Doma i v práci, ušetřit se dá všude - stačí přemýšlet

Ušetřit můžeme všude, doma i v práci. Stačí o tom přemýšlet. Vlastně jde hlavně o správné návyky, které je jednoduché dodržovat.

Ušetřete v domácnosti
Chcete-li naspořit nějaké peníze, začněte u sebe doma. V supermarketech si většina z nás dobře spočítá, kolik ušetří při nákupu levnějšího másla. O nabytých deset korun ale rychle přijdete, pokud necháváte zbytečně rozsvíceno v místnostech, kde zrovna nepřebýváte. Pokud chcete mít plnější peněženku, pak utrácejte míň peněz nejen za jídlo, ale i při pobytu doma. O své pohodlí nepřijdete.

Kuchyně
Snižte spotřebu vody. Pokud ještě stále myjete nádobí ručně, pak vězte, že tím plýtváte vodou. Je dokázáno, že používáním myčky spotřebujete méně vody. Průměrná domácnost denně proplýtvá díky mytí nádobí 70 l vody. Jedna plná myčka ale spotřebuje jen 20 l.

Při vaření si vodu ohřívejte v rychlovarné konvici. Je to úspornější. Pokud máte elektrický sporák a troubu, vypněte je chvilku před tím, než bude pokrm hotový. Spotřebič vydává teplo i chvíli po vypnutí.

Koupelna
Kontrolujte si, zda vám nekape kohoutek. Za celý den tak může protéct až 24 litrů vody. Pokud potřebujete ušetřit, nenapouštějte si vanu každý den. Při běžném sprchování spotřebujete vody rozhodně míň. Tím ušetříte i za energii na ohřev.

Odvykněte si pouštět kohoutek na celou dobu, co si čistíte zuby.  Drahá voda vám tak zbytečně odtéká do kanálu.

Kancelář
Pracujete-li doma na počítači, spotřebováváte tak spoustu energie. Pokud víte, že ho nějakou chvíli nebudete potřebovat, pak jej vypněte nebo přepněte do režimu spánku. Jinak bude přístroj stále spotřebovávat 70% energie.

V momentu, kdy notebook, telefon nebo jiný přístroj nepotřebujete nabíjet, vyndejte nabíječku ze zásuvky. Ušetříte.

Pořiďte si počítač s LCD monitorem. Ke svému provozu potřebuje méně energie než starý CRT model. Pokud se chystáte domu kupovat nové spotřebiče, hledejte označení A+++. Takový přístroj je nejúspornější. V regálech najdete označení A - D s tím, že D spotřebovává nejvíce.

Ložnice
Nebudeme vám radit, abyste si k četbě knihy raději svítili svíčkou. Postačí, když se budete dobře starat o svoji matraci. Dobrou péčí jí totiž můžete prodloužit životnost a vy tak z dlouhodobého hlediska ušetříte. Aby se vám na matraci nedělali skvrny, pořiďte si na ní pratelný potah. Matraci si tak nepropotíte a nebudete se muset bát v posteli pít červené víno. Dále matraci pravidelně otáčejte. Zabráníte tím tvorbě proleženin.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky