Čistě přírodní trvanlivá podlaha

Podlaha je základem interiéru každého domova, protože jsme s ní v neustálém vizuálním i dotykovém kontaktu. V nemalé míře rozhoduje o tom, zda se doma budeme cítit příjemně. Kromě praktické účelnosti a estetických požadavků se v současnosti dbá také na ekologické požadavky.

 

Historicky nejstarší vyráběnou podlahou byla dřevěná prkna, která dodnes po mnoho staletí plní neměnné požadavky, aby podlaha nejen izolovala, ale byla také teplá, stabilní a trvanlivá. Tato klasika stylově doplní všechny typy interiérů a je stále oblíbená pro svůj útulný a přírodní vzhled, vytvářející pocit tepla a kvality. Nevyžaduje náročnou údržbu a s pravidelnou péčí se může stát podlahou na celý život.

 

Živý materiál

 

Dřevo i po základním zpracování zůstává živým organismem, který reaguje na změny vlhkosti vzduchu, protože jeho vlákna vsakují vodu a zvětšují tak svůj objem. A samozřejmě v suchém prostředí se sesychají a objem zmenšují. Kvůli těmto změnám dřevo praská, mezi jednotlivými prkny se tvoří spáry, kam se při úklidu snadno zanáší nečistoty. Povrchová úprava dřeva může těmto změnám částečně zabránit, ale přesto se dřevěná podlaha běžně nedoporučuje používat do koupelen, kuchyní, předsíní a chodeb, zpravidla pod ni nejde umístit podlahové topení.

 

Změna struktury a vlastností

 

Všechny tyto nevýhody odpadají, pokud si pořídíte dřevěnou podlahu z tzv. thermo dřeva, jako např. GOODWOOD. Díky speciální technologii se nejprve surové dřevo pomocí páry a tepla ve výši do 205 °C vysuší, čímž se odstraní veškeré nežádoucí vlastnosti. Neživé dřevo je poté odolné proti mikroorganismům, jako jsou zárodky hub či plísní, ale také se nemůže stát obydlím různých hmyzích škůdců. Podlahy jsou netoxické, neobsahují žádné zdraví škodlivé látky, takže jsou přímo ideální i pro alergiky.

Zároveň zůstává dřevo stabilní, protože odolává vlhku, nerozpíná se, ani nesmršťuje. Přesto si ale zachová pružnost a další tradiční kvality dřeva.

Toto dřevo se hodí i do místností, kde chcete použít podlahové topení, neboť podlaha „nepracuje“, avšak teplo propustí. Výhodou bude i snadný přístup k topení. V případě závady stačí jednoduše odmontovat příslušnou část podlahy a pak ji zase vrátit na své místo.

Tip: dřevěná podlaha v koupelně má mimo jiné i tu výhodu, že má přirozeně hřejivý účinek. Není tedy nutné instalovat pod ni podlahové topení.

 

Ekologické požadavky

 

Podlahy splňují ekologické požadavky - pocházejí z evropských listnatých dřevin, které po thermo úpravě dosahují vlastností tropického dřeva. Dlouhá přeprava dřeva z plantáží a deštných pralesů, které tvoří plíce planety, vyžaduje velkou spotřebu paliva a zatěžuje ovzduší. K výrobkům GOODWOOD však slouží evropské dřevo, především dub.

Podlahová prkna jsou k dostání ve dvou variantách - bez povrchové úpravy, nebo s povrchovou úpravou od 1800 za metr čtvereční. Mají různé tloušťky a délky a firma nabízí i možnost zakázkové výroby na míru.

Podlaha do interiéru je k dispozici v čokoládově hnědé barvě. Takováto podlaha vypadá naprosto stejně i v případě přebroušení a zůstává zachován její sametový povrch a trvanlivost.

 

www.goodwood.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry