Prodej nových bytů v prvním čtvrtletí nové maximum nepřinesl, prodalo se celkem 1122 bytů

V prvním čtvrtletí letošního roku se v pražských novostavbách prodalo celkem 1122 nových bytů. Oproti stejnému období loňského roku to představuje meziroční nárůst o 49 %, oproti předchozímu čtvrtletí ale pokles o 21,7 %. I přesto se jedná o druhé nejlepší čtvrtletí od nástupu hospodářské recese v roce 2008. Uvedla to dnes přední česká developerská společnost EKOSPOL, která se pravidelným monitoringem pražského rezidenčního trhu zabývá již 7 let.

 

Ačkoli nedošlo k další akceleraci nákupní horečky, která se doslova strhla v posledním čtvrtletí loňského roku, jsou čísla za první letošní pololetí pro pražské developery stále velmi povzbuzující. Tedy přesněji řečeno, pouze pro některé developery.

 

Poptávku nadále stahují superlevné projekty

„V prvním kvartále pokračoval trend, který jsme zaznamenali již v závěru loňského roku a který stál za skokovým nárůstem prodejů nových bytů v Praze. Poptávka z celé Prahy se stahuje do několika superlevných projektů, které nabízejí stovky nových bytů výrazně pod pražským cenovým průměrem,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

 

Ráj pro kupující bude pokračovat

Tržní podíl tří největších developerů dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku 45,8 %, dohromady prodala silná trojka celkem 514 nových bytů. S ohledem na tradiční uvádění dalších etap do prodeje v druhém kvartále roku lze předpokládat, že extrémně výhodné podmínky pro kupující budou ještě nějaký čas pokračovat. „Ve druhém čtvrtletí dáme do prodeje dalších téměř 400 bytů ve třech superlevných lokalitách. Na přípravě dalších intenzivně pracujeme,“ uzavírá Evžen Korec, jehož EKOSPOL prodal v prvním kvartále letošního roku celkem 221 bytů a dosáhl tržního podílu 19,7 %.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality