Dodržujeme ještě nějaké vánoční tradice? Zvykovost o Vánocích máme hlavně v jídle a výzdobě

K tradičním Vánocům patřily vánoční zvyky a obyčeje. Na Štědrý den se od rána až do večera držel úplný půst. Odměnou mělo být  zlaté prasátko, které se ukázalo těm, kdo se poctivě postili. Pod talíř se u štědrovečerní večeře dávaly šupiny z kapra, které měly zajistit  v nadcházejícím roce dostatek peněz.

Bramborový salát
Bramborový salát patří u nás mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Bramborový salát, to je tradiční vánoční příloha ke smaženému kaprovi. Bramborový salát vhodně doplňuje i jiné druhy masa. Je výborný naležený druhý a třetí den také samotný, s dobrým pečivem, nebo i bez něj. 

Kapr
K tradicím a symbolům Vánoc u nás od konce 19. století patří vánoční kapr. Bez kapra na štědrovečerní tabuli by to možná v některých rodinách ani Vánoce nebyly. Kapr je kvalitní rybí maso, které se dá upravit na mnoho způsobů. Receptů, jak připravit kapra je celá řada, od běžných, které dobře známe, až po ty, které jsou méně používané.

Kapr smažený v trojobalu, to je klasika po česku, kterou zná každý. Smažený štědrovečerní kapr s bramborovým salátem je nejznámější vánoční úpravu kapra. Obaluje se v trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance. Počítejme s tím, že smažený obalovaný kapr patří k tučným jídlům. Dále se na štědrý den připravoval kapr na černo a někde i tradiční kuba.

Vánoční cukroví
Vánoční cukroví se peče stále ponejvíce doma. Nejznámější jsou vanilkové rohlíčky, linecké, rybízovou marmeládou  slepované cukroví, vosí hnízda, ořechové pracny, kokosky. Některé recepty jsou spíše krajové, další jsou rodinné. Vánoční cukroví se peče s předstihem, aby se stačilo naležet a mělo lepší chuť.

Adventní věnce
Vánoční výzdoba může začít adventními věnci – ty mohou být upevněné na vchodové dveře, nebo položené na stůl. Stolní adventní věnce se zhotovují se čtyřmi svíčkami, pro zapálení jedné z nich každou adventní neděli. Adventní věnec se zpravidla vytváří z jehličnatých větví, ozdoben může být červenými i jinak barevnými stuhami a dalšími ozdobnými prvky. Svíčky se používají různé barvy a rozličných velikostí.

Vánoční stromečky
Vánoční stromeček a jeho zdobení má dlouholetou tradici, vánoční stromek je nejčastější symbol Vánoc. Novodobý původ vánočního stromečku se datuje 16. stoletím a první vánoční stromky zdobily řemeslnické cechy v Německu. Teprve v 19. století si vánoční stromek našel cestu i do českých domácností. Nejprve jej přijaly měšťanské domácnosti, na venkově se ujímal o dost delší dobu. 

Vánoční stromky byly nejprve zavěšovány špičkou dolů. Jako vánoční stromky se používaly smrčky, jedle a borovičky a ozdobovaly se perníčky, jablky, hrušky, ale i mandlemi a rozinkami. Svíčky se na stromeček začaly přidávat až na konci 19. století.Dnes máme mnoho možností jaký zvolit vánoční stromek. Na trhu je nepřeberný výběr stromků přírodních řezaných, umělých i vyrostlých v kontejneru. Každý má pro i proti a své příznivce i odpůrce.

Dalšími symboly které se ještě dodržují  jsou purpura, františek a prskavky, vánoční koledy, vánočka, betlém a jmelí. K vánočním tradicím bychom měli sami přidat neuspěchanost, dost času na ozdobení stromku, na přípravu štědrovečerní večeře i na štědrovečerní procházku. Slavme spolu se svými blízkými Vánoce jako svátky klidu, pohody a radosti. 



 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky