Venkovní osvětlení - moderní LED svítidla

Základním stavebním prvkem pro LED svítidla , jsou jejich světelné zdroje, tedy LED diody tvořící LED žárovky pro různé aplikace ve svítidlech se standartními paticemi typu E27, E14, GU10 apod. Samotné LED osvětlení však používá výhradně LED diody pevně umístěné uvnitř svítidla. Jak tedy v lastně LED diody fungují? Jaké mají vlastnosti? Výkon a životnost?

Co jsou to LED diody?

Zkratka LED původně pochází z názvu Light Emitting Diode. Výrobci udávají, že Led diody vydrží svítit 50 až 100 tisíc hodin, což odpovídá přibližně 10 letům nepřetržitého svícení. To je asi 100krát déle, než běžná žárovka. Již toto je první plus, proč při výběru Venkovního osvětlení budeme uvažovat nad světly s LED diodami.

 


 

Toto tvrzení lze demonstrovat na jednoduchém příkladu:
Žárovka má výkon 60W.
Jedna LED dioda má výkon kolem 0.7W
V reálných aplikací je většinou nutné použít více standardních LED.Svítidla pak mají celkový výkon do 10W.

Vedle běžných předností LED však v poslední době nastupují mnohem výkonnější diody nazvané High Power LED, jedná se o moduly s výkonem na 1W, které lze dále skládat do kompaktních osvětlovacích těles a dosáhnout tak výkonu v desítkách Wattů. Jsou pak schopny poskytnout dostatek světla a díky tomu jsou dnes již v některých případech používány a instalovány i do veřejného osvětlování, což do jejich výkonu a efektivity použití hovoří za vše.

Reálné aplikace pro nejen venkovní LED osvětlení

Firma Philips, jako průkopník nových technologií se schopností následných reálných aplikací, přišla s řadou Venkovních svítidel nazvanou Ledino, kde je plně využita technologie LED diod. Na českém trhu nejsou zas až tak dlouho a už si našly nespočet spokojených zákazníků. Jednou z největších předností LED je fakt, že existují v různých barvách. Nejčastěji je to bílá, která umožní kontrastní vidění. Ta je většinou používaná tam kde se dlouhodobě a intenzivně namáhá zrak. Podporuje psychický i fyzický výkon. Dále pak v základních verzích nabízí klasickou teplou bílou, modrou, červenou a zelenou.

LED svítidla nejsou jen o bílém světle

Vzhledem k tomu, že diody lze plynule tlumit či zesvětlovat, při kombinaci diod různých barev lze i míchat barvy v režimu RGB naprosto libovolně. Je tu i možnost dodání dálkového digitálního ovladače s předvolenými funkcemi různých barevných přechodů a efektů – viz. Produktová řada Philips LivingColors. Navíc světlo emitované LED neobsahuje žádnou složku infračerveného (IR) ani ultrafialového (UV) záření.

Kompaktní svítidla jsou nenáročná na údržbu, jsou tedy vhodná k umístění kdekoliv v domácnosti. Široké využití však nacházejí při osvětlování různých exteriérů: Zahrad, parků, příjezdových cestiček, bazénů, orientačních míst, různé dekorativní osvícení keříků, soch atd…díky kterému posouváme hranice z prožitku exteriéru i při snížených světelných podmínek Venkovní osvětlení může plnit jak dekorativní funkci tak zároveň bezpečnostní funkci. Výhodou LED diod je jak už je uvedeno výše, šetrnost co se týče energie, tudíž máte možnost svítit i celou noc a nebát se jak moc to zasáhne Vaše roční vyúčtování za energie. Nebo se můžete rozhodnout pro instalaci čidla, které rozsvítí světla pouze v případě, když zaregistruje nějaký pohyb. LED zdroje oproti zářivkám a žárovkám nejsou totiž náchylná na počet zapnutí a vypnutí.

Výběr mezi Venkovním osvětlením je nespočet. Je důležité si uvědomit co vlastně od osvětlení očekáváme a dle toho pak vybírat. Na prvním místě by měla být účelnost Venkovního světla, musíme se rozhodnou zda světlo využijeme pouze dekorativně, či nám má zajistit bezpečné parkování v garáži, nebo bezbolestný příchod po ojedinělém schodišti k hlavním dveřím domova.


 

 

 

 

 

Neméně je důležitý i Design. Je samozřejmě důležité aby se venkovní svítidla výrazně nelišila od fasády Vašeho domu, mělo by se v podstatě stát nezbytnou součástí, jak chodníčku, kam se rozhodnete nainstalovat bodovky tak zdi, kterou chcete zvýraznit, zahrádky, která zdůrazní jak skvělý jste zahradníci. Venkovní (nejlépe LED) svítidla by měla celkově dodat atmosféru v okolí Vašeho domova, neboť to vše patří k tomu aby právě Vy jste se cítily spokojeni.

K nákupu nejen venkovních led svítidel, ale i veškerého interiérového a exteriérového osvětlení vřele doporučujeme na www.rajsvitidel.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry