Vyřešte svou koupelnu chytře a výhodně!

Rozhodli jste se, že nastal čas k menší či větší rekonstrukci koupelny? Vybavujete nový dům nebo byt? Pak možná uvítáte naše tipy, jak svou koupelnu vybavit úsporně, ale přitom prakticky a útulně. Že to není tak jednoduchá věc, jak se může na první pohled zdát, nás varovali i specialisté z renomovaného koupelnového studia.

Rozpočet – zvažte jej dopředu!
Jde o základní věc, kterou musíme promyslet před zahájením prací. Nezáleží na tom, zda rekonstruujete nebo stavíte celý dům či se zaměřujete jen na koupelnu, v každém případě musíte zvážit, jakou celkovou sumu jste ochotni do koupelny investovat. V rámci této sumy si potom dopředu rozvrhněte, kolik peněz připadne na základní vybavení (vana, sprcha, umyvadlo, odpady), kolik na dlažbu a obklady a kolik na doplňky. Nezapomeňte také započítat instalatérské a zednické práce.

Na čem lze ušetřit?
Výrazně můžete ušetřit na zednických a instalatérských pracích, které jsou účtovány taxou minimálně 250 Kč/hod. Máte-li šikovné známé nebo si sami troufáte na instalaci odpadu, vaničky sprchy, vany nebo obezdívky a pokládky dlažby, ušetříte až několik tisícovek. To samozřejmě platí pouze za předpokladu, že jste schopni práci odvést stejně kvalitně jako profesionálové. Například sprchové vaničky jsou dnes již uzpůsobeny k domácímu ukotvení a není proto čeho se bát.

Ušetřit lze i na doplňcích a v také na dlažbě a obkladech – u nich někdy platíte zbytečné peníze za značku, přitom stejnou kvalitu nabízejí i obyčejnější typy.

Na čem naopak nešetřete?
Určitě ne na materiálu vany, umývadla a vaničky sprchového koutu. Ty zvolte co nejlepší – určitě ne nejobyčejnější smaltované plechy, mohly by vás snadno brzy zradit. Připlaťte také za baterie a kvalitní odpady a sifony tak, aby vám mohly sloužit co nejdéle.

Několik praktických rad od bytového designéra

* méně je někdy více! To platí, jak v otázce, zda zvolit vanu či sprchový kout nebo oboje zároveň, ale i všem ostatním – v doplňcích i volbě obkladů a dlažeb

* volte raději zavedené výrobce, ideálně české firmy – je tu větší šance na to, že budou k sehnání nejen náhradní díly, ale také kompetentní opraváři i za deset, patnáct let

* zkuste kombinovat co nejméně různých firem – výrobky od jedné značky většinou k sobě designově i materiálově pasují a vy již nemusíte nic řešit

* vybírejte i s ohledem na své potřeby do budoucnosti – plánujete miminko nebo budete pečovat o starší osobu? Pak vybavte hned koupelnu tak, aby byla využitelná i v těchto případech.

* Naše tipy už znáte a teď už nezbývá než se poohlédnout po designové realizaci vaší nové koupelny – můžete zkusit různá 3D vizualizační studia, zdarma jsou k dispozici i na internetu. Můžete se podívat na koupelny, které už studia dříve navrhovala a inspirovat se.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna