O dveře byste měli pravidelně pečovat, především o ty dřevěné

Pokud jste zvyklí na vaše dveře při jarním úklidu brát drátěnku a písek, zaručeně budou dokonale čisté. Ovšem ne všechny typy dveří tento radikální způsob čištění přežijí bez úhony. Různé povrchové úpravy vyžadují různé přístupy, a proto vám přinášíme několik rad, jak o vaše dveře správně pečovat.

Máte-li doma dřevěné dveře, vybrali jste si bohužel tu nejnáročnější variantu na údržbu. Masivní dveře jsou totiž oproti umělým velice náchylné na vlhkost,  mechanické poškození i sluneční záření, a proto se bez pravidelné péče neobejdou. „Silné nárazy od průvanu či údery různými předměty povrchové úpravě dveří příliš nesvědčí, snažte se jim vyvarovat, stejně jako styku s ostrými předměty. Dřevěné dveře také potřebují vhodné umístění do větraných prostor, aby se jejich povrch nezačal kvůli vlhkosti prohýbat či praskat,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors

Vchodové dveře je navíc zapotřebí ošetřit proti slunci a povětrnostním vlivům, dřevo má totiž tendenci vlivem slunečního záření měnit barvu. Proto jsou dveře ošetřovány speciálními tvrzenými laky, které navíc chrání i před prachem a znečištěním. Kvalitním lakem (nejlépe ekologickým ředitelným vodou) by se dveře měly ošetřovat přibližně jednou za pět let. Můžete také použít konzervační mléko, které je speciálně určeno pro namáhané dřevěné povrchy. Hodí se pro všechny lakované druhy dřeva, a to pro krycí i lazurovací povrchovou úpravu. Konzervační mléko se vtáhne do povrchu nátěru, kde uzavírá mikrotrhliny a póry v ošetřeném povrchu. Obnovuje tak jeho lesk a zároveň prodlužuje životnost vodou ředitelných laků a lazur.

„K běžnému odstranění nečistot bohatě postačí jemný lehce navlhčený hadřík, případně s malým množstvím čistícího přípravku na bázi mýdla. Rozhodně se vyhněte práškovým čistícím prostředkům, agresivním a chemickým přípravkům i drátěnkám. Pokud byste chtěli dřevěné dveře vyleštit, zvolte pro to vhodný prostředek, který nejprve vyzkoušíte na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že na dveřích nebude zanechávat skvrny,“ dodává Grygárek.

Naopak nejméně náročné na údržbu jsou dveře vyrobené plastu, který je odolný vůči povětrnostním vlivům. Jejich hladký povrch se navíc velmi lehce čistí a k jeho údržbě nejsou potřeba žádné speciální přípravky. I v tomto případě se ovšem vyplatí se vyhnout drátěnkám, pískovým čistícím prostředkům a chemickým čistidlům, které by mohly plastovým povrch zbavit lesku nebo jej dokonce naleptat. Praktické řešení nabízí i povrchová úprava z CPL laminátu, kterou najdete například u oblíbené řady dveří Porta LINE. Nejen že je odolná vůči vlhkosti i slunečnímu záření, ale její údržba je velmi snadná a stačí na ni obyčejné čistící prostředky. Podobně jsou na tom i dveře s povrchovou fólií. Musíte mít ovšem na paměti, že tato varianta je daleko náchylnější na mechanická poškození.

Více na www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry