Osvětlení interiéru nepodceňujte!

Stavíte nový dům či provádíte rekonstrukci? Často máte unavené oči a nevíte proč? Či toužíte po finančně nenáročné změně interiéru? Všechny tyto případy volají po jednom – zaměřte se na osvětlení vašeho interiéru. Často mu totiž není věnována taková pozornost, jakou by si zasloužilo. Většinou se zajímáme spíše o vybírání podlah či nábytku, a přitom je osvětlení velmi podstatnou součást zařízení, která výrazně ovlivňuje, jak se v daném prostoru budeme cítit. Prostřednictvím správně vybraného světla snadno navodíme strohou pracovní atmosféru, stejně jako hřejivé teplo domova. Proto výběru osvětlení věnujte patřičnou pozornost.

Osvětlení v interiéru dělíme na celkové, doplňkové a dekorativní. V rámci tohoto rozdělení však existuje mnoho různých dalších druhů osvětlení, které jsou uvedeny v následující tabulce:

Celkové osvětlení

Doplňkové osvětlení

·    Stropní závěsná svítidla a lustry

·    Stropní přisazená svítidla (tzn. svítidla, která jsou přisazená ke stropu; existují i svítidla přisazená ke zdi)

·    Stropní zapuštěná svítidla

·    Podhledová svítidla

·    Nástěnná svítidla (někdy jsou tato svítidla využívána jako doplňkové osvětlení, ale např. v chodbách či restauracích je tento typ svítidel často využíván jako hlavní osvětlení)

·         Bodová světla

·         Koupelnová svítidla

·         Nouzová světla

·         Schodové lišty

·         Zrcadlo s osvětlením

·         Stojací pokojové lampy

·         Halogenová svítidla

·         LED svítidla

 

Jak je ale uvedeno dále v textu, celkové osvětlení vždy nemusí být to hlavní. V některých specifických prostorech mohou být dominantními světly ta doplňková, jako například bodová světla. V každém případě je ale třeba výběru osvětlení věnovat pozornost a nespokojit se pouze s jedním hlavním osvětlením. S jedním svítidlem v místnosti nikdy nedosáhnete takového efektu, jako když se vhodně zkombinuje osvětlení celkové s osvětlením doplňkovým, případně dekorativním.

Základním dokumentem, který definuje požadavky na osvětlení vnitřních prostorů, je norma EN 12464-1 (tj. Světlo a osvětlení - Osvětlení pracovních prostorů - Část 1: Vnitřní pracovní prostory a její dodatky) Tato norma nastavuje požadované parametry osvětlení (jako jsou rozložení jasu, intenzita osvětlení, rovnoměrnost osvětlení a oslnění) ve vztahu k vykonávané zrakové činnosti.

Jaké světlo je „to pravé“?

Každá místnost by měla mít jedno centrální osvětlení, většinou se jedná o stropní svítidlo, které je doplněno podle potřeby světly nástěnnými a bodovými. Nejdůležitějším kritériem při výběru osvětlení je účel, pro který je daná místnost či osvětlovaný prostor využíván, tj. pro jaké „zrakové úkoly“ je světlo vybíráno. Každý druh činnosti samozřejmě potřebuje jiné osvětlení – například jinou intenzitu či barvu světla.

Tip odborníka:

„Při rozhodování o výběru světla berte také v potaz celkovou barevnost místnosti a to, jak daná barva se světlem reaguje. Hladké, světlé a lesklé plochy mají tendenci světlo odrážet a naopak tmavé a strukturované povrchy ho pohlcují. S výraznými barvami na lesklém povrchu proto pracujte velmi opatrně,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha Štěrboholy.

 

 

 

 

Při výběru světla je nutné dbát na jeho barevnou teplotu, která charakterizuje spektrum bílého světla. Barevná teplota se měří v kelvinech (K). Pro představu, obvyklé denní světlo má teplotu zhruba 5000 K, obyčejná žárovka 40 W okolo 1680 K a svíčka 1200 K.

Důležitá je také správná intenzita světla. Je-li příliš malá, zbytečně si unavujete zrak. Pokud si osvětlení pořizujete do nového domu, je jeho návrh zahrnut do komplexního architektonického návrhu celého domu tak, aby splňovalo všechny potřebné parametry.

Přestože je při výběru osvětlení nutné mít tyto všechny aspekty na zřeteli, velmi důležitá je i volba designu svítidla. Vybírejte takové, které se vám nejen libí, ale také by mělo ladit se zbytkem zařízení domácnosti. Pokud si nejste jistí, jaký typ svítidla je pro vás ten pravý, nechte si poradit od odborníků. Například v hobbymarketech OBI vám nejen poradí s výběrem, ale jistě si rovnou z jejich široké nabídky svítidel vyberete.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry