdravého a krásně zeleného trávníku dosáhnete snadno i bez přihnojování chemikáliemi. „Tipem na zaručený úspěch je sekat trávu pouze v její horní třetině. Díky tomu trávník zesílí, jeho kořínky jsou odolnější a plevel tak přirozeně vytlačí sám. Navíc tak i přirozeně bojuje proti nemocem a škůdcům“ doporučuje Radovan Bureš.

 

3) Zužitkování odpadů = ekologické hnojení kompostem

Není nic jednoduššího a ekologičtějšího než hnojit květenu vlastním kompostem, ve kterém můžete skvěle zužitkovat například posekanou trávu. Máte jistotu, co v něm je, a uplatnění zde naleznou i některé odpady z domácnosti. Pokud kompost ještě nemáte, můžete si jej zcela jednoduše založit. Aby se organická hmota správně prohřála a rozložila, měl by mít rozměry alespoň 1x1x1 m. Čím více se mu budete věnovat, tím rychleji získáte bohatý černý kompost. Pokud jej jednou až dvakrát týdně přehodíte a proházíte tím jeho vrstvy, proces bude rychlejší. Kompost udržujte vlhký, v závislosti na počasí jej můžete občas pokropit vodou (tip: mějte na zahradě soudek na dešťovou vodu, kterou můžete zalévat zahradu i kompost) a pokud je naopak deštivo, přikryjte ho plachtou, aby se nerozmočil. Vnitřek kompostu je teplý - to indikuje rozkládající se organickou hmotu, kterou můžeme rozdělit na „zelenou“, bohatou na důsík, a „hnědou“, bohatou na uhlík. Zelená součást zahrnuje posekanou trávu, výhonky z rostlin apod., dále ovocné a zeleninové odpadykuchyně, kávové „lógry“. Hnědá část kompostu je pak tvořena uschlým listím, jehličím, slámou či senem. Pokud se rozhodneme zužitkovat tímto způsobem posekanou trávu, určitě přijde vhod sekačka se sběrným košem, která umí trávu posekat na skutečně jemnou hmotu. Naopak, co má do kompostu vstup zakázáno, jsou chemicky ošetřované rostliny, kočičí a psí exkrementy, maso, tuk či kosti. Kompost kazí rovněž přidání rostlinných odpadů napadených nemocemi, plísní apod. Pokud jej však budete udržovat a zásobovat zdravými přísadami, můžete se těšit na „černé zlato“, které vaši zahrádku promění v kvetoucí oázu.

 

4) Zacházejte šetrně s vodou

Na zalévání zahrady nepotřebujete pitnou vodu z kohoutku. Vašemu rozpočtu i přírodě můžete pomoci instalací nádržky či sudu na dešťovou vodu. Nejenže výrazně ušetříte, ale i rostliny mnohem více ocení odstátou vodu přiměřené teploty než chlorovanou ledovou sprchu. „Trávník zalévejte buď večer nebo brzy ráno, aby se voda absorbovala a nevypařila na prudkému slunci. Pokud pak používáte rozprašovače, nastavte je tak, abyste neplýtvali zaléváním chodníků“ zmiňuje další postřehy z praxe pan Bureš.

 

5) Zasaďte strom

Nejen zelený trávník osvěží vaší zahradu. Stromy dokáží s ovzduším zázraky. Nejenže zkrásní okolní prostředí, ale mají schopnost pohlcovat oxid uhličitý a distribuují kyslík do ovzduší. Netřeba připomínat, že ve stínu vzrostlého stromu je v parném létě radost relaxovat.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika