Interiérové květiny, které nezklamou = orchideje tisíce druhů

Orchideje jsou vůbec velmi neobvyklé květiny. Najdeme je kromě Antarktidy na všech kontinentech až v 30 000 druzích. Orchideje mají unikátní způsob rozmnožování a v jediném semeníku rostliny může být až několik milionů semen. Originální je také způsob růstu orchidejí. Tropické druhy se usadily na větvích stromů, aby na zemi nemusely konkurovat jiným rostlinám.

 

Orchideje, exotické krásky z tropických pralesů, jsou fenoménem. Natolik jsme si je oblíbili, že už je umíme pěstovat i doma na okenním parapetu, protože odolné druhy a kříženci nepotřebují skleník ani složitou péči. Co dělat, aby naše orchidej prospívala a opakovaně vykvétala? 


Pěstování orchidejí v bytě je dnes už naprosto běžnou záležitostí, stačí si zvolit vhodný druh podle podmínek, které máme k dispozici a s ohledem na to, jak moc se o rostlinu chceme starat. V klasických celoročně vytápěných bytech se bude dařit zejména orchidejím druhu Phalaenopsis, dále Vanda a některým zástupcům rodu Paphiopedila a Dendrobium. Základem úspěšného pěstování je, že rostliny musí mít vždy dobře vyvážené všechny základní podmínky – vhodný substrát, správné světlo, teplotu, přiměřenou zálivku a speciální výživu. Také neodstraňujeme stvol uschlého květu. 


Orchideje rodu Phalaenopsis nenjsou náročné na pěstování. Při dobrých světelných a teplotních podmínkách i správné zálivce je možné orchidej Phalaenopsis pěstovat i v panelákovém bytě. Důležitá je měkká, nejlépe dešťová voda pokojové teploty, do které celou orchidej i s květináčem několikrát za týden ponoříme a necháme jí pořádně napít. Orchidej nesmí zůstat stát ve vodě - uhnily by jí kořeny. Phalaenopsis jsou orchideje v přírodě rostoucí na stromě a čítají zhruba 60 druhů. Druh této orchideje se do domácností rozšířil po druhé světové válce a od té doby dochází k jeho křížení. Proto mohly vzniknout kříženci kvetoucí různě barevně i mnohobarevně s proužky, panašováním a dalšími výraznými prvky na menších i velkých květech.

Orchideje rodu Vanda se dají pěstovat i v domácím prostředí, ale musí být splněné některé podmínky. Vandy se pěstují bez substrátu a bez květináče. Orchidej můžete zavěsit na okno a dát jí tak dostatek světla. Poté jí každý den musíte rosit, nebo celou i s kořeny ponořit alespoň na půl hodiny do měkké, nejlépe dešťové vody. V každém případě Vandě poté nechte okapat a uschnout její rozvětvené kořeny.

 Orchideje rodu Paphiopedilum rostou převážně na zemi a jejich květy nemají tak pestré barvy, jako známe u jiných druhů. Květ orchideje Paphiopedilum je často jeden, ale na stvolu jich může být i více. Orchidej Paphiopedilum roste ve východní Asii a v domácích podmínkách je citlivá na přemokření i přeschnutí a také na kvalitu vody. 

 

Aby naše orchideje prospívaly, poskytneme jim propustný, vzdušný substrát. Ne všechny substráty prodávané jako speciální pro orchideje musí nutně vyhovovat. Kvalitní substrát pro orchideje je vyroben ze směsí kvalitních tříděných rašelin, kokosových vláken a kůry, což zaručuje stabilitu vlhkosti podloží a optimální vzdušnost pro pěstování všech druhů orchidejí. Nádoba se zeminou by neměla být příliš velká a pokud vidíme, že kořeny vylézají z květináče, vůbec to nevadí, světlo a vzduch jim svědčí.

 

Největším přítelem orchidejí je vhodné světlo, teplota a přiměřená zálivka. Stanoviště orchidejí by mělo být světlé, ideální je východní či západní okno, přímé slunce jim škodí. Základem pro pěstování této květiny je především konstantní teplota pohybující se kolem 20 °C, která na noc poklesne jen velmi mírně.

 

Rozhodně nesmíme zapomenout na pravidelnou zálivku. Ale pozor - nejčastější chybou v péči o teplomilné rostliny je jejich přelévání. Vzhledem k epifytickému způsobu života vzdušné kořeny orchidejí nesnášejí trvale vlhkou zeminu. Následkem přelévání je poté nedostatek kyslíku, uhnívání kořenů nebo také napadení houbovými chorobami.

 

Vhodné je například celý květináč ponořit na několik desítek  minut do nádoby s měkkou vodou (nejlépe dešťovou) a poté je dobře nechat odkapat. Tuto lázeň je dobré opakovat jednou či dvakrát týdně. Orchideje potřebují, stejně jako ostatní pokojové rostliny, doplnění živin, ale je třeba postupovat opatrně. V období od března do října se doporučuje rostliny hnojit každé 2 týdny hnojivem pro orchideje. Pokud rostlinka kvete i v zimě, přihnojíme ji jednou měsíčně. Hnojivo pro orchideje má obsahovat všechny potřebné živiny podporující zdravý růst naší květiny a tvorbu květů. 

 

Orchideje jsou krásné a zajímavé "pokojovky". Pokud jim poskytneme vhodné podmínky a péči, můžeme se těšit tvary a barvami jejich atraktivních květů, které vydrží kvést velmi dlouho. Orchideje jsou prostě květiny, které nás nezklamou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry