Příjemné koberce – jsou stylové a hřejí!

Koberec je stálým hitem mezi podlahovými krytinami. Jak by také ne? Kromě toho, že je příjemný i na bosá chodidla, můžete se na něj klidně natáhnout nebo ho s pomocí pár polštářů proměnit v příjemné posezení. Přesto je dobré být při koupi ostražití a vybírat tu nejlepší kvalitu.

Rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním kobercem poznáte například tehdy, když stoly, židle a jiné části nábytku zanechají na koberci stopy nebo když nový koberec po relativně krátké době vypadá na často používaných místech opotřebovaně. To už je ale většinou pozdě. Proto je lepší se rozhodnout správně už při koupi a vybrat typ koberce vhodný pro zátěž v dané místnosti. Značku jakosti naleznete na rubové straně koberce. Podává kromě jiného informaci o kvalitě, způsobilosti a odolnosti vůči opotřebení.

Koberec využijete v místnostech se špatnou akustikou. Koberec velmi dobře tlumí a pohlcuje hluk – řekněte sami, existuje lepší podlahový materiál do dětských pokojů? Konečně také široká škála vzorů a barev je obrovskou motivací pro výběr koberce jako podlahové krytiny. Díky menším barevným běhounům můžete měnit vzhled a atmosféru vašich pokojů třeba každý měsíc!

Pokládání koberců

Nákupní seznam

materiál

nářadí

·    Koberec

·    Suchý zip nebo oboustranná lepicí páska

·    Univerzální lepidlo nebo fixační přípravek

·    Ukončovací lišty, čtvrtkruhové profily nebo podlahové lišty včetně prořezu

·    Ocelové hřeby

·    Štěrkové hmoty

·    Nůž na koberce

·    Hákové/trapézové břity

·    Malířský váleček

·    Ozubená stěrka (při lepení)

·    Pravítko na koberce

·    Nůžky

·    Stěrka

·    Kladivo

 

1. Příprava podkladu

Pomocí stěrkové hmoty nejdříve vyrovnáme nerovnosti a trhliny na podlaze. Samozřejmě musíme zbavit podlahu zbylých nečistot, například po předešlém koberci. Pokud podlaha vyžaduje dodatečné čištění, před samotným pokládáním musí být suchá.

2. Položení

Nejdříve položte koberec volně v místnosti tak, aby u okrajů místnosti cca 10 cm přesahoval. Když necháte koberec takto rozložený přes noc „odpočinout“, usadí se a vzniklé záhyby se samy vyrovnají. Navíc krytina z přírodních vláken se musí v pokoji aklimatizovat, a to minimálně 24 h při pokojové teplotě.

3. Předběžné nastřižení

Zatlačte koberec pomocí ostré hrany do bočních rohů místnosti. Nožem na koberce ho ořízněte na předpokládaný rozměr, počítejte ale vždy s rezervou cca 10 cm na „prořez“.

4. Přilepení

K přilepení můžete použít speciální lepidlo na koberce nebo oboustrannou lepicí pásku. Ta se hodí především pro koberce z přírodních vláken nebo se spodní stranou z netkané textilie. Lepidlo se nanáší na kraje a plošně, páska u menších ploch stačí pouze na okraje, u koberců větších rozměrů pak i do kříže plošně. Koberec položte do mokrého lepidla a vyrovnejte ho pomocí čistého a suchého malířského válečku. Opravy je nutné provádět rychle a místnost také dobře větrat kvůli výparům.

5. Vnitřní rohy

Po přilepení můžeme zcela uříznout i přesahující kusy koberce, které jsme si nechali pro jistotu. Začněte tím, že u vnitřních rohů koberec nejprve diagonálně naříznete, o všem ne až k podlaze!

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry