5 nejdůležitějších informací při výběru hypotéky

Ceny nemovitostí stejně jako hypotečních úvěrů jsou v současné době velmi nízko, a je proto ideální doba na koupi domu či bytu i pro ty, kteří nedisponují dostatečným množstvím peněžních prostředků. Víte, podle čeho si vybrat vhodnou hypotéku?

1. Úroková sazba a poplatky
Úroková sazba je nejspíš to první, o co se každý zájemce o hypotéku bude zajímat. Pozorně však čtěte všechny dostupné informace na internetu, v letácích a brožurách, případně se ptejte přímo v bance – úroky nejsou to jediné, co za úvěr zaplatíte.

Připočíst je nutné další náklady na úvěr, jako jepoplatek za zpracování úvěru, ale také třeba pojištění či poplatky úřadům. Nezapomínejte ani na případné sankční poplatky za nedodržení stanovených podmínek.

2. Fixace
Neméně důležitá je otázka fixace úrokové sazby. O její době trvání si musí každý zájemce rozhodnout sám, neboť zde je velmi důležité brát ohledy na aktuální situaci. Tedy například pokud je úroková sazba velmi nízká, vyplatí se ji zafixovat na delší dobu a zajistit si tak výhodné podmínky.

Jestliže je podle Vás úroková sazba stále ještě vysoká, využijte kratší fixace a vyčkejte na vhodnější podmínky.

3. Strop hypotéky
Tuto informaci se nedozvíte jinak než přímou konzultací ve vybrané bankovní instituci. Je dobré nejprve vědět, jak vysokou částku Vám banka za stávajících podmínek může poskytnout. Teprve poté je vhodné domlouvat nákup nemovitosti.

4. Podmínky splácení
Opět se dostáváme k otázce poplatků. Ty se totiž podmínek splácení velmi úzce dotýkají. Zajímejte se proto vždy o to, za jakých podmínek můžete například předčasně splatit část úvěru, nebo naopak pozastavit splátky. V případě půjček u spolehlivých finančních institucí však obvykle nemusíte mít obavy z nečekaných poplatků a sankcí.

5. Způsob čerpání
V neposlední řadě by Vás měl zajímat způsob čerpání úvěru a také využití poskytnutých prostředků. Kvalitní finanční instituce Vám umožní úvěr čerpat jak jednorázově, tak po určitý časový úsek.

Informovat se také nezapomeňte o míře spoluúčasti. Některé hypotéky pokrývají 100 % nákladů na koupi či rekonstrukci nemovitosti, jiné naopak vyžadují z Vaší strany 15% či vyšší spoluúčast. Liší se samozřejmě i podmínky těchto půjček. Kterou z nich zvolíte, závisí na Vás a Vaší aktuální finanční situaci.

Komerční sdělení



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika