Nářadí, jako kleště a šroubovák potřebuje každá domácnost

Kleště a šroubovák, to je nářadí, které potřebuje každá domácnost. Pokud chcete vybavit také svojí dílnu, využijete gola sady a další ruční nářadí. Profesionální instalatér, elektrikář i domácí kutil, každý má na nářadí své požadavky.

Gola sada nahradí šroubováky i klíče
Věcí, které by měl mít každý kutil ve své dílně, je více. Jednou z nich je určitě gola sada, jejíž hlavice nahradí mnoho kusů nářadí.

Ráčnu vybírejte podle plánovaného použití
Gola sada, jinak také nástrčný klíč a nástrčné hlavice, je sestava ručního nářadí složená z jedné nebo několika ráčen a mnoha hlavic. Nejčastěji sada obsahuje ráčny dvě - jednu, kterou při práci otáčíte v její ose, a druhou, kterou při práci opisujete kružnici. Druhů ráčen však existuje asi tolik jako druhů hlavic. Ať plánujete použít sadu na jakýkoliv účel, můžete si být jisti, že pro něj existuje ideální ráčna.

Aby nebyl výběr tak lehký, hlavy ráčen se vyrábí ve tvaru čtyřhranu v několika velikostech. Jejich rozměr se udává ve zlomcích palce. Maximální velikost čtyřhranu je podle normy celý jeden palec (2,54 cm). Další velikosti hlavic jsou 1/4, 3/8, 1/2 a 3/4 palce.

Větší hlava neznamená lehčí práci
Čím větší hlavu použijete, tím větší mechanickou sílu na šroub můžete vyvinout. Neplatí však, že čím více, tím lépe. Při vyvinutí příliš velké síly může dojít ke strhnutí závitu a naopak malá ráčna se může zničit, pokud se s ní pokusíme zašroubovat příliš velký šroub. Proto ke každé velikosti hlavy přísluší určitý rozsah velikosti nástavce.

Je proto dobré si uvědomit, s jakými šrouby budete pracovat a podle toho vybírat nářadí. Jestliže už nějaké nástavce vlastníte, dobře si přeměřte jejich čtyřhrany, aby byly s vaší novou sadou použitelné.

Co se týče nástavců, existují snad všechny možné hlavice, jaké si dokážete představit. Ne každá sada nicméně musí obsahovat ten, který zrovna potřebujete. Zvláště u levných sad je paleta značně omezená. Zajímavostí mohou být nástavce určené pro uvolňování poškozených šroubů.

Abyste měli jistotu, že hlavice, kterou potřebujete, je v sadě obsažená, neváhejte kontaktovat prodejce nebo výrobce. Popisky a fotky na internetu nemusí odpovídat realitě dodaného produktu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika