Barvy interiéru sníží náklady na vytápění?

Opravdu mohou barvy interiéru snížit náklady na vytápění? Ano, barva stěn v místnosti může ovlivnit naše subjektivní vnímání teploty v místnosti až o dva stupně celsia při užití „teplých“ barev. Barvy stěn mohou náš byt prozářit a svým psychologickým efektem výrazně pomoci k tepelné pohodě v místnosti. Jaké to jsou ty „teplé barvy“?

Vliv vnímání barev na člověka
Vnímání barev je u člověka velmi individuální záležitost. Citlivě ovlivňuje jeho psychologii a funkci pracovního prostředí. Barvy a jejich kombinace v nás způsobují duševní emoce, které se mohou dále přenášet do okolí a tak vytváříme buď příjemné, nebo nevhodné pracovní prostředí. Týká se to I mezilidských vztahů na pracovišti.

Modrá barva
Modrá barva celkově uklidňuje a „napravuje“ poruchy spánku. Modrá barva je také vnímána jako chladná barva. Při světlejších odstínech může vzniknout v člověku pocit, že místnost je velice prosvětlená, avšak nedostatečně vytopená. Pocitově modra barva prostor zvětšuje a současně i vzdaluje. Je to intelektuální barva.

Zelená barva
Zelená barva – barva očekávání je mírně chladná barva. Tato barva může vyvolávat pocit spokojenosti a uvolnění. Zelená barva v místnosti stěny oddaluje.

Žlutá barva
Žlutá barva je teplá barva s kladným vnímáním prosvětlení místnosti. Je vnímána také jako „povzbudivá a rozumově kreativní“ barva, která opticky prostor zmenšuje, přibližuje a velmi „protepluje“.

Oranžová barva
Oranžová barva vyvolává pocit ještě většího tepla než barva žlutá. V dětech vyvolává navíc pocit bezpečí. Oranžová barva stěny nejen „ohřívá“, ale velmi přibližuje. Pro některé jedince se může zdát prostor se sytě oranžovou barvou jako stísněný. Opticky je sytě oranžový prostor zmenšen.

Červená barva
Červená barva je silně teplá barva, která může vyvolávat pocity podrážděnosti až agresivity. Červená barva prostor zmenšuje a přibližuje k pozorovateli.

Fialová barva
Fialová barva stejně jako červená dráždí, ale naopak chladí. Fialová barva prostor velmi přibližuje. Říká se, že tato barva souvisí s nerozhodností.

Hnědá barva
Hnědá barva je z pohledu vnímání tepelné pohody jako barva neutrální, která povzbuzuje mysl. Prostor s hnědou barvou je opticky zmenšován a velmi se přibližuje k pozorovateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry