Práce na zahradě, aneb co potřebuje zahrada v červnu?

Práce na zahradě nás v červnu čeká poměrně dost. Zahradničení se rozhodně nevyhneme. Zahrada si vyžádá sekání trávníku, vysazování trvalek, letniček i okrasných dřevin, přihnojování, pletí i zalévání. Zdá se, že o zalévaní se letos zatím nemusíme tolik starat, ale uvidíme, jak to bude s přírodní závlahou vypadat v červnu.

Nejpozději v červnu můžeme vysázet okrasné dřeviny, trvalky i letničky, které jsme nevysadili dříve. Do přiměřeně velké prohlubně nalejeme odstátou, nejlépe dešťovou vodu, do které rostlinu s kořenovým balem zasadíme. Kořeny se tak nejlépe zapustí a porostou směrem dolů, nikoli mělce do stran. Rostlinu poté zahrneme půdou a upěchujeme.

V červnu také hnojíme květiny, růže i keře. Odstraňujeme odkvetlá květenství, seřezáváme a zahušťujeme tím živé listnaté ploty. V tomto období je naše zahrada doslova samý květ – kvetou rododendrony, růže, pivoňky a mnoho cibulovin, trvalek i letniček. Na konci června nezapomeneme ze země vyjmout cibulky narcisek, tuliánů a hyacintů. Očistíme je od půdy a uložíme je na suchém, stinném místě.

 

Pravidelně a důsledně odstraňujeme plevel na záhonech, mohl by odkvést a vysemenit se. Na keřích, stromech i dalších rostlinách bedlivě sledujeme zda se neobjevují škůdci, choroby, nebo plísně. V případě, že je najdeme, bez prodlení použijeme ten nejvhodnější postřik. O jeho aplikaci a účincích se poradíme ve specializovných prodejnách. Doporučené je okopávání ovocných stromů a jejich přihnojování, pokud dobře odkvetly a očekáváme jejich bohatou úrodu.

 

V případě, že na zahradě máme i okrasné jezírko, vyměňujeme v něm vodu, odstraňujeme případné řasy a můžeme vysazovat i nové vodní rostliny – přímo na dno jezírka, do mělké vody, na jeho břehy i do okolí jezírka. Na dno do hlubší vody vysazujeme do košů stulíky a lekníny, břehy blatouchy, okolí jezírka osázíme například kapradinami a funkiemi (bohyškami).

Pokud je červen teplý a plný slunce, je také měsícem, kdy  sklízíme plody své práce a úsilí. Nejen, že nám na zahradě kvetou nejrůznější květiny a keře pro potěchu oka. Slízíme také první úrodu sladkých třešní a jahod. Zrát začínají také maliny a rybíz. Pokud jsme je zasadili, můžeme konzumovat i ředkvičky, hrách, špenát, salát, jarní cibulku a rané brambory i zelí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada