3 tipy, na co dát pozor při výběru LED žárovky

Ušetří až 80 % energie, disponují životností v řádu desítek tisíc hodin a navíc můžete vybírat z několika barevných teplot světla – to jsou hlavní výhody LED žárovek, fenoménu současné doby. Jak se ale "nespálit", když vybíráme nové osvětlení domácnosti? Poradíme ve třech tipech!

1. Důležitý je světelný tok, ne příkon
Neřiďte se příkonem, nýbrž světelným tokem. Informace o tom, jaký příkon (udává se v jednotce watt) žárovka má, byl pro nás důležitý v dobách minulých. Sděloval nám, "jak moc" bude klasická žárovka svítit. To je nyní pasé. S příchodem LED žárovek je tento údaj spíše porovnávacím parametrem – LEDky totiž odeberou jen zlomek elektrické energie, přitom svítí stejnou intenzitou! Rozhodující je proto pro vás světelný tok, který se udává v lumenech.

Tip: Abychom nahradili běžnou 40W žárovku, stačí nám k tomu LED žárovka o příkonu pouhých 6 W. Stejné možností světla, ale o 85 % méně spotřebované energie!

K výběru správné LED žárovky s odpovídající intenzitou svícení nám postačí vědět, že běžná 40W žárovka vyzařuje cca 400 lumenů, 60W = 700 lumenů a 100W = 1300 lumenů. Nákup LEDky tak realizujte s touto znalostí – porovnávejte světelný tok, nikoliv příkon. Jedině tak zaručíte, že bude prostor dostatečně osvětlen a vy ušetříte.

2. Studená bílá do koupelny, teplá do obýváku
Neméně důležitým faktorem je barevná teplota světla (tzv. teplota chromatičnosti udávaná v kelvinech). U klasických žárovek jsme byli dosud zvyklí na jednotnou barvu světla – žlutou až mírně oranžovou – a tou jsme svítili v každé místnosti. Neměli jsme na výběr. U LED žárovek si ale můžete zvolit takovou barvu, která nejlépe odpovídá dané místnosti – od teplé až po studenou denní bílou. Kam se která hodí?

Teplé bílé jsou vhodné do místností, kde trávíme nejvíce času a které jsou spíše odpočinkové a relaxační – typicky dětský pokoj, ložnice či obývací pokoj. Naopak studená či denní bílá nám výborně poslouží v prostorách, kde se potřebujeme soustředit nebo vykonáváme různé činnosti – pracovna, kancelář, garáž, chodba, koupelna, toaleta či kuchyně. Informace o barevné teplotě je vyznačena na každém balení LED žárovky – teplá bílá v rozmezí 2 700 až 3 300 kelvinů, studená bílá od 4 000 do 6 000 kelvinů.

3. Vyzařovací úhel – jaký vybrat?
Když jsme zapnuli běžnou žárovku, světlo nám ozářilo celý pokoj – vyzařovací úhel byl vždy 360° a světlo nám zářilo do všech stran. Ne vždy to ale bylo žádoucí nebo dokonce vyhovující. U LEDek máte opět na výběr. Rozptyl světla (resp. kužel vyzařovaného světla) si můžeme vybrat z velkého rozmezí: od 30°, 60°, 120° až po 360 stupňů.

Důležité je mít na paměti charakter světla a jeho umístění v místnosti – ne vždy potřebujete vyzařovat světlo do celého prostoru. Pamatujte, že úhly do 120 stupňů jsou poměrně výrazně směrové a hodí se spíše k nasvícení konkrétního předmětu, rohu místnosti nebo designového prvku. Krásně se vyjímá třeba i v podhledech. Naopak do lustrů či stropních svítidel jsou vhodné LED žárovky s vyzařovacím úhlem od 130° do 360°, které rozptýlí světlo do celého prostoru a všech stran.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry