Farmářské trhy, seznam farmářských trhů Praha, Brno, Čechy a Morava

Farmářské trhy jsou stále oblíbenější, v Praze, Brně, Čechách i na Moravě již pravidelně probíhají stovky trhů. Zvyšuje se kvalita nabízených produktů a roste počet druhů nabízeného zboží. Farmářské trhy se pomalu stávají běžnou součástí našich nákupních pochůzek. Důvody jsou jasné, nákup českého, čerstvého a kvalitního zboží přímo do pěstitelů a chovatelů se vyplatí.

 

Co jsou farmářské trhy – idea farmářských trhů

Farmářské trhy jsou znovuobjevená tradice, obdobné trhy ve městech známe již ze středověku. Farmářské trhy jsou správnou ideou pro malovýrobce i zákazníky. Farmářské trhy jsou určené zejména pro nabídku pěstitelů a výrobců z bližšího okolí. Opravdu čerstvou chuť i vůni nemůže mít potravina, která se dováží ze vzdálených míst. Právě z těchto důvodů si veřejnost zvyká nakupovat domácí a kvalitní výrobky.

Farmářské trhy se stávají pravidelně konanou akcí. Každé místo má své specifické podmínky a návštěvnost, od toho se odvíjí četnost konání trhu. Na některých místech se pořádají několikrát týdně, někde jsou méně četné.Provozovatelé farmářských trhů mají od samého počátku dbát na úroveň kultury prodeje a dodržování základních hygienických norem. Správný pořadatel také na svém trhu nedovolí prodávat zboží, které na něj svým charakterem nepatří.

Co všechno se prodává na trzích

Na trzích se prodávají primární produkty, mezi které patří ovoce, zelenina, vejce, syrové mléko, med, maso drůbeže, králíků, zvěřina či nezpracované ryby. Dále zpracované produkty, jako jsou mléčné nebo masné výrobky - tvarohy, sýry, jitrnice, klobásy a další uzeniny. Pro tyto zpracované produkty je již nutná registrace a splnění daných podmínek.

Na trzích se průběžně obměňuje prodávaný sortiment, také podle aktuálních sezónních plodin a výpěstků. Kromě čerstvé zeleniny a ovoce farmáři nabízí také nejrůznější druhy pečiva, bio potraviny, maso, uzeniny a sýry z kravského, kozího i ovčího mléka, med, houby, koření, vína a likéry domácí výroby. Na trzích se připravují teplá vegetariánská i masová jídla, k pití můžete koupit domácí přírodní mošty, víno i pivo. Prodávají se sazenice zeleniny, květin i bylinek, ovocné stromky, hrnkové rostliny, proutěné zboží, výrobky ze dřeva, ruční keramika, mýdla, masti a krémy i šperky a mnoho dalších výrobků.

Zákazníci mají na trzích možnost koupit kvalitní potraviny, které v supermarketech, ani kamenných obchodech nekoupí. Příkladem je hodnotný český česnek, který z našich obchodů nadobro vymizel a byl nahrazený levnějším, méně kvalitním čínským česnekem. Český česnek je na farmářských trzích jedním z nejprodávanějších produktů. Zájem je i o čerstvý chřest, pochoutku, na kterou zatím nejsme tolik zvyklí.

Kde můžete navštívit farmářské trhy

Najděte si trh, který chcete navštívit v seznamu farmářských trhů. Aktuální farmářské trhy v Praze, Brně, v Čechách i na Moravě. Odkazy do stránek farmářských trhů, informace o místě i čase konání trhů a prodávaných výrobcích, mapy, kontakty.

Seznam farmářských trhů v Praze

Praha 2

Jiřího z Poděbrad >>

Náplavka (Rašínovo nábřeží) >>

Praha 4

Budějovická >>

Pankrác >>

Praha 5

Anděl >>

Zbraslav >>

Praha 6

Na Kulaťáku (Vítězné náměstí) >>

Suchdol >>

Praha 7

Holešovice >>

Letná >>

Praha 8

Karlín >>

Praha 9

Čakovice >>

Dolní Počernice >>

Galerie Harfa >>

Klánovice >>

Prosek >>

Praha 10

Kubáň (Kubáňské náměstí) >>

Toulcův dvůr >>

Praha 11

Jižní Město >>

Praha 12

Modřany >>

Praha 13

Slunečné náměstí >>

Butovice >>

Praha 15

Hostivař >>

Praha 16

Radotín >>

V nejbližším okolí Prahy

Obec Průhonice >>

Seznam farmářských trhů v Brně

Brno Bystrc >>

Brno Kohoutovice >>

Brno Kotlářská >>

Brno Na Zelňáku >>

Brno Starý Lískovec >>

Brno Dolní Heršpice >>

Seznam farmářských trhů v Čechách >>

Seznam farmářských trhů na Moravě >>

Problémy farmářských trhů

Překupníci

Problémem farmářských trhů jsou překupníci, kteří kazí dobré jméno poctivým farmářům. Překupník nakupuje ve velkoobchodě a rozbalené zboží prodává jako své vlastní, případně nechce sdělit jeho původ. Je jasné, že takový produkt nikdy nebude tak chutný a čerstvý, jako vlastní zboží z malovýroby. Solidní prodejce má nabízené výrobky označené a na dotaz doplní i další informace. Rozhodně nepodporujte nepoctivce a zboží pochybného původu nenakupujte.

Kvalita trhu, kvalita zboží

O kvalitě trhu svědčí výběr prodejců a rozmanitost nabízených výrobků. Kvalitu trhu má na starosti pořadatel. Pokud se snaží za každou cenu na úkor kvality zajistit co nejvíce prodejců, může tím poškodit jméno celého trhu a snížit také jeho návštěvnost. U prodávaného zboží sledujte jeho kvalitu. Všímejte si, zda je čerstvé, kde a jakým způsobem ho prodejce uchovává. Důležité je zejména to, zda dodržuje základní hygienické a teplotní podmínky.

Budoucnost farmářských trhů

Množství zákazníků, kteří dají přednost přímému nákupu čerstvých potravin od farmářů se zvyšuje. Ti, kteří na trhy chodí pravidelně vnímají návštěvu trhu nejen jako nákup kvalitního zboží, ale i jako společenské místo setkávání. Na trhu se nespěchá, na trhu se vybírá, povídá, sdělují se zkušenosti, domlouvají se pravidelné odběry produktů. Je příjemné pokaždé potkat stejného ochotného prodávajícího, nebo známé nakupující. Na trhu můžete posvačit, poobědvat, nebo povečeřet, dát si víno, nebo pivo. Mnoho trhů přichází i s doprovodným kulturním programem, jako jsou živé koncerty, divadla, výstavy. Někde nezapomínají ani na děti, pro nejmenší je zabezpečeno hlídání, pro větší jsou tu soutěže, získávání dovedností, skládání origami, výroba svíček z včelího vosku a mnoho dalších aktivit.

Pokud si farmářské trhy uhlídají kvalitu zboží, ceny nebudou přemrštěné, obsluha příjemná a vstřícná a i doprovodný program bude pestrý, o budoucnost trhů nemusíme mít obavy.

 

www.ceskefarmarsketrhy.cz >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky