Aby vám trávník nepřerostl přes hlavu

Zahrada znamená radost, ale je i zdrojem starostí. Největší péči obvykle věnujeme trávníku a chceme, aby se nám čas strávený prací vyplatil. Dnes se přitom jen málokdo na trávu vypraví s kosou. Typickým pomocníkem se stala sekačka. Abychom byli s jejím výběrem spokojeni, měli bychom zvážit několik důležitých faktorů. Podstatnou roli hraje velikost trávníku, povaha terénu, jeho členitost a také to, co vše od sekačky očekáváme.

Udržet trávník pod kontrolou chce být neustále ve střehu. Stačí, aby párkrát zapršelo, a tráva během pár dnů pořádně „poposkočí“. Abyste si sekání co nejvíce usnadnili, ale také trávníku poskytli tu nejlepší péči, je nutné důkladně vybírat. Typy sekaček se totiž svými specifiky a možnostmi výrazně liší.

Velikost terénu
Prvním rozhodujícím faktorem je velikost sečené plochy. „Pro trávník o velikosti do 200 m2 postačí malá elektrická sekačka se záběrem 32 cm, pokud se staráte o plochu 350 m2, volte záběr 40 cm. V případě 500 m2 je optimální záběr 40 – 45 cm, na pozemek o velikosti 1 000 m2 volte záběr 45 -53 cm. V případě pozemku kolem 2 000 m2 byste si měli pořídit sekačku se záběrem 53 – 56 cm, případně zakoupit minirider či zahradní traktor,“ říká Dalibor Hajský ze společnosti Garland.

Povaha a členitost sekané plochy
Při výběru stroje je důležité vzít v úvahu povahu terénu. Pokud má vaše zahrada mnoho nerovností nebo dokonce převýšení, potřebujete sekačku nejen s dostatečným výkonem, ale především s vlastním pojezdem. Ubude vám tím námaha vynaložená na neustálé tlačení sekačky do kopce a překonávání překážek. Ideální jsou stroje s velkými koly, s nimiž se snadno manipuluje i v náročném terénu.

S povahou terénu úzce souvisí členitost terénu. Málokdo má na své zahradě pouze trávník a záhonky, a proto je potřeba vzít v úvahu překážky v podobě stromů nebo keřů. K sekání ve členitém terénu byste měli volit lehkou sekačku se snadnou manipulací. V případě, že máte velký pozemek s mnoha stromy, vyplatí se investovat do těžší benzínové sekačky s velkými zadními koly.

Výbava sekačky
Při sekání je primárním cílem kvalitně posečený trávník. Nesmíte však zapomínat ani na vlastní pohodlí. Moderní sekačky nabízejí různé funkce, které sekání usnadní, práce vás bude bavit a  budete s ní také dříve hotovi. „Při delším sekání určitě oceníte skládací koš, snadno nastavitelná ergonomická řidítka, pohodlné stanovení výšky sečení, elektrostart nebo regulaci rychlosti u modelů s pojezdem,“ uvádí Dalibor Hajský.

Na závěr byste také měli zvážit, jak chcete posekanou trávu využít.  Zda ji chcete sbírat do koše, mulčovat, nebo zda využijete stroj s bočním či zadním výhozem travní hmoty. Většina sekaček je dnes víceúčelových a záleží jen na nás, jaké jejich funkce upřednostníte. Tyto sekačky se poznáte podle loga 2-in-1, 3-in-1 nebo 4-in-1.

Tip na výkonného pomocníka - stačí otočit klíčkem!
Designově i technicky dokonale vyladěná travní sekačka  Cub Cadet 53 SPBE-V s benzínovým motorem a se záběrem 53 cm potěší především majitele větších pozemků. Protože je vybavena funkcí Variable Speed, umožňuje nastavit rychlost stroje podle aktuálních potřeby a povahy terénu v rozsahu od 2,8 do 4,5 km v hodině. Obzvláště ženy potěší tzv. elektrostart, neboť k uvedení stroje do provozu stačí pouhé otočení klíče. Cub Cadet 53 SPBE-V nabízí tzv. 3-in-1, takže s ní můžete posečenou trávu mulčovat, sbírat do koše nebo vyhazovat dozadu. Výkonný motor Briggs&Stratton o objemu 160 cm3 se nezalekne ani opravdu náročné práce, přitom však potěší nízkou spotřebou paliva. Výška sečení je centrálně nastavitelná od 28 do 92 mm, do koše se vměstná 80 litrů travní hmoty. Indikátor oznámí, že je koš naplněn. Velká zadní kola  o průměru 280 mm s dvojitými kuličkovými ložisky usnadní manévrování se strojem i v náročném terénu. Kola jsou navržena s ohledem na maximální šetrnost k trávníku. Ergonomická řidítka jsou výškově stavitelná a plně složitelná, takže sekačka zabere jen minimum místa.

Více informací naleznete na www.cubcadet.cz.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika