Zlevňování bytů je u konce, naopak ceny pozemků stále rostou

TNBiz, 30.4.2013

"Zlevňování bytových jednotek v České republice bylo standardním vývojem trhu zhruba od podzimu 2010. V prvním čtvrtletí letošního roku se však situace změnila a ceny novostaveb i starších bytů již dále téměř neklesly," uvedl analytik Hypoteční banky Petr Němeček s tím, že proti poslednímu kvartálu loňského roku klesly ceny bytů pouze o 0,6 procentního bodu, což odpovídá stagnaci trhu. 

Proti tomu ceny rodinných domů během sledovaného období ještě pokračovaly v započatém trendu mírného zlevňování. Za první tři měsíce letošního roku jejich cena klesla o 1,4 procentního bodu, čímž se cenová hladina u rodinných domů vrátila na hodnoty z léta 2011. "Současné snižování cen podpořil nejen pokles poptávky, ale také klesající výstavba, kterou zapříčinila dlouhá zima. Zároveň je na trhu viditelný mírně rostoucí trend výstavby rodinných domů svépomocí," doplnil Němeček. 

Podle údajů Hypoteční banky tak z nemovitostí zůstávají jedinou investiční jistotou pozemky, jejichž ceny vykázaly v prvním čtvrtletí stabilní růst. "Jedná se o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. Ceny pozemků rostou dlouhodobě a představují tak vhodnou investici s malým rizikem," zakončil Němeček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality