Česnek je přírodní lék, bez česneku se neobejdou mnohé recepty

Dělení česneku je na paličáky a nepaličáky

Česnek je lék, bez česneku se neobejdou mnohé recepty. Představte si topinku, nebo bramborák bez česneku! Jak všichni víme, česnek je zdravý a bohatý na mnohé vitamíny a minerály.


Něco málo o historii česneku
Pravlastí původního planého česneku bylo dnešní Mongolsko. Brzy se rozšířil do Číny i Egypta, používali ho v Římě i Řecku. Již staré národy věděly, že má léčebné a posilující účinky. 

Česnek kuchyňský, latinsky Allium sativum, je druh zeleniny. Tato zelenina má cibuli, která se dělí na stroužky. Dužinaté stroužky i celou cibuli pokrývá bílý, nebo místy nafialovělý, až vínový, šustivý obal. Zabarvení je různé, podle druhu česneku.

Rozmnožování česneku je možné vysazením jednotlivých stroužků, u některých druhů také pacibulkami. Pacibulky vznikají z květenství česneku. Pokud chcete s pěstováním začít, je doporučené vyzkoušet několik odrůd. Určitě se nevyplatí sázet konzumní česnek, protože si tím můžete na zahradu přinést parazita, nebo hnilobu. Podle druhu se sadba česneku sází na jaře nebo na podzim. Česnek má své škůdce i choroby, proto se sadba „moří“. Před, nebo během vegetace se půda s česnekem hnojí. 

Česnek se má skladovat na hodně vzdušném místě. Uškodí mu přímé slunce a vysoká teplota. Rozhodně nepatří do lednice, kde je na něj příliš vlhko, ani na balkon, kde dochází k velkým výkyvům teplot.

Základní dělení česneku je na paličáky a nepaličáky. Každá odrůda musí mít v zemi původu svou registraci. Nejvíce odrůd česneku má bezesporu Francie. Odrůdy registrované a pěstované v Česku jsou vesměs výraznější, štiplavější chuti.

Česnek v kuchyni
Receptů, které vyžadují česnek je velké množství. Stačí vyjmenovat ty u nás nejznámější. Oblíbenou česnečku, bramboračku, gulášovku a spoustu dalších polévek. Jehněčí, hovězí, kapra, kuře i králíka na česneku, topinky a bramborák s česnekem. Výtečná je s ním pečená nebo grilovaná zelenina, oblíbené česnekové máslo i pomazánka. Česnek se přidává také do těsta na chleba i knedlíky, doplňuje těstoviny a brambory. Kromě přímého kuchyňského použití česnek nakládáme, sušíme, mrazíme a sterilujeme. Česnek je již historickou součástí receptur židovské, řecké,  čínské i většiny dalších kuchyní, bez česneku se neobejde ani ta česká.

Česnek jako lék
Nejzdravěji působí samozřejmě česnek syrový, tepelně nezpracovaný. Pokud někdo česnek nesnáší, může jeho blahodárné účinky využít v zakoupených kapslích. Česnek má protizánětlivé účinky a funguje jako přírodní antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu i trávení. Je bohatý na vitamíny A, B, C, a minerály vápník, selen a jód. Obsahuje celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce a pročisťuje cévy, reguluje množství cukru v krvi, pomáhá při bolesti v krku a usnadňuje vykašlávání.Ne nadarmo bývá česnek označován za všelék.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření