Vůně jako bytový doplněk

Také už se nemůžete dočkat teplých letních večerů a posezení na terase? Přeneste si tuto atmosféru i do svého obýváku a vychutnejte si letní pohodu třeba od jara do podzimu. Pomohou nám k tomu vůně květů, koření i zralého ovoce.

Základem pro voňavý byt je čistota – umyté podlahy, vynesený koš, vyprané závěsy, vysátý koberec i pohovka. Bez toho se neobejdeme. Zaprášený byt provoníme jen těžko.

Ryzí příroda
V první řadě zapomeňte na umělé osvěžovače vzduchu ve spreji. Pokud chcete, aby váš byt voněl jako léto, dostaňte do něj kousek živé přírody.

Velice jednoduchým pomocníkem jsou řezané květiny. Kromě toho, že krásně voní, snad ještě lépe vypadají. Někdo preferuje růže, jiný luční kvítí. To už záleží jen na vás, vašem stylu a typu interiéru. U květin je příjemné, že s nimi nemusíte šetřit. Jednu vázu postavte na jídelní stůl, druhou do chodby u vchodových dveří a třetí na komodu v ložnici. Jak procházíte bytem, můžete se kochat nejrůznějšími květinovými vůněmi.

Pokud nechcete co týden kupovat nové pugéty čerstvých květin, pořiďte si hrnkové květiny. Kromě krásné vůně budou dlouhé týdny a měsíce tvořit i svěží dekoraci interiéru. A je jedno, jestli je to exoticky omamný hyacint nebo provensálská levandule. V květináči za oknem se bude dařit oběma a to v jakékoliv části roku.

Živoucím parfémem v bytě vám může být i bylinková zahrádka na parapetu. Jen při zalévání, když zavadíte o lístky jednotlivých rostlin, rozvoní se bazalka, koriandr, tymián, máta nebo meduňka, které s oblibou používáme v kuchyni.

Pokud si netroufáte, nebo vás neláká pěstování aromatických rostlin, sáhněte po koření, ovoci a sušených květech. Velice dobře funguje skořice, hřebíček, kůra citrusů, vanilka a sušená levandule. Citrusové slupky sušte na topení, koření nasypte do roztopené trouby po pečení nebo do aromalampy společně s vodou či olejem. Levandulové květy zašité v plátěných sáčcích zase provoní vaše skříně s ložním prádlem nebo osuškami.

Vanilkovou a skořicovou vůní byt snadno zaplníte, přidáte-li je hojně do domácího sladkého pečiva. Omamná sladká vůně se bude z vaší trouby linout až na chodbu a lákat sousedy k návštěvě.

Voňavé dekorace
Kdo má raději komplikovanější a intenzivnější vůně, může si vypomoci vonnými svíčkami, aromalampami, difuzéry a jinými bytovými doplňky.

Difuzéry se skládají z flakonku s aroma olejem a dřevěných tyčinek. Když tyčinky ponoříte do oleje, budou ho postupně absorbovat a uvolňovat vůni do okolí. Pokud vyberete stylový difuzér, může navíc sloužit jako luxusní dekorace.

Stejně je to i s aromalampami. Většinou jsou keramické nebo kameninové a tak mohou nabývat nejrůznějších tvarů a barev od minimalistických koulí a krychlí po složité tvary s průřezy a ornamenty. Tento již poměrně běžný bytový doplněk můžete rozvonět pokaždé jinak. Záleží na volbě vonného oleje či esence, kterou použijete. Oblíbené jsou citrusové vůně, brčál nebo levandule. Inspiraci na nejrůznější aromalampy a vonné svíčky najdete na webu Popron.cz.

Vonné esence mají ale daleko širší využití. Můžete je nakapat i do vysavače, do vody na mytí podlahy, do odpařovače na topení, na místo aviváže při praní, do parní žehličky nebo na umělé květiny v bytě. Provoníte tak nejrůznější kouty své domácnosti oblíbenými tóny květin, a když zavřete oči, můžete si představovat, že sedíte v rozkvetlé zahradě nebo na louce.



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry