Nové koupelny, nové obklady interiérů, novinky a trendy - obklady a dlažby

Nové obklady a dlažby interiérů i koupelen mají své módní  trendy a poslední novinky. Výměna dlažeb a obkladů je však podstatně náročnější a dražší, nežli obměna šatníku, který vyšel z módy.  Proto během zařizování musíme pečlivě zvažovat a spíše než současné výstřelky brát v úvahu nadčasovost, vlastní vkus, pocit a charakter prostoru.  Nicméně,  mezi trendovými kousky najdeme spoustu inspirace i potěšení pro oko a určitě není na škodu nahlédnout do vymazlených vzorníků a elegantních katalogů jednotlivých výrobců keramiky. Letošní sezóna přináší volnost, kombinaci odlišných stylů, barev i nálad.

Obklady a dlažby
Již neplatí, že obklady jsou určené pouze pro koupelny,  kuchyně a na podlahu do předsíně. Kvalita materiálu, dokonalost dezénu, šíře nabídky a užitné vlastnosti jsou na vysoké úrovni. Obklady lze tedy bez potíží použít prakticky v celém obytném prostoru a na řadě míst venku. Velmi elegantně působí obklad například v ložnici na zdi za postelí nebo jako dominantní stěna v obývacím pokoji. Příkladem mohou být obklady série Oceanis od firmy Venus Ceramica s jemným perleťovým leskem, jež evokují odlesky na vlnách oceánu.

Ačkoli vládne různorodost v barvách, tvarech i dezénech,  mezi obklady a dlažbami lze nalézt určité trendy, které se prosazují. V oblasti barev dochází ke zklidňování a zjemňování, hitem jsou přírodní zemité tóny a imitace přírodních materiálů, kamene a dřeva, které se rovněž výborně uplatní v obytných prostorách. Nástup těchto materiálů umožnila technologie digitálního tisku, kterou je možné kvalitně provádět i v menších nákladech a mají ji proto k dispozici i menší výrobci. Možnost dokonalé reprodukce povrchů a struktury kamene nebo dřeva vede k jemnější a klidnější barevnosti a soustředění se na detail. Příkladem zdařilé imitace je série Kaliva od Venus Ceramica s netradičním designem zkamenělého dřeva s kovovými prvky, v teplých, přírodních barvách.

U imitací dřev se v letošní sezóně můžeme setkat se širokou škálou úprav – od matu po vysoký lesk (přeleštěný povrch), reliéfní kartáčovanou strukturou nebo iluzí hrubého řezu po pile. Vysoce elegantním dojmem působí lapovaný reliéfní povrch. Lapování, neboli lehké přeleštění plastické struktury dlažby, se často využívá. Rozleštění bývá i záměrně nerovnoměrné a vyvolává pocit sešlapaného, opotřebovaného nebo ručně opracovaného materiálu.

Kromě přírodních tónů obkladů a dlažeb vévodí tradiční bílá, kterou nalezneme jako základní barvu v řadě kombinací.  Na své si přijdou i milovníci kontrastů. Oblíbené jsou jemné nuance šedé či starorůžové doplněné bílou. Akcent tvoří právě jasné a výrazné barvy. Mezi osvědčené a kontrastní barvy do kombinací patří červená, oranžová, pistáciová, modrá nebo fialová. Nestárnoucí klasika,  výrazná kombinace černé a bílé, se letos objevuje zejména ve vysokém lesku.

Často se objevují kontrastní barevné akcenty v podobě výrazných listel. Populární je vkládání neobvyklých dekorů a doplňků do standardních obkladů, kromě listel i nerezových nebo hliníkových pásů či mozaiky. Mozaiku jako doplněk k obkladu zákazníci preferují.

Provedení i barevnost jsou nápadité, rafinované, dominují rozličné kombinace – ztavované sklo, pokovený povrch či zlacení. Hojně se objevuje mozaika v perleťovém provedení a strukturálním povrchu, kdy se plocha na světle třpytí a při procházení kolem vytváří měňavý povrch stěny.

Letošním hitem je reliéfní obklad, který plasticky vystupuje z plochy. Povrch obkladů bývá zvlněný, drážkovaný nebo prolamovaný a provedený v jednom barevném tónu. Výsledná hra světla a stínu stěnu zajímavě oživí.

Reliéf najdeme také u keramických obkladových kazet. Ty se přímo inspirují dřevěným profilovým obložením stěn zámeckých prostor a textilními tapetami. S obklady inspirovanými textilem se setkáváme již několik let, oblíbený je zejména klasický damaškový vzor v jemných odstínech.

Co se rozměrů týče, výrobci dosáhli prozatímního maxima. Místo dalšího zvětšování formátů se soustředí na zdokonalování vlastností a vymýšlení atypických rozměrů. Mezi klasické formáty typu 30 x 60 cm a 60 x 60 cm se tak čím dál častěji dostávají obklady o rozměrech 40 x 80 nebo 75 x 75 cm. Tvarům však i nadále vévodí obdélník. Hit minulého roku - slim provedení (ultratenké obklady a dlažba o síle pouhých 3 - 5 mm) - je i nadále v nabídkách všech významných výrobců. 

Koupelnové vybavení
Máte-li rádi pestrost tvarů i barev, přichází váš čas. Doba kombinací nastává také v koupelnovém vybavení. Kulaté tvary se kombinují s přísně hranatými, v materiálech i barvách panuje volnost. Důraz se klade na technické vychytávky a na relaxační funkci koupelny.

Z trendů panuje největší volnost jednoznačně v oblasti sanitární keramiky, která se stává dominantním prvkem koupelen. Vany, umyvadla i klozety opouštějí kouty a rohy místností a přesouvají se do centra dění. Dávno neplatí, že je umyvadlo bílé a vana z akrylátu. Do popředí se tlačí nové barvy i materiály.

Prim sice hraje i nadále keramika, na popularitě však výrazně získává litý mramor vyrobený ze směsi pryskyřice a mletého dolomitu. Novinkou je Matt Solid - materiál původně používaný na výrobu luxusních kuchyňských pracovních desek, který charakterizuje extrémní odolnost a tvarová variabilita. Materiál je celoprobarvený, což v případě poškození, například nárazem ostrého předmětu, umožňuje defekt leštěním zcela a jednoduše odstranit. Díky této vlastnosti je rovněž možné povrch snadno a bez poškození čistit i abrazivními prostředky. Příznivci netradičních interiérů mohou svou koupelnu doplnit designovými kamennými umyvadly. Ta zaujmou především příjemnými přírodními barvami a jemným minerálním mramorováním.

Vany kromě relaxační funkce nabízejí i pohodlné sprchování. To je zajištěno jednak širokou nabídkou vanových zástěn, a také tvarem, který se této multifunkčnosti přizpůsobuje. Trendem je rovněž vana jako solitérní prvek místnosti. Do retro koupelen se hodí vany s dobovými prvky, do moderních puristické tvary a netradiční materiály.
Sprchové kouty lze díky propracovaným materiálům přizpůsobit tvaru místnosti. Zatímco v menších koupelnách se nabízí kombinace vany a sprchového koutu, velké koupelny můžeme vybavit opravdu prostornými sprchovými kouty. Sprchové vaničky nahrazují vyspádované kouty, které beze spár přecházejí do zbytku místnosti, výjimkou již nejsou ani kouty zcela bez zástěn.

Důraz na pohodlí a relaxační funkci koupelny panuje i v oblasti umyvadel. Do velkých koupelen můžeme instalovat dvojumyvadla, která šetří čas a zvyšují uživatelský komfort. V  menších koupelnách si díky novým technologiím a materiálům můžeme přizpůsobit umyvadlo přímo na míru. Řezatelná umyvadla lze jednoduše zkrátit na přesně požadovaný rozměr a tak je zasadit do niky či jiného přesně vymezeného prostoru. Tvar a úprava umyvadel usnadňují údržbu. Zamezují usazování nečistot, zabraňují přilnutí vody a vodního kamene a zachovávají tak lesk. Totéž platí i pro toalety, bidety a čím dál častější pisoáry. Z barev převažuje bílá, výjimkou však není ani kontrastní černá, nebo přírodní odstíny kamene. Tvar sanitární keramiky nehraje roli, výrobci nabízejí sladěné série kulatých, hranatých i atypických tvarů a samozřejmě i rozměrů.

U baterií mnohdy na první pohled není zřejmé, zda se jedná o umělecký artefakt nebo o skutečně funkční kousek. Výrobci kladou důraz nejen na perfektní vzhled, ale i na technické detaily.  Standardem se stávají termostatické baterie. Přinášejí jednak vysoký komfort používání, bezpečnost a v neposlední řadě úspory vody a energie. Především rodiny s dětmi ocení bezpečnostní dětskou pojistku proti opaření. U luxusních baterií si uživatel může předvolit oblíbenou teplotu a průtok vody. Své nastavení poté vyvolá jednoduše stisknutím tlačítka. Baterie si dokáže zapamatovat nastavení až tří uživatelů.

Největší proměnou jednoznačně prochází koupelnový nábytek. Nevzhledným skříňkám, jejichž jediným účelem bylo pojmutí co nejvíce ručníků a nezbytných koupelnových drobností, odzvonilo. Dnešní nábytek pojme spoustu věcí, vypadá elegantně a dobře se udržuje. Skříňky jsou opatřeny pojezdy a kolečky, dekory ladí s obklady.

Různá technická vylepšení můžeme pozorovat také mezi doplňky. Zrcadla doplňuje kvalitní osvětlení nebo zabudovaná zvětšovací zrcátka. V oblasti koupelnového textilu je nabídka nepřeberná, barevné odstíny předložek či ručníků ladí s obklady a dlažbou. Motiv z obkladu je možné mít i na ručníku či osušce, a to hned v několika barvách. 

Zdroj: Siko koupelny, Hana Vargová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry