Bylinková zahrádka za oknem v kuchyni

Základem kvalitní a chutné kuchyně jsou vždy čerstvé suroviny. Ze zmrazené zeleniny nikdy neuděláte silný vývar a stejně tak sušené bylinky nikdy zcela nemůžou nahradit ty čerstvé, jejichž vůně se prolíná celou místností. Na jejich domácí pěstování nemusíte být zahradnice. Stačí chytří pomocníci, kteří se o bylinky postarají z větší části sami, například samozavlažovací květináče od Plastie.

Bylinky už od semínka
Vypěstovat si bylinky, například bazalku či mátu, od semínka není složité, oproti těm předpěstovaným však budete potřebovat více trpělivosti a budete muset dávat bylinkám větší péči. Jak na to? Jednoduše: hlínu, která bude před tím provzdušněná, posypte semínky rostlin a zalijte větším množstvím vody. Pak nezbývá než udržovat hlínu vlhkou a za pár dnů již budou v půdě vidět první klíčky bylinek. Na to, až vyrostou a budete si jimi moci ochutit polévku nebo salát, si ale ještě chvilku počkáte. 

U předpěstovaných rostlinek si dejte pozor při výběru
Pokud si na pěstování od semínka netroufáte nebo se vám to nedaří, nezoufejte a pořiďte si již předpěstovanou rostlinku. Doporučujeme vybírat například v zahradnických centrech nebo na farmářských trzích od drobných pěstitelů. Rostlinky od nich totiž většinou nebývají skladovány v lednici a doma na okně je tak nečeká teplotní šok.

Pro začátek si zvolte méně náročné bylinky, doporučujeme například pažitku, petržel, bazalku či majoránku. Většina bylinek potřebuje ke svému růstu dostatek světla a příjemnou teplotu okolo 15 °C. Pokud nemáte doma dostatek sluníčka, vyberte si méně náročnou mátu nebo kerblík setý, který se skvěle hodí například do polévek.

Samozavlažovací květináče dopomohou k úspěchu
Abyste se o bylinky nemuseli starat každý den, pořiďte si samozavlažovací květináč. Například česká firma Plastia nabízí mnoho druhů v různých barevných kombinacích. Bylinky se tak stanou i pěkným designovým doplňkem kuchyně.

„Samozavlažovací květináče se vždy skládají ze dvou částí, z vrchní nádoby s hlínou a rostlinkou a spodní, do které nalijete vodu. Voda a hlína jsou propojené knotem, který skvěle nasákne vodu a vede ji ke kořenům rostlin. Stačí tedy přibližně jednou za týden nalít vodu do zásobníku, květináč se pak již o zalévání postará sám,“ vysvětluje Lenka Novotná z firmy Plastia a dodává: „Při navrhování produktů klademe vedle funkčnosti důraz i na design. Každý si tak může vybrat z mnoha barev, které spolu zkombinuje.“

V domácím prostředí můžete vedle bylinek jednoduše pěstovat i zeleninu. Například rajčata, papriky či lilek nepotřebují moc místa, stačit jim bude jen o trochu větší květináč.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky