EKOSPOL: Prodeje nových bytů v Praze míří k novému maximu

Prodeje nových bytů v Praze letos v meziročním srovnání znovu mírně vzrostly a mají našlápnuto k překonání loňského maxima. Stabilní poptávce se těší městský obvod Praha 9, dramatický nárůst prodejů již třetím rokem hlásí Praha 10. Naopak obrovský propad letos postihl Prahu 5. Tyto a další zajímavé závěry vyplývají z nejnovější zprávy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která trh s novými byty v Praze monitoruje již šestým rokem.

Praha zažívá zatím nejlepší rok. Je již poptávka na maximu?

Za první tři čtvrtletí letošního roku se v Praze v projektech s 50 a více byty prodalo celkem 2581 nových bytů. Při meziročním srovnání s loňským rokem jde o kosmetický nárůst o zhruba 3,6 %, ve srovnání s rokem 2010 je to ale o 32 % více. Letošní rok je tak z hlediska prodejů znovu o něco lepší, než ten loňský, a tedy zatím nejlepší od nástupu hospodářské recese. (viz graf č. 1)

K dobrým číslům přitom pomohly především prodeje ve třetím kvartále letošního roku. Při zachování stávajícího tempa prodejů by se letos v Praze mělo prodat znovu okolo 3,5 tisíce nových bytů. Otázkou ale zůstává, zdali je taková poptávka současným pražským maximem, nebo zde ještě existuje prostor pro další růst?

Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOPSOL, je přesvědčen, že ano. „V loňském roce stimulovaly prodeje nových bytů především obavy ze zvýšení DPH, tedy administrativní zásah shůry. Letos ale táhnou poptávku akční cenové nabídky ve velkých developerských projektech, což je jednoznačně tržní impuls. Začalo to již rekordním létem a zatím to pokračuje i podzimní nákupní horečkou. Osobně si myslím, že loňský výsledek v letošním roce padne a pražský trh stanoví novodobé maximum v rozmezí 3500 – 3800 prodaných bytů,“ říká Korec.

Nové preference zákazníků: Praha 10 na vzestupu, Praha 5 upadá

Při srovnání prodejů podle jednotlivých městských obvodů za poslední tři roky sledujeme znatelné přeskupení v preferencích zákazníků. Nejvíce bytů se i nadále prodává v Praze 9, kde je i suverénně největší nabídka. A dlouhodobě stabilní prodeje hlásí také Praha 4.

Velkou změnou ale prochází poptávka po bytech v Praze 5 a v Praze 10. Zatímco prodeje nových bytů v Praze 5 meziročně klesly o výrazných 29 %, Praha 10 naopak zaznamenala nárůst o 15 %. Ve srovnání s rokem 2010 pak prodeje v Praze 10 vzrostly dokonce o neuvěřitelných 141 % (!!!). To vše navzdory faktu, že počet aktuálně nabízených bytů v Praze 10 je ve srovnání s Prahou 5 zhruba o třetinu nižší. (viz grafy č. 2 a 3).

„Za vším stojí cenová úroveň nových projektů. Praha 10 se díky loňským a letošním nabídkám developerů stává centrem levného bydlení v metropoli, takže logicky dochází i k přesunu zákaznických preferencí stejným směrem. V žádné jiné lokalitě neexistuje nabídka několika stovek nových bytů za cenu 35-40 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH,“ uzavírá Evžen Korec.

 

Ing. Daniel Donoval
ředitel sektoru marketingu, EKOSPOL

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality