PVC, linoleum a plovoucí podlaha – nejen pro alergiky

Linoleum a PVC představují praktické alternativy. Pokládají se stejně snadno jako koberce a kromě toho se lehce udržují. Podlahové krytiny z PVC jsou hygienické, odolné vůči namáhání a k dispozici je nekonečné množství vzorů. Obzvláště „CV-krytiny“ jsou měkké, teplé a tlumí vynikajícím způsobem kročejový hluk. Hodí se na rozdíl od koberců i do vlhčích místností a prach či zvířecí chlupy se v nich rozhodně nedrží, tudíž jde o výhodnou podlahovou krytinu pro lidi s respiračními obtížemi a alergiemi.

Linoleum je také odolné vůči namáhání a téměř neakumuluje elektrostatickou elektřinu. Pokud má podlaha tlumit zejména kročejový hluk, například v panelovém bytě, pomůže jako podklad vrstva korku. Linoleum ale bohužel není vhodné pro vlhké místnosti, ve kterých by se mohlo nepříjemně zvlnit. Možná jste také nevěděli, že linoleum vydrží při správném položení až 30 let! Poněkud vyšší pořizovací cena je tedy vyvážena dlouhověkostí.

Plovoucí podlahy

Ve skutečnosti podlaha na ničem neplave. Svůj název získala díky metodě, kterou se pokládá na podklad v místnosti. Podlahová krytina z laminátových nebo dřevěných lamel se totiž k podložce žádným způsobem nepřipevňuje, a to ani lepidlem. Podlaha tak leží a drží na svém místě pouze svou vlastní tíhou, tedy obrazně řečeno “plave” na povrchu. Dnes se díky suchým zámkům, které stačí pouze zaklapnout do sebe, obejdete bez speciálního nářadí, nepříjemné manipulace s lepidlem nebo stahování lamel popruhy. Podlaha je navíc okamžitě připravena k používání! A nakonec, plovoucí podlahu jde samozřejmě stejně snadno rozložit jako složit. Případné výměně lamel nebo stěhování podlahy jsou tedy dveře otevřeny.

Dřevo nebo laminát?

Jste rozhodnuti, že do vaší ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje položíte plovoucí podlahu. Prvním bodem na vašem seznamu je vybrat si ideální materiál - dřevo nebo laminát? Dáváte přednost praktičnosti nebo estetice? Porovnejte s námi jejich výhody a nevýhody.

 

 

výhody

nevýhody

Laminátové plovoucí podlahy

·    nízká cena

·    rychlá a snadná pokládka

·    časem nemění vzhled

·    široká škála vzorů a barev

·    velmi snadná údržba

·    laminát se téměř neušpiní

·    odolnost proti poškrábání

·    vhodné pro podlahové vytápění

·    šetrné k alergiím a astma

·    materiál jen imituje dřevo nebo dlažbu

·    povrch působí studeně

·    zhoršená izolace hluku

·    není možná renovace, pouze výměna

·    křehké

Dřevěné plovoucí podlahy

·    rychlá pokládka

·    přírodní materiál, příjemný na pohled, přirozená atmosféra

·    povrch působí teple

·    dobrý izolant

·    možnost renovace – přebroušení, lakování; delší životnost

·    mnoho variant povrchových úprav

·    snadná údržba

·    vyšší cena

·    méně odolné než laminát, vhodnější do méně namáhaných místností

·    časem může docházet ke změně barvy dřeva

·    nevhodné do vlhkých místností (koupelna, prádelna)

 

Zvolte správné zatížení

Bude vaše podlaha do bytu, nebo snad komerčních prostor a firem? Je nutné správně vybrat zátěžovou třídu, aby lamely sloužily tak dlouho, jak bude potřeba. Pro orientaci v zátěžové třídě existují dvě číselné kategorie, a to zvlášť pro bytové (třída 21, 22, 23) a komerční prostory (31, 32, 33). U většiny podlah najdete kombinaci obou těchto čísel. Označení 21/31 potom znamená podlahu vhodnou jen pro mírnou zátěž (ložnice, pokoje pro hosty, běžné kanceláře), 22/32 ukazuje na střední zátěž (jídelny, obývací pokoje, malé obchůdky) a konečně vysoká zátěž 23/33, se kterou nebude problém ani v kuchyni, nákupním centru nebo na chodbách.

Kvalita podkladu je nejdůležitějším faktorem životnosti podlahy. Musí být bezpodmínečně pevný, suchý, čistý a hlavně zcela rovný. Nerovnosti by neměly přesáhnout 2 mm. Lamely můžete také pokládat na původní dřevěnou nebo vinylovou podlahu.

Rozumné je pořídit si podložku, která podlahu odhluční. Kročejová izolace je nezbytná pro vyrovnání povrchu a utlumení hluku, v panelových domech je přímo nutností. Pod laminátovou dlažbu se navíc používá speciální PE folie jako ochrana před vlhkem. Rozhodně se na podkladových materiálech nesnažte ušetřit, prodlouží vaší podlaze životnost a sousedům ochrání nervy.

 

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry