Kvetoucí pokojové rostliny, karafiáty, frézie, gerbery a gardénie

Kdo by neznal kvetoucí karafiáty, frézie, gerbery a gardénie? Jsou to oblíbené řezané květiny, které je možné ve většině případů běžně koupit v květinářství. Že je můžete pěstovat doma, jako pokojové rostliny, to už se tolik neví.

Diantuhus
(Hvozdík, Karafiát)
Hvozdíky se zpravidla pěstují v zahradě, ale byly vyšlechtěny i typy pro vnitřní kulturu. Jsou to většinou potomci typických venkovních rostlin, jako jsou Diantus caryophyllus (často s planými květy) a Dianthus chinensis, ale na vzniku karafiátů pro pěstování v květináčích se podílely i jiné druhy. Kvetoucí rostlinu umístěte na plném slunci před oknem a nejlépe na místě, které se příliš nepřehřívá. Udržujte mírně vlhkou zeminu v květináči a pravidelně přihnojujte. Odkvetlou rostlinu můžete vysadit venku.

Eustoma grandiflorum 

V hraničním území mezi Mexikem a Spojenými státy roste Eustoma v přírodních podmínkách na plném slunci. Voskovité ojínění listů je ochranou rostliny proti slunečnímu úpalu. Pěstovanou rostlinu dejte na slunné místo a nedávejte jí mnoho vody. Eustoma výborně snáší suchý vzduch. Nejlépe roste na čerstvém vzduchu, při stálé teplotě a v nepřehřáté zemině. Proto ji nedávejte nad topné radiátory. Kromě růžové odrůdy byly vyšlechtěny i odrůdy s bílými a fialově červenými květy. Střed květu je většinou tmavší.

Exacum affine

(Hořepník)
Rostlina byla objevena na ostrově Sokotra (v Arabské moři), který je extrémně suchý. Exacum však roste na okrajích vysýchajících říčních koryt, kde se po tropických lijácích déle udrží vlhkost. Několik decimetrů vysoká keříčkovitá rostlina potřebuje dost vody, nesnáší však vodu stojící u spodku květináče. Nejlépe roste na světlém, nepříliš silně osluněném místě při pokojové teplotě. V závislosti na době výsevu se kvetoucí rostliny dostávají na trh v období od března do října. Jejich květy jsou modře fialové nebo bílé, jednoduché. Exacum je vhodné používat jako jednoletou rostlinu, kterou po odkvětu dále nepěstujeme.

Freesia

(Frézie)
V tmavých zimních měsících nás frézie překvapí krásně vonnými květy v nejrůznějších barvách, hlavně bílými, žlutými, růžovými až modrými, Nejvíce voní žluté frézie. Řezané květy se prodávají v zimě a na jaře zcela běžně, ale kvetoucí frézie v květináči jsou dosud zvláštností.Frézie pocházejí v jižní Afriky. Období sucha přežívají bez listů, jako hlízy. U nás je s obtížemi možné hlízy frézií přechovat, pokud se během léta uloží při stálé vysoké teplotě a od počátku podzimu se opět pěstují v zemině při nižší teplotě. První nadšenci nelitují obtíží, ostatní odkvetlou frézii vyhodí. V Nizozemí se někdy prodávají kvetoucí frézie v květináči během léta, ty se pěstují ze zvlášť tepelně ošetřených hlíz. V tmavých měsících dejte fréziím v květináči co nejsvětlejší místo a běžně zalévejte. Déle pokvetou při nižší teplotě.

Frittilaria meleagris
(Řebčík kostkovaný)
Na jaře kvetoucí řebčík je vděčnou cibulnatou rostlinu, která může kvést i v květináči. Na štíhlých stoncích s voskovitými modrozeleným listem se houpají velké zvonky s malými čtverečky nachové a bílé barvy.Během růstu a květu udržujte zeminu stále vlhkou a rostlině dejte světlé, nejlépe slunné místo. Odkvetlou rostlinu nevyhazujte, vysaďte ji na vlhké místo v zahradě, například u vodní nádrže. Jestliže je půda během léta dostatečně vlhká, rostlina se sama vysemeňuje a pak se na zahradě každý rok rozšiřuje. Pochopitelně můžete cibule na podzim nasázet do květináčů sami. Potom květináče založte venku do půdy a v dubnu přeneste do domu. Kvetení můžete uspíšit, jestliže rostliny přeneste do domu dříve. Dbejte na to, aby zemina v květináči nikdy nevyschla a aby teplota nebyla příliš vysoká. Čím je místo teplejší, tím kratší dobu rostlina kvete. 

Gardenia jasminoides

(Gardénie)
Gardénie pochází z jihovýchodní Asie a je stálezeleným keříkem, který od začátku léta až do pokročilé zimy kvete smetanově bílými, krásně vonícími květy. U vás jí dejte světlé, teplé a vlhké místo, chráněné před prudkým sluncem. Používejte výhradně měkkou, nejlépe dešťovou vodu s pokojovou teplotou, protože gardénie nesnáší vápno. Její listy žloutnou a opadávají, jestliže se do zeminy vodou zanáší vápník. Rostlina nevyžaduje časté přesazování, ale pokud je to nutné,pak k tomu zvolte kyselou humózní zeminu. V růstové sezóně vydatně zalévejte, pozdě v zimě a na jaře jen málo - rostlina přechází do klidu. Umístěte ji v chladnu při 12 až 16 °C. Příliš narostlou rostlinu můžete seříznout.

Gerbera jamesonii - hybridy

Původem jihoafrická rostlina, která se dnes po usilovném šlechtění pěstuje v mnoha kulturních formách s jednoduchými nebo plnými květy všech možných barev. Květy se často upravují do kytic, přičemž květní stonek bývá vyztužen drátem. Pro hrnkovou kulturu jsou vhodné odrůdy s krátkými květními stonky. Vyberte si barvu květů, která se vám líbí. Rostlinu v květináči postavte na velmi světlé, nepříliš silně osluněné místo a zalévejte tak, aby zemina nikdy nevyschla a nikdy se nerozmáčela. Kvetoucí rostlina potřebuje teplo, k přezimování jí postačí chladno a jen málo vody. Počítejte s tím, že ve druhém roce již není kvetení tak bohaté.

Gloxinia latifolia
Nehledejte v této rostlině známou gloxínii s velkými listy a kalichovitými květy, která se správně jmenuje Sinningia. V tomto případě jde o druh, který skutečně patří k rodu Gloxinia (někdy se řadí do rodu Seemannia). Pochází z tropické Ameriky a kvete nafouknutými červenými květy na dužnatých stoncích s podlouhlým listem. ROstlinu můžete ošetřovat stejně jako Achimenes. Postavte ji na místo teplé a světlé, ale chráněné před silným slunce. Kořenový bal udržujte stále mírně vlhký a také se postarejte o vyšší vzdušnou vlhkost. Nikdy nepoužívejte studenou vodu a květy nepostřikujte. Gloxinia přechází na podzim do klidu, což poznáte podle odumírání listů. Pak zastavte zálivku a květináč uložte na chladném místě (minimálně 10 °C), které může být i tmavé. Jakmile na jaře začne rašit kořenová hlíza, přesaďte ji do květináče s čerstvou zeminou. Rostlinu opět přeneste na světlé, teplé místo a postupně ji více zalévejte.

Haemanthus coccineus

Krásná rostlina, která se však obtížně získává. Kvete na podzim, bez listů a její pohárkovitý červená květenství jsou složená z květů, z nich jsou vidět jen žluté tyčinky. Hned po odkvětu vyrůstají dva nebo tři listy s pěknou kresbou. Shodné ošetřování najdete u Haemanthus multiflorus.

Haemanthus multiflorus

Haemanthus multiflorus pochází z východoafrického ostrova Zanzibar, kde roste pod ochranou křovisek v teplém a poměrně suchém prostředí. Tamější klima je podobné prostředí našich obývacích místností, kde také tato cibulnatá rostlina může dobře kvést. Růžově červené květy jsou uspořádány do kulovitého květenství s průměrem dvacet až třicet centimetrů. Nejnápadnější jsou tyčinky, které vyčnívají jako chlupy ze štětce. 

Buď sami vysaďte cibuli (s vrcholem těsně pod povrch zeminy), nebo se pokuste koupit kvetoucí rostlinu v létě nebo na podzim. Rostlině se nejlépe daří na světlém, nepříliš slině osluněném místě. Během růstu vyžaduje hodně vody a přihnojování.

Jakmile zežloutne list, přechází cibule do klidu. Pak ji téměř za sucha udržujte v květináči na chladném místě (minimálně 10 °C). Co možná nejdéle ponechte cibuli ve stejném květináči, protože porušení kořenů při přesazování jí nesvědčí.

 Hydrangea macrophylla

(Hortenzie)
Na Azorech je ideální prostředí pro hortenzie. Tyto okrasné rostliny se na ostrovy rozšířily, protože jim velmi vyhovuje mírné mořské klima a tamější ksyelá půda sopečného původu.Není divu, že se hortenzii nelíví sucho a teplo v našich bytech. Proto ji dejte na pokud možno co nejchladnější a vlhké místo s dostatkem světla, abyste se mohli dlouho těšit z kulovitého květenství.

Hortenzii dávejte hodně měkké vody. Nejlepší je voda dešťová a případně můžete použít i převařenou vodu. Jestliže listy zežloutnou, ale nevisí zvadle, pak zemina ztratila potřebnou kyselost. Rostlinu přesaďte do kyselé humózní zeminy s dostatkem živin. Zapomenete rostlinu zalít? Rostlina zvadle svěsí listy a nejlepší je zeminu důkladně provlhčit ponořením celého květináče do vody.

Odkvetlou hortenzii můžete seříznout a případně vysadit venku, ale je otázkou, zda tam přežije zimu. Jistější je chladné přezimování uvnitř domu, při kterém rostlinu udržujeme sušeji až do jara, kdy se rozvíjí pupeny.

Kromě hrotenzií s kulovitým květenstvím existují hortenzie s plochým květenstvím, ve kterém jsou méně nápadné plodné květy obklopeny věncem větších a nápadných neplodových květů.

 Impatiens hawkeri

(Netýkavka, Balzamína)
Nespočetné kulturní formy Impatiens hawkwri se nazývají souhrnným pojmenováním hybridy "New Guinea". Odtamtud pochází botanický druh. Listy statných rostlin, které mohou být několik decimetrů vysoké, jsou často tmavé a ostře kontrastují s výraznými barvami květů. Hybridy se většinou prodávají jako směs rostlin s různou barvou květů.

Balzamínu pěstujte jako jednoletou rostlinu na světlém, nepříliš silně osluněném místě, kde kvete po celé léto. Listy vypařují hodně vody a tyto ztráty mustíe nahrazovat vydatnou zálivkou. Nikdy nenechte stát kořeny ve vodě, jinak uhnívají. V teplých dnech rostlině prospěje přestřikování, ale v tmavších dnech nikoliv, protože byste podpořili šíření plísně na poupatech poupatech a květech. Rostliny, které jsou napadeny plísní šedou raději vyhoďte. 

 Impatiens walleriana

(Netýkavka, Balzamína, Pilná Lízinka)
Vyšlechtěné odrůdy z původního východoafrického druhu se většinou pěstují jako jednoleté zahradní rostliny. Jsou velmi vhodné i do zavěšených nádob nebo truhlíků na balkóny a terasy, ale mohou se pěstovat i jako hrnkové rostliny v místnostech. Tam, kde nikdy nemrzne, například na Madeiře, balzamína vyrůstá přibližně jeden metr vysoko jako keř. U nás zpravidla není přezimování rostliny účelné, protože se při zimním nedostatku světla vytahuje, ztrácí listy a na jaře nevypadá dobře. Přesto se pokuste přezimovat vybrané rostliny Impatiens walleriana a stejně tak Impatiens hawkeri, abyste z nich mohli vzít časně na jaře řízky. Ty se snadno zakoření ve vodě a pak je můžete nasázet do květináčů.

 Ixora coccinea

Rostlina z Indie a ze Srí Lanky se dříve pěstovala jen v tropickém skleníku, ale dnes se najdou obdivovatelé, kteří ji pěstují v bytě. Ixora má krásné mnohokvěté květenství, které je u vyšlechtěných odrůd lososové, růžové, oranžové nebo červené. Bohužel sláva většinou dlouho nevydrží. Stálezelná rostlina roste dobře jen ve vlhkém, teplém vzduchu a na světlém místě bez silného oslunění. Ačkoliv má kožovité listy, potřebuje hodně vody, nejraději dešťovou. Rostlinu také často přihnojujte slabým roztokem hnojiva. Život jí můžete prodloužit tím, že ji pěstujete ve velkém květináči s humózní a živnou směsí zemin. Odkvetlou  rostlinu pravidelně postřikujte. K přezimování je nejvhodnější světlé a chladné místo, kde teplota nikdy nepoklesne pod 15 °C.

 Jacobinia carnea

Oficiální jméno rostliny je Justicia carnea, ale uvedené starší jméno se v obchodě s rostlinami častěji používá. Druhové jméno carnea prozrazuje masovou barvu květů, které se objevují od poloviny léta až do podzimu. Při brzkém začátku kultury z řízků mohou pěstitelé dodat na trh kvetoucí rostliny již od dubna. 

Druh pochází z Jižní Ameriky, kde roste keřovitě až dva metry vysoko. U nás se rostlině nejlépe daří v tropickém skleníku, ale za pokus stojí i pěstování v teplé místnosti na světlém místě. Nárok na vysokou vzdušnou vlhkost můžete aspoň zčásti uspokojit častým rosením rostliny a jejím umístěním na vrstvu mokrých kaménků nebo na obrácenou misku v širší a nízké nádobě s vodou. V létě vydatně zalévejte a přihnojujte. Rostlinu přezimujte na světlém místě při minimální teplotě 15 °C a při slabé zálivce. Jestliže rostlina ztratí více listů a má odspodu holý stonek, přemnože ji na jaře nezdřevnatělými stonkovými řízky.

 Kohleria amabilis

Květy kolumbijské rostliny Kohleria amabilis jsou asi sedm centimetrů dlouhé a tři centimetry široké. Vyrůstají z úžlabí nejvrchnějších listů na asi půl metru vysokém stonku. Stonky a listy jsou měkce chlupaté. Rostlina tvoří ztlustlé kořenové oddenky podlouhlého tvaru a jimi v zimě, kdy odumřou nadzemní části přežívá. Květináč uložte v chladnu (10 až 15 15 °C), třeba i na tmavém místě. Na jaře hlízy přesaďte do květináče s čerstvou zeminou, přičemž můžete rostlinu rozdělit. V létě rostlinu pěstujte na velmi světlém místě, které je chráněné před slunečním úpalem. Nejlépe se jí daří ve skleníku nebo v zasklené verandě. Na množství zálivkové vody má středně velké nároky.

 Medinilla magnifica

V tropických lesích na Filipínách visí ze stromů velké listy na čtyřhranném stonku, které patří rostlině Medinilla magnifica. V určité době spustí dolů růžové koule, které se rozvinou do květenství třicet až čtyřicet centimetrů dlouhého. Květy a listeny v květenství jsou růžové.

Medinile se nejlépe daří ve skleníku nebo v zasklené verandě, kde je teplo a vlhko jako v tropech. V bytě se rostlina udrží jenom když se vám podaří co nejlépe napodobit takové podmínky. Umístěte ji na dobrém světle, ne však na prudkém slunci. Během kvetení vydatně zalévejte a přihnojujte. Teplota v zimě může být trochu nižší, ne však pod 15 °C. Největší význam má vysoká vlhkost, takže opakujte rosení rostliny co nejčastěji. Medinilla magnifica má převislé stonky, které brzy vychýlí květináč s velmi lehkou směsí zemin z rovnováhy. Jestliže chcete rostlinu přesadit do většího a těžšího květináč, použijte opět stejně vzdušnou humózní směs zemin.


Zdroje:

Zdroj: Nico Vermeulen - Pokojové rostliny
<< Další fotografie rostlin a květin >>


Pokojové rostliny - domov s rostlinami v průběhu staletí
Pokojové rostliny - domov s rostlinami a jejich vhodné umístění
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, oblíbené fíkovníky
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, populární palmy
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, exotické bromélie
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, zajímavé a dužinaté sukulenty
Pokojové rostliny s ozdobným listem oživí náš domov
Pokojové rostliny, které nekvetou, ale jsou velmi dekorativní – rostliny s ozdobnými listy
Pokojové rostliny, které milují vzdušnou vlhkost a stálé místo - velkolepé kapradiny
Neprávem opomíjené pokojové rostliny aralkovité, to není jen známý břečťan
Nenáročné a výrazné pokojové rostliny - juka, dracéna a dračinka
Krásně kvetoucí pokojové rostliny jsou čínské růže, které známe jako ibišek
Masožravé rostliny patří mezi fascinující, i když náročnější pokojové rostliny

Kvetoucí orchideje jsou jednoznačně královny všech pokojových rostlin
Pokojové rostliny se zajímavými květy, kvetoucí rostliny v interiéru
Kvetoucí pokojové rostliny, bramboříky, zvonky, chryzantémy a klívie
Kvetoucí pokojové rostliny, karafiáty, frézie, gerbery a gardénie
Pokojové rostliny: hrnkové růže, africké fialky, pokojové azalky, kaly, gloxínie
Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří bezesporu kaktusy



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry