Řecko nabízí k dlouhodobému pronájmu 40 ostrovů

Řecko prostřednictvím Hellenic Republic Asset Development Fund, obdoba bývalého českého Fondu národního majetku, nabízí k dlouhodobému 30-50letému pronájmu 40 neobydlených ostrovů a ostrůvků s cílem získat prostředky pro nutnou redukci vysokého zadlužení. Fond by měl do roku 2020 získat cca 50 mld.EUR v rámci podmínek pro poskytnutí zahraniční pomoci.

Vytipované ostrovy jsou o rozlohách od 500 000 do 3 miliónů čtverečních metrů a mohou být využity například pro vybudování luxusních turistických resortů. 
Samotnému pronájmu budou muset předcházet ještě legislativní kroky, které toto umožní. Prodej státní půdy do zahraničí je v Řecku poměrně ožehavé téma, protože v roce 1996 Řecko téměř vstoupilo do válečného stavu s Tureckem při vzájemné při o vlastnická práva k ostrůvku Imia/Kardak v Egejském moři.

Řecko doposud dokázala prodejem státních aktiv získat pouhých 1,8 mld.EUR, což vyvolalo vlnu kritiky ze strany EU. Podle současného vedení fondu je plán navýšení prodejů až na 19 mld.EUR do konce roku 2015 reálný a proveditelný.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality