Údržba zahradní techniky

Koupili jste po dlouhém vybírání zahradní traktor, motorovou pilu či křovinořez? Nejedná se o zanedbatelnou investici, a proto se o techniku snažte vzorně starat, aby vám co nejdéle vydržela jako nová. Jedná se o pár jednoduchých kroků, které ale významně prodlouží životnost vašich zahradních pomocníků. Pokud byste údržbu zanedbali, čekají vás nákladné opravy či brzké pořízení nového stroje. Důkladná údržba tak sníží náklady na pozdější servis.

Větší pravidelnou údržbu si technika zaslouží zhruba třikrát do roka, záleží ale samozřejmě hlavně na intenzitě používání strojů. Předsezónní a posezónní servis je ale nezbytný! Co vše je tedy nutné zvládnout, ještě než se sekačkou poprvé tento rok vyjedete na zahradu? Každá sekačka by již od podzimu měla být očištěna od zbytků zaschlé trávy, která po celoročním používání zůstane na podvozku. U elektrických sekaček je jinak údržba velmi jednoduchá – stačí zkontrolovat, zda je dostatečně nabroušený nůž a v pořádku přívodový kabel, případně je vyměnit. U benzínové sekačky je předjarní údržba o trochu složitější. Zkontrolujte množství a kvalitu oleje, pokud jste jej přes zimu neprozřetelně nechali v sekačce, případně doplňte nový, podívejte se, zda má sekačka dostatečné množství benzínu, a zda není vzduchový filtr příliš znečistěný. Svíčku byste měli kontrolovat nejen před a po sezóně, ale i během ní. Pokud je svíčka příliš zanesena, vyměňte ji za novou. Tato pravidla platí nejen pro sekačky, ale i další nástroje s motorem – například zahradní traktůrky či křovinořezy.

Pravidelnou údržbu vyžadují i řetězové pily. Kromě standardní údržby je třeba čas od času řetězy nabrousit. Tuto práci ale přenechte raději odborníkům. Například do hobbymarketů OBI stačí přinést jakoukoliv řetězovou pilu a jejich pracovníci vám ji za drobný poplatek profesionálně nabrousí.

Elegantní řešení pro zahradní náčiní i odpočinek

Zahrada je na jaro sice již připravená, ale spolu s nákupem zahradního vybavení vyvstává další otázka – kde nové nářadí a stroje uskladnit? Na jaké místo vše schovat, aby vše bylo po ruce, a přitom chráněné před nenechavými zloději a povětrnostní vlivy? Pořiďte si zahradní domek! Jedná se o velmi praktické a zároveň elegantní řešení.

Zahradní domky ale nemusí sloužit jako „pouhé“ skladiště zahradního nářadí. Například v  OBI si můžete pořídit krásné domky, které se dají využít spíše jako příjemný prostor pro odpočinek, relaxaci či setkávání s přáteli. Jsou útulné, mají terasy, prosklená okna a snadno je vybavíte rozličným zahradním nábytkem. Po oslavě s přáteli, kterou tam můžete uspořádat, v něm vaši hosté mohou dokonce bez problémů přespat.

Domky vybírejte podle několika parametrů. Tím hlavním je samozřejmě částka, kterou do domku chcete investovat a jeho plocha. Pokud domek opravdu potřebujete pouze pro uschování nářadí, bude vám stačit jednoduchý domek bez oken, který má pár metrů čtverečních – pro tento účel většinou stačí domky, které nemají ani 10 m2. Ale vždy dávejte pozor, aby se vám do něj opravdu vešlo vše, co je třeba. Na sekačku a křovinořez vám postačí menší domek, zahradní traktor do něj ale asi nezaparkujete.

Domky se liší střechou – ta může být buď klasická sedlová, nebo rovná pultová. Dalšími kritérii výběru je například materiál, z kterého jsou domek vyrobeny, jejich tvar či šířka stěny. Dobrou volbou jsou zahradní domky, které mají krytý přístřešek – kromě místa na zahradní kolečko ho můžete využít třeba i pro skladování dřeva. Pokud se domek může pyšnit větší terasou, lze si na ní vytvořit příjemné pro letní posezení a grilování s přáteli.

Tip odborníka:

„Velmi kvalitní jsou zahradní domky ze severského smrku, který zaručuje odolnost a dlouhou životnost. Pokud ale plánujete stromek využívat pouze pro uskladnění nářadí a zahradní techniky a navíc bude umístěn v rohu zahrady, pořídit si můžete například domek z oceli,“ doporučuje Jiří Šubrt z OBI marketu Praha - Prosek.

 

 

 

 

Domek vybírejte i podle toho, jak ladí se stylem vaší zahrady. Rozhodně se nemusí jednat o stavbu, která bude okolí vašeho domu vizuálně narušovat. Výběr domků je tak široký, že si určitě najdete svého favorita, který bude naopak ozdobou vaší zahrady.

Pokud nedisponujete velkou zahradou a přemýšlíte, kam domek umístit, zvolte například ten, který je přímo určen pro postavení do rohu. Naleznete jej v nabídce hobbymarketů OBI. Při umístění domku přemýšlejte i o tom, zda do něj budete chtít zavést elektřinu.

Zahradní domky ale nemusí sloužit pouze vám, dospělým. Věřte, že pokud dětem dovolíte domek zabydlet, budou na vrcholu blaha – představte si to dobrodružství, přespat na zahradě jen s kamarády! Můžete si ale pořídit i domek, který je určen přímo pro vaše nejmenší. Existuje mnoho variant, z kterých děti budou zcela jistě nadšené. Jejich favoritem se určitě stane domek, který v sobě má zabudovanou skluzavku ze střechy a tunel, kterým mohou prolézat. Pokud by to vaše ratolesti nezaujalo, pořiďte jim dřevěný domek na nohách, celodenní zábava zaručena!

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada