Nová zelená úsporám je bránou nejen k lepšímu bydlení

Bydlete nově a zároveň ekologicky s programem Ministerstva pro životní prostředí – Zelená úsporám. Od srpna 2013 bude program rozšířen také na objekty veřejných služeb, což přispěje k celkovému zvýšení kultury bydlení českých obyvatel.

O programu Zelená úsporám
Zelená úsporám je programem Ministerstva pro životní prostředí za podpory Státního fondu životního prostředí ČR. Cílem je podpora úspory energie v domácnostech, využívání alternativních zdrojů vytápění a tím přispění k celkovémuzlepšení životního prostředí.

Dotace z tohoto programu je možné využít na zateplení nemovitostí, k výstavbě pasivních domů, výměně neekologického vytápění za nízkoemisní vytápění na biomasu, tepelná čerpadla nebo solární kolektory.

Původní program Zelená úsporám funguje již od roku 2009 a byl platný do začátku roku 2013. Týkal se majitelů bytových a rodinných domů, kteří se buď rozhodli pro rekonstrukci, nebo novou výstavbu v duchu ekologie. Aby však byla ekologická výstavba podpořena ve všech směrech, vznikl nový program, který již nezahrnuje pouze soukromé byty nebo domy, ale soustředí se na celkovou výstavbu obcí a měst.

Nová zelená úsporám
Program Nová zelená úsporám má být přínosem nejenom pro životní prostředí, ale také ekonomiku naší země a bude platný od srpna 2013 do roku 2020.

O dotaci z programu Nová zelená úsporám lze žádat před realizací opatření, ale také až po ní. Počítejte ale s tím, že uznány budou náklady na opatření realizováné po 1.lednu 2013.

Dotace budou zaměřeny na objekty k trvalému bydlení a zároveň na objekty veřejných služeb. Těmi jsou například školy, školky, nemocnice, dětské domovy, pečovatelské domy pro seniory, zařízení pro kulturu, sport apod. Plánuje se celkové zlepšení vzhledu obcí a měst, což bude mít příznivý dopad na kulturu bydlení nás všech.

Zlepšení však nezaznamenají pouze reality. Plánované rekonstrukce a výstavba podpoří především zaměstnanost a zvednou hrubý domácí produkt země, což zároveň pozvedne naši ekonomiku.

Pokud se rozhodnete pro ekologické bydlení, určitě by vás kromě dotací mohlo také zajímat, že přejdete-li z pevných paliv na vytápění pomocí alternativních zdrojů, máte po pěti letech nárok na osvobození od daně ze staveb. A o tom se určitě vyplatí přemýšlet.



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba