Centropol sníží od příštího roku ceny zemního plynu až o 25%

TNBiz, 1.12.2011

PRAHA (MEDIAFAX) - Centropol Energy v příštím roce výrazně sníží ceny plynu na územích dominantních dodavatelů Pražské plynárenské a E.ON, a to až o 25 procent. Vyplývá to z aktuálních ceníků zemního plynu i elektřiny, které společnost zveřejnila ve čtvrtek.

"Již na podzim jsme ohlašovali změnu v naší strategii v nabídce zemního plynu pro rok 2012. V ceníku této komody pro příští rok to potvrzujeme. Na územích Pražské plynárenské a E.ON snižujeme ceny zemního plynu zhruba o 10 - 25 procent. Na územích RWE si stále udržujeme výrazný odstup od tohoto dominantního dodavatele," uvedl Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy.

Také v cenách elektřiny na příští rok Centropol Energy zachovává garanci nižší ceny na územích dominantních dodavatelů. "Na územích s dominancí ČEZ, E.ON a PRE si udržujeme tradičně zhruba o tři až deset procent nižší ceny oproti dominantnímu dodavateli," doplnil Pokrupa.

Jako konkrétní příklad úspor při dodávkách elektřiny v příštím roce od Centropol Energy společnost uvádí místní úřad na území Prahy se spotřebou 140 MWh v sazbě C35d. "Ten u společnosti PRE zaplatí za silovou elektřinu 229 028 korun, u Centropol Energy by to při shodné spotřebě bylo jen 207 088 korun. To představuje úsporu téměř 22 tisíc korun, což je přibližně 9,5 procenta ve prospěch Centropol Energy," vypočítal Pokrupa.

Jako další příklad uvedl drobného živnostníka na území ČEZ vlastnícího akumulační vytápění a elektrický ohřev vody, který podniká v rodinném domku s dílnou se spotřebou 9 MWh ve vysokém tarifu a 33 MWh v nízkém tarifu. "Za spotřebovanou elektřinu zaplatí v příštím roce společnosti ČEZ 61 638 korun. Při shodné spotřebě zaplatí u Centropol Energy pouze 58 512 korun. Jeho úspora tedy přesahuje 3 100 korun, což je přes pět procent," doplnil Pokrupa a dodal, že průměrně topící domácnost při využití služeb Centropol Energy dosáhne na úsporu více než tisíc korun.

Centropol Energy působí na trhu s elektřinou od roku 2007 a v současné době je největším alternativním dodavatelem v Česku. Elektřinu dodává zhruba 240 tisícům zákazníků, přičemž letos získal téměř polovinu všech zákazníků, kteří změnili svého dodavatele. Odběrateli jsou především domácnosti, které tvoří více než 80 procent zákazníků. Mezi další patří města, obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Nejvýraznější podíl na trhu firma v současnosti získává v segmentu domácností. Vůči ostatním dodavatelům se vymezuje garancí nižší ceny pro zákazníky připojené k hladině nízkého napětí.

Společnost Centropol Energy je součástí holdingu, kde jednotlivé firmy působí na trhu s elektřinou už od roku 2002. Na trh se zemním plynem vstoupila firma na začátku loňského roku. V roce 2010 společnost meziročně téměř zdvojnásobila tržby z prodeje elektřiny a zemního plynu na 2,1 miliardy korun. V letošním roce plánuje Centropol Energy tržby na úrovni čtyř miliard korun.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika