Inspirace pro dětský pokoj

Jaro se začíná již pomalu dostávat pod svoji nadvládu a slunce v nás vzbuzuje novou energii a touhu po změně. Mnozí z nás dostávají chuť udělat něco se svým interiérem. Proč nezačít zrovna u malování a tapetování? Firma Flügger ve spolupráci se studiem EpesRádes, paní Zuzany Schubertové přináší skvělé doporučení a tipy jak oživit dětský pokoj.

 

(odpovídá paní designerka Zuzana Schubertová)

 

 

Jaká jsou doporučení při obměně nebo zařizování dětského pokoje co do barevnosti, vzorů a doplňků? Jsou nějaké jarní motivy, novinky?

 

Když zařizujeme dětský pokoj, myslím, že bychom neměli hledět na roční období, ale zaměřit se spíše na to, aby byl pokoj zařízený v oblíbených barvách našeho dítěte, nepodléhal příliš vkusu rodičů a líbil se dítěti po celý rok. Jarem se samozřejmě můžeme nechat inspirovat, ale spíše v detailech - při dekorování pokoje. Zde se fantazii meze nekladou. Můžeme použít svěží jarní tóny od citrusově zelené, přes žlutou, červenou a další svěží barvy. Rozehrát můžeme i květinové vzory, puntíky apod. Takto dekorovat můžeme povlečení, polštářky, koberečky nebo okenní parapety. Zkrátka vše, co můžeme se změnou ročního období jednoduše vyměnit.

Velmi moderní je i výmalba nebo tapeta v barvách, které na první dojem nejsou určeny pro děti, jako např. hnědá, béžová, šedá a tu kombinujeme s dětskými a veselými motivy. Pokojíček pak vypadá velmi moderně a nadčasově. Nestane se Vám pak, že tu sladce růžovou barvu, kterou jste vymalovali své dceři, budete chtít po chvíli měnit.

 

Čeho se vyvarovat při zařizování dětského pokoje?

 

Byla bych opatrná s depresivním barevným pojetím, mihotavými vzory, nebo příliš křiklavou barevností. Pokojíček by měl působit vesele, ale zároveň poklidně. Berte vždy v úvahu, že krásné zdi a nábytek Vaše dítko ještě „dozdobí“ spoustou hraček, nepořádku a vytvoří si v místnosti svůj svět, který pak ve změti barev může působit už jako velký chaos. Za samozřejmost považuji, že si rodiče dají pozor na nebezpečné a příliš ostré rohy nábytku. Vítány jsou měkké, zdravotně nezávadné a odolné materiály. Samozřejmě jinak zařizujeme místnost pro batole, jinak pro předškoláka a jinak pro teenagera. Určitě už ale neplatí to, že pokojíček s dítětem roste. Měli bychom jej průběžně měnit a upravovat podle potřeb a věku.

 

Zvolit raději tapetu či malbu?

 

Obojí je fajn a velmi krásné. Já většinou kombinuji obojí. Ale jsou místnosti, kde tapetu použít nemůžeme, například kvůli vlhkosti. Tam je lépe použít jen malbu, a to navíc speciálně určenou pro tento typ místnosti.

 

Je nějaká designová novinka ve vybavení dětského pokoje?

 

Novinek je spousta, a to hlavně v oblasti nábytku, kdy například sedátko slouží zároveň jako mp3 přehrávač, sedací vaky vypadají jako reprobedny, recyklují se materiály a z nich se vyrábí nepřeberné množství vybavení, které je pro děti „in“. Květiny, které visí obráceně ze stropu apod. Je toho opravdu spousta. Doporučuji navštívit zahraniční veletrhy. Zjistíte, kolik toho u nás ještě není a načerpáte spoustu inspirace.

 

Jsou doporučené nějaké vzory na stěnu v dětských pokojích?

 

Mně se velmi líbí od firmy Flügger tapeta z kolekce Happy Nature, která mi přijde pro děti naprosto skvělá. Je na ni totiž zobrazena příroda, ale jako omalovánky. To znamená, že rodiče, které rádi nechávají své děti tvořit na zeď, můžou použít tuto tapetu. Při dnešním snadném způsobu přetapetování můžete omalovánky snadno změnit za jinou tapetu, až se dítko dostatečně vyřádí, nebo Vás tapeta přestane bavit. Tato konkrétně totiž existuje i v několika barevných, resp. vybarvených provedeních.

 

Více na www.flugger.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry