Sanace vlhkého zdiva aneb nedejte plísni šanci

Černá, zelená, žlutá. Nevábný zápach a všudypřítomné vlhko. Takto vypadají základní charakteristické znaky toho, že se v místnostech ve vašem bytě, domě nebo chalupě usadila plíseň. S tou je nutné bojovat, neboť její vlákna pomalu rozkládají napadený materiál a v budoucnu by se mohly nechvalně projevit i na vašem zdraví. Osvědčenou taktikou boje jsou chemické přípravky a především prevence jejího vzniku. Najít – zničit – zamezit opětovnému výskytu.

Problémy s plísní na zdech jsou ve většině případů způsobeny vysokou mírou kondenzační vlhkosti. Ta představuje naprosto dokonalou živnou půdu pro nejrůznější druhy plísní, které si v ní doslova libují. Pouhým seškrábáním plísně ze zdi se jí nezbavíte. Za pár dnů až týdnů se objeví znovu a bude vás opět nemile doprovázet na každém kroku. Ukažme si tedy co udělat pro to, abychom se plísně zbavili jednou pro vždy.

Vlhkost je živnou půdou
Připomínají vaše okna spíše skla pařeniště nebo máte doma klima podobné tomu, které panuje v deštných pralesech? Pak není něco v pořádku. Vlhkost domácího prostředí je příliš vysoká a vymyká se ideálu, který je uváděn mezi hodnotami 45 až 60 procent. Může to být zapříčiněno několika faktory. Buď jste se nastěhovali do čerstvě postaveného domu, kde se ve stěnách a podlahách drží hodně vlhkosti, která ještě nestačila vyschnout. Nebo bydlíte naopak ve starší zástavbě, která je špatně odizolovaná a nedostatečně větraná. Nedostatečná výměna vzduchu může všeobecně významně zhoršovat situaci – vlhkost nemá kam unikat a proto se sráží na stěnách. Příčina může také nabývat závažnějšího charakteru, když vám například do stavby zatéká střechou nebo vznikla závada při zateplování domu.

Tip odborníka:
„Prostředím, kde je vlhkost naprosto přirozeným jevem, je koupelna. I zde se však, především v rozích, mohou tvořit plísně, s nimiž si však většinou poradí pravidelné větrání. Dobrým tipem je pořízení vanových lišt, které překryjí a utěsní spáru mezi vanou a zdí, čímž vlhkost přijde o své teritorium,“ upozorňuje Stanislav Eder z OBI marketu Praha - Štěrboholy.

 

Jak se zbavit nadměrné vlhkosti?
Nejúčinnějším způsobem, jak se přílišné vlhkosti a tudíž i plísně v interiéru zbavit, je větrání. To má daleko lepší efekt, než vytápění místnosti. Bojíte-li se v zimě nadměrných tepelných ztrát, doporučuje se větrat krátce, ale intenzivně. Tímto způsobem dojde k dostatečné obměně vzduchu, přičemž ale zdi tolik neprochladnou. V létě můžete větrat klidně celý den a pro umocnění efektu je dobré udělat průvan, který vlhkost z bytu doslova vyžene ven. Pokud nemůžete mít okna otevřená neustále, nechte vzduch u fasádních oken proudit alespoň takzvanou mikroventilací a ventilační klapkou u střešních oken, kdy je okno pootevřené jen na malou mezeru.

Co dělat s napadenou zdí?
Jestliže boj s plísní prostřednictvím větrání a vytápění nepomáhá, přichází na řadu boj chemický. Ten je zastoupen například termoizolačními antikondenzačními nátěry. Tyto nátěry se nanáší na zdivo zbavené předchozí malby. Malbu napadenou plísní odstraňujeme tak, že ji namokříme vodou s příměsí Sava nebo třeba přímo postřikem proti plísni bez zápachu (prodává se již s aplikační nádobou s postřikovačem) – čímž zamezíme volnému rozšíření spor po místnosti, a následně seškrábeme špachtlí. Úkolem nátěru je rozkládat teplo po povrchu zdi, čímž odstraní tepelné mosty, což jsou místa, kudy uniká teplo z interiéru a v důsledku kolísání teplot se zde sráží vodní páry, které jsou častým důvodem tvorby kondenzační vlhkosti na zdivu. Pokud tyto tepelné mosty odstraníme, zeď přestane vlhnout a my se tím pádem zbavíme plísní. Navíc tento nátěr prokazuje dlouhou životnost a dobré termoizolační vlastnosti.

Jinou možností jsou fungicidní přípravky pro odstranění plísní. Většinou bývají ve formě spreje. Postižené místo a jeho blízké okolí stačí 2krát až 3krát postříkat přes tkaninu tak, aby se neuvolnily škodlivé spory. Po postřiku je nutné postiženou malbu odstranit. Přípravky obsahují převážně chlor a jiné účinné látky, které vaše zdi zbaví nechtěných plísní. Po řádném zaschnutí těchto přípravků můžeme provést nátěr malířským prostředkem s protiplísňovou přísadou.

Pomáhá i technika
S odstraněním vlhkosti a potažmo i plísní nám navíc mohou pomoci i moderní přístroje. Odvlhčovače, či vysoušeče, nasávají vlhký vzduch, který proženou přes chladič, kde se ochladí až na teplotu rosného bodu. Tím ztratí schopnost držet vodu a ta zkondenzovaná skape do sběrné nádoby, čímž se do místnosti vrací vysušený vzduch. Navíc nejsou nikterak hlučné a v interiéru nepůsobí rušivým dojmem.

www.obi.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky